Reklama

Reklama

Poslední plavba lodi Gustloff

(TV film)
  • Česko Gustloff - skutečný příběh (více)

Obsahy(1)

"Wilhelm Gustloff" byl jednou z nejluxusnějších lodí Třetí říše. Před válkou sloužil pro potřeby rekreace "politicky spolehlivých pracujících", za války se stal plovoucími kasárnami. Jeho osud se měl naplnit v lednu roku 1945. 12. ledna pronikla Rudá armáda na území Východního Pruska. Začal panický útěk civilního obyvatelstva, jehož utrpení byl umocněno krutými mrazy a sněhem. Mnozí běženci hledali spásu na pobřeží, odkud je odvážely do relativního bezpečí lodě německého námořnictva. Podobně i Gustloff vyplul 30. ledna z Gdyně (Gotenhafen) s 10 000 uprchlíky a vojáky na palubě. Měl namířeno do Kielu, kam však nikdy nedorazil. Torpedovala ho sovětská ponorka. Obětmi největší lodní katastrofy historie se stalo 9 000 lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi třemi a čtyřmi. Dokument bohužel trpí obvyklým současným nedostatkem, to jest až přílišným upozaďováním samotných faktů (tedy fundovaného komentáře) na úkor subjektivního hlediska od pamětníků. Ne že by tot mělo chybět, ale myslím, že řada lidí neseznámených s událostí dopředu tak úplně nepochytí, co byl vlastně Gustloff zač a jaké že příčiny vedly k jeho potopení. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jedna z upozaděných kapitol Druhé světové války, k civilistům více než krutá, z pohledu válečných práv nesmírně kontroverzní. Trochu možná může vadit ten polodokumentární styl s osobními příběhy na úkor holých faktů, či strohá sebereflexe jedné věty, že vše začalo již o 12 let dříve 30.ledna 1933 (jmenování A.Hitlera říšským kancléřem), ale vykládejte to těm mrtvým tělíčkům plujícím po hladině Baltského moře.. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Skutočné drámy a tragédie odohrávajúce sa na zasiahnutej a potápajúcej sa lodi môžu byť sprostredkované len veľmi približne. Napríklad okamžiky, kedy niektorí dôstojníci radšej zastrelili celé svoje rodiny, manželku aj deti a potom zbraň otočili proti sebe. Pokiaľ mu ešte ostal náboj. Súčasťou filmu je i podrobná animácia útoku ruskej ponorky S-13 na Wilhelma Gustloffa. Jej kapitán ju podľa svojho svedectva považoval za vojnové plavidlo. Objavil ho len vďaka tomu, že loď mala v rozpore s pôvodným plánom zapnuté svetla. Smrteľná chyba. Prečo tomu tak bolo, o tom sa vedú stále spory. Veľmi hodnotný a historický úplne presný film, s právom ohodnotenia 5 hviezdičkami, ale pekný je aj film Skaza lode Gustloff.. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Sedm hodin po zkáze lodi, našli na dně mezi samými mrtvými, zmrzlý vlněný uzlíček,ten uzlíček sem byl já,bylo mi jeden rok.... ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama