Reklama

Reklama

O botičkách, copánku a dudlíku

všechny plakáty

Obsahy(1)

Děvčátko vypráví "pohádku" o cestě do "kouzelné země". Jde o transporty židovských rodin posílaných do Osvětimi, jejich selekci, vraždění dětí v plynových komorách, o osud dětí v táboře narozených. Ve filmu se objevují záběry interiérů cel s vězni, zmínka o pokusech na dětech, snímky dětí, dále záběry na hromady bot, šatů, vlasů, panenky, dudlíky a jiné pozůstatky. Celý film provázejí kresby dětí, které v Osvětimi zahynuly. (tuntavala)

(více)

Recenze (5)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Smutná balada je rozdelená do 3 časti.Prvá O červených topánočkách, ktoré keď si dievčatko s copom obuje, dostane sa do krajiny zázrakov, v ktorej je dostatok jedla, pekných domčekov a zmrzliny. To je to všetko, čo im v Terezine chýbalo. Aj keď jej tieto topánočky otec kúpil zázrak sa nekonal, ale vlakom sa presunuli do Osvienčima, kde ju zachránila dobra teta a schovala pred selekciou. Osudu aj tak neušla a keď jej odstrihli Cop tak nasledovala vytúžená kúpeľ ale v podobe plynovej komory. V poslednej časti O cumlíku je poukázané na osudy deti, ktoré sa narodili v tábore a snaha väzňov tieto bezbranné stvory chrániť. Celá balada je doprevádzané kresbami deti, ktoré zahynuli v koncentračnom tábore a autentickými zábermi s Osvienčima. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Je to jímavé a jsem přesvědčen, že to není citové vydírání. Shodou okolností vyšla ve stejném roce v nakladatelství Naše vojsko kniha Deníky dětí, publikující vzpomínky a části deníků československých, polských a sovětských dětí, které prošly ghetty a lágry II. světové války. A některé z těch dětí se konce války nedočkaly. Ty zápisky jsou ještě depresivnější než tento film. ()

Reklama

Reklama