Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtveřice populárních herců – Tomáš Matonoha, Pavel Liška, Josef Polášek a Marek Daniel – se rozhodla natočit své vzpomínky na bezstarostná léta studií na brněnské JAMU. Dnes už legendární kabaret Komediograf, který s úspěchem hrají hlavní protagonisté téměř dvacet let, vznikal právě v uvolněné atmosféře první poloviny devadesátých let minulého století, kdy „komunismus zkrachoval a kapitalismus ještě nezačal a kdy jsme všichni měli dobrou náladu.“ Originální humor ústředí čtveřice umocňuje osobitý nadhled Jana Budaře, který v téže době studoval na JAMU o několik ročníků níž. Kultovní scénky, sametová euforie, totální svoboda, hudba okamžiku, absurdita mládí či laskavost kamarádství, které pomáhá překonat i to nejtěžší zkouškové období, to vše nabídne Polski film, až přijde do kin. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (433)

DrBuznička 

všechny recenze uživatele

Ono je strašně vyčerpávající a otravný, když vám hraný film pořád dokola stereotypními zcizováky opakuje, že je jen hraný film. Nejde totiž o žádný experimentální/subverzivní princip, nýbrž o princip zcela stupidní, který diváka připravuje o to, co je na hraném filmu nejkouzelnější. Což zákonitě vede k resignaci a následnému otrávení nudou - pokud tedy nejste nenároční diváci, kteří se spokojí s přiblbou exhibicí herců, kteří si dělají srandu "sami ze sebe". A největší zklamání Polskiego filmu tkví vlastně v jeho srabáctví: V tom, jak se bojí fikční realitu narušit nějakým opravdovým zcizujícím efektem a namísto toho na sebe jenom vrství další roviny filmů o filmu (respektive jsou jen tři a je složité se v nich zorientovat jen díky jejich nedotaženosti). Všechno je dopředu napsaný a ten odvážný krok do dokumentární reality - který by popřel to trapné hraní si na hru a možná doopravdy něco sdělil - není nikdy učiněn. (A tak mi na filmu nejvtipnější vlastně přijde, že Krakow vypadá ve filmu doopravdy jako Brno a že Matonoha vážně vůbec neumí hrát.) ()

Marek1991 odpad!

všechny recenze uživatele

Najprv si môžte myslieť, že je to film o filme, no ono je to film o filme o filme, myslíte, že chaos? No to veru nie, to je česko-poľský komediálny film, ktorý svojim experimentovaním a humorom len pre určitú časť ľudí, čo to vlastne píšem? Však asi žiadna sranda nie je pre všetkých, no tak povedzme, že len pre českých divákov tu je bezstarostný nezmyselný chaos, ktorý ma mal pobaviť, práve tým. No ja za nápad nie vždy dám aspoň hviezdu, ale tak ako chceli hodnotím ho tu, aby sa mu ľudia, ktorí sú podobní mne, toho vyvarovali, ak sa bude páčiť iným fajn. Ľuďom už v dnešnej dobe niekedy poriadne prepína a v Českej republike z toho urobili normálne bežnú vec, ktorú ten kto nechápe je podivín, no pri tomto som mal pocit, že ani tá sebareflexia hlavných hercov tu nefungovala, bola to nuda a plno ozajstných nezmyslov. ()

Reklama

Pishin 

všechny recenze uživatele

Polski film je jednoznačně nejlepší Zelenkova fikce bez Zelenky. Havlát rulez !! Za boha si nemůžu si vzpomenout kdo ho hrál, ale vím, že to byla genialní postava. Ten herec tam hrál vlastně dvě role a v obouch byl dobrý. Jen takovy poznatek na konec.... Kino bylo skoro plné. Mnohokrát jsme zažili situaci, kdy byl slyšet bouřlivý smích jen z našich sedaček a to jsme seděli v kině v Brně. V našem Brně. ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Kterak si čtyři herci dělali prdel ze všeho, a nejvíc sami ze sebe. Mystifikace se vrství a vrství a Najbrt si v jednu chvíli sahá na samotný vrchol žánru. Humor se vyhýbá trapnosti a skrze nejapné vtípky podává zajímavé svědectví o hlavních protagonistech i vedlejších postavách a vyrábí zatraceně funkční sebeparodické gagy. Škoda závěrečných surrealistických výstřelků, které už na mě byly trochu moc a konec se díky nim maličko utopil sám v sobě a nenabídl žádné velké vyvrcholení. Jinak je ale Polski film vynikající taškařice se srdcem, která je navíc zatraceně originální. P.S.: Katarzyna Zawadzka je krásná, až to bolí :-) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CO JE NA NÁS ZAJÍMAVÝHO?“ … ,, VŠECHNO. LIDI NÁS ZNAJ“...... /// O klucích, kterým hrabalo a nějakým způsobem se dostali do filmu …. Herci co hrajou sami sebe (Liška Lišku, Matanoha…. no dyť nejseš blbej…). Ale i když hrajou sami sebe, ještě to neznamená, že jsou to voni! Tak tohle je úlet, kterej v jistejch fázích solidně baví, jindy zase míň a nakonec bych klidně bral, kdyby to nebylo tak dlouhý. Bacha, nad touhle filmovou sázkou na tváře, recesi, absurditu, exhibicionismus a fascinaci modrým pozadím neběduju ani nelamentuju. Vlastně je to docela fajn, že maj lidi čas a chuť (a prachy) na natočení takovýhle píčoviny, která by se hlavně díky typu humoru, mohla stát španělskou vesnicí českýho filmu. Hledáte přesah? Silnej konec? Soráč, ale já ho nenašel…. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mrdám celou Partičku, nejlepší je Komediograf! (tam nikoho nemrdám….) 2.) Zjistím, proč někteří jezděj kvůli tomu, aby je někdo ,,šukal“, do Polska. 3.) Jsem oblečenej jako čurák, ale nehraju čuráka. Jsem čurák. Jednám jako čurák, chodím jako čurák, cítím se jako čurák, su čurák? /// PŘÍBĚH ** HUMOR ** AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení začalo první klapkou 9. července 2011, po které následovalo 40 dnů filmování v lokacích v Praze, Brně, Krakově, Karlových Varech a Valašském Meziříčí. Filmovalo se také v bytě Lucie Benešové. (POMO)
  • Zatímco příběh filmu je o absolventech Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (JAMU), režisér Marek Najbrt vystudoval Filmovou a televizní akademii múzických umění v Praze (FAMU). (Terva)
  • Název filmu naráží na tvrzení, že v polštině je sousloví "český film" synonymem pro "španělskou vesnici". (jenik71)

Související novinky

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

08.12.2012

Volné seskupení čtyř klasických artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 13. do 19. prosince tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů… (více)

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

17.06.2012

Ve dnech od 29. června do 7. července se uskuteční již 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na nejvýznamnější filmové akci ve střední a východní Evropě budou mít diváci… (více)

Reklama

Reklama