Reklama

Reklama

Ecce homo lohas

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2010, 26 min

Režie:

Vojtěch Fatka

Kamera:

Jan Štangl

Obsahy(1)

Při užívání veškerých vymožeností civilizace často zapomínáme, že jsme vzešli z přírody. Nápravu nabízí nový životní styl, který je stále více znám podle zkratky LOHAS. V doslovném překladu znamená "Lifestyle of Health and Sustainability" zdravý a udržitelný životní styl. Je to způsob života zaměřený na zdraví, životní prostředí, osobní rozvoj, slušné chování a sociální spravedlnost. Vyznávají ho zejména vzdělaní lidé ze středních a vyšších příjmových skupin. Uvědomují si, že přírodu je třeba zachovat pro budoucí generace, ale nechtějí přitom slevit ze svých nároků na kvalitu výrobků. Z USA přichází tento nový styl do západní Evropy, a tak se autoři dokumentu pokusili zjistit, zda už se lohasiané vyskytují i v tuzemsku. I naši lohasiané by totiž mohli přispět k žádoucímu obratu a zachránit planetu Zemi před zkázou. Zní to možná jako pohádka, ale někde se začít musí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Lokalizace umožňuje využít i zdroje, které by se jinak využít nevyplácelo (mošt z českých jablek, která by nebýt lokalizace shnila pod stromem, protože polská jsou levnější (Naďa Johanisová). Výhodou je také snížení dopravních vzdáleností a u potravin i dalších energetických výdajů (nutnost balení a dalšího zpracování, aby vydrželi čerstvé). Posilování vztahů v komunitě, vazba k místu. Celkově je však životní styl lidí, které vidíme v tomto dokumentu, ať už jim říkáme pestří, zelení, vlažní, váhaví, lohas, boj proti větrným mlýnům, protože každý rok na planetě hlavně v Africe a jižní Asii přibude 200 milionů lidí, kteří chtějí jezdit autem, létat, nakupovat... ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Samotný představovaný životní styl, který jsem pod tímto názvem neznal, mi je celkem sympatický. Jednak obsahově, filosoficky, ale narozdíl od všech podobných ekologicky zaměřených proudů hlavně tím, že je ryze individualistický a nikomu nic nevnucuje. V tomhle smyslu mi dojem z pořadu trochu zkazila paní Dr. bioložka a environmentalistka (oficiální titulek) s divným hlasem, které na LOHAS právě toto vadí a apeluje na společné protlačování vlastních zájmů. Myslím, že od toho tu existuje X dalších hnutí, včetně minimálně jedné politické strany. Zde se může paní doktorka plně realizovat. ()

Missi84 

všechny recenze uživatele

Lifestyle of Health and Sustainability = zdravý a udržitelný životní styl. Hvězdičku dávám za zvolené téma. Nikdy jsem o životním stylu LOHAS neslyšela a očekávala jsem, že mi dokument tento styl alespoň trochu objasní. Bohužel se tak nestalo. Nebyla jsem spokojena se zpracováním dokumentu. Nemohla jsem se vůbec soustředit na to, co říkají jednotliví protagonisté ( například Mojmír Vlašín, Hana Zemanová), neboť hudba, která měla tvořit pouze jakési podbarvení filmu/ pozadí, si začala hrát na dominantu. Nešlo se soustředit na nic jiného. ()

Reklama

Reklama