Reklama

Reklama

13. komnata - Série 6 (2010) (série)


13. komnata Jiřího Rašky (S06E14)

(epizoda)

Obsahy(1)

Jiří Raška je sportovec tělem i duší. Stal se olympijským vítězem z Grenoblu v roce 1968 a až za dlouhých 30 let se podařilo tento úspěch zopakovat našim hokejistům... Jiří Raška celý svůj život podřídil skokům na lyžích a po té předával své zkušenosti dalším generacím. Co ho to stálo? Tvrdé tréninkové podmínky i vážná zranění nohou, které musel zvládnout. Bolestné zážitky, když ho těsně před závody poslali z Innsbrucku vlakem domů a nemohl reprezentovat. Politický nátlak kvůli podpisu prohlášení "2000 slov", zklamání z vyřazení z reprezentace ve 33 letech, kdy podával ještě velmi dobré výkony. To vše se jistě podepsalo i na jeho zdraví, což vyústilo v 50 letech v infarkt a po té trojitý bypass. Po přechozeném zápalu plic před dvěma lety došlo k dalším srdečním komplikacím. Jiří Raška však nikdy nepřestal žít sportem. Jako trenér české reprezentace, mládeže i místopředseda Svazu lyžařů ČR, místopředseda Klubu českých olympioniků a předseda Sportovního klubu ve Frenštátě pod Radhoštěm neúnavně shání finanční prostředky pro rozvoj tohoto zimního sportu. K nejhorším životním zážitkům patří těžké zranění jeho vnuka Jana Mazocha, který mohl převzít štafetu úspěchů reprezentanta ve skocích na lyžích. Jiří Raška spolu s celou rodinou zažil strach o jeho život, a i když se vnuk zotavil, musel se Raška smířit s tím, že Jan už nebude pokračovat ve sportovní kariéře. A co odpoví dnes na otázku: "Dovedete si představit svůj život bez sportu?" "Je to můj celoživotní doping. Bez toho bych tu už nebyl." (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poznání, že i ti nejúspěšnější a zdnlivě nejméně konfliktní mají své potíže a problémy, ke kterým veřejnost nedohlédne, je i po letech zarmucující. Mazochova tragédie, tragédie vnuka-nadějného pokračovatele v rodinné skokanské tradici, je veřejně známa. Raška vystupuje v pořadu uměřeně, klidně, rozvážně. Jako v dobách své největší slávy. To naopak povzbuzuje. ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jiří Raška patří nejen svými sportovními výsledky, ale i skromným vystupováním k nejsympatičtějším českým sportovcům. Ovšem jako mnohokrát 13. komnata nenaplnila své poslání. Jedná se o líbivý portrét, který nepřináší nic nového. Střihači mohli aspoň zapracovat a vynechat scény, v nichž se Raškova rodina schovává před kamerou... Navíc mohla ČT premiérové vysílání vychytat a zařadit třeba na den, kdy Jiří Raška slaví narozeniny (4.2.)... Kladem je množství archivního materiálu, který ČT využila. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama