Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V búrlivých časoch 2. svetovej vojny sa mladý spisovateľ Andreas Sam vydáva hľadať svojho strateného otca a vlastné korene. Túlajúc sa v labyrinte minulosti však namiesto odpovedí nachádza iba nové a nové otázky. Cesta, ktorú začal z vlastného popudu a na ktorej konci stojí on sám, prechádza popri rozmanitých civilizáciách a vierovyznaniach, ktoré reprezentujú menšiny pochádzajúce zo strednej alebo východnej Európy. Títo ľudia sú často zatlačení na dno spoločnosti, pričom ich mátajú neustále pochybnosti, bezradnosť, pocit odcudzenia, túžba po domove či blízkych priateľoch.
Film, ktorého inšpiráciou boli práce srbského spisovateľa Danila Kiša divákovi ukazuje dôsledky paranoje vyvolanej silnejúcim nacionalizmom a ideologickým zaslepením. Používa na to širokú paletu výrazových prostriedkov a vizuálnych techník.
“Tu niekde, niekoľko sto metrov hlboko, leží telo Panónskeho mora, ktoré ešte celkom nezomrelo, no je udusené ľudskými a zvieracími telami i pozostatkami mŕtvych ľudí a ich mŕtvych diel. Celé tisícročia sa dusí, no predsa, ešte stále dýcha...“ – Danilo Kiš. (Incantator)

(více)

Recenze (4)

lena60 

všechny recenze uživatele

Soudě dle komentáře uživatele dzira si za chabý filmový zážitek pravděpodobně můžu sama. Nedostatek vynaloženého diváckého úsilí = žádná odměna pro diváka. Já se v tom příběhu bohužel dokonale ztratila. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Ani když přemýšlíte o svém vlastním životě, nedostanete z něj nikdy víc, než několik jasných, ale izolovaných momentů. Tyto jasné, navzájem oddělené okamžiky v životě někoho jiného, lze uchopit možná ještě obtížněji. Skutečný život nelze rekonstruovat ani ze svého, ani z cizího života. Zůstávají jen střípky, které nás nemohou oslovit jinak, než svojí intenzitou někdejšího prožitku. Ztotožnění se s někým, záměna identity, kumulace osudů v rámci celé rodiny, jsou jen důsledky příliš horečného pátrání po tom, kdo jsem a odkud přicházím. Tolanaiův snímek (znal jsem jednoho Tolnaie, ale to byl Lászlo - a hned bych se mohl propadat do vzpomínek a inscenací) je sice divácky nelehký, ale prémii za jeho sledování si stačí jen vyzvednout (viz komentář "dzira"). ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Tak podmanivou atmosféru, jako v Přesýpacích hodinách uvidíte ve filmu jen výjimečně. Film vyžaduje od diváka značné soustředění a na jeho zhlédnutí je potřeba vynaložit značné úsilí. Film se však za vynaloženou námahu odvděčí.... Vsetínský filmový maraton 5.4. 2014 ()

Reklama

Reklama