Reklama

Reklama

Bernie Madoff: Muž, který podvedl svět

  • USA Bernie Madoff: Scamming the Globe
všechny plakáty
USA, 2009, 45 min

Hrají:

Bernie Madoff (a.z.)

Obsahy(1)

Bernie Madoff. Král Wall Streetu a člověk, kterému svěřila své úspory většina boháčů světa. Skoro padesát let svým klientům spravoval peníze. A skoro padesát let své klienty okrádal. Hvězdy showbyznysu, finančníky, šlechtu i uznávané vědce. Trvalo téměř půl století, než Madoffův pohádkový příběh skončil a u dveří jeho domu zazvonila policie. Madoff stihl zpronevěřit desítky miliard dolarů, a jeho investorům tak zbyly jenom oči pro pláč nebo sebevražda. On sám pak bude mít ve vězení dost času přemýšlet, proč jeho geniální podvod nakonec nevyšel. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Dokument nejen o obžalobě Bernieho Madoffa, ale celkově o historii podvodů a podvodníků na burze, Wall Streetu a celkově finančním trhu. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Neustále se opakující vysvětlování Ponziho schématu a toho, jakej je Madoff zmrd, když mu přitom všichni věřili. Stačilo by na to 10-15 minut někde na streamu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Finanční trhy původně sloužili proto, aby mohli podnikatelům poskytovat kapitál, a by mohli vytvářet bohatství pro společnost. V současnosti však existují jen proto, aby si vydělali peníze pro sebe, nebo slouží jako místo pro spekulace (například sázení na pohyb ceny zlata). Podvedení tímto podvodníkem se snažili žít z práce druhých a vůbec mi jich nebylo líto. ()

Ioannes 

všechny recenze uživatele

Po formální stránce (kamera, střih, hudba, efekty, zmínění dalších podvodníků atd.) bez výhrad. Neviním tvůrce tohoto dokumentu za to, že nemají k dispozici supertajné usvědčující důkazy jako nahrávky skrytou kamerou či listiny. To se u podvodu za 65 miliard dolarů snad ani nedá čekat. Co se týče podaných informací, jsou bohužel velmi povrchní. Nejdou do hloubky problému neboli jsou takzvaně příliš "mainstreamové". Tvůrci tohoto dokumentu měli klást nepříjemné otázky. Ty by se daly shrnout do dvou oblastí: 1)Jak mohl jediný člověk přelstít stovky či tisíce analytiků a členů úvěrových komisí hedgefondů, kteří celá ta dlouhá léta nepřišli na to, že se jedná o podvod? 2)Do čeho Madoff investoval? Co nakupoval, co prodával? Na které účty posílal svěřené peníze? Dá se předpokládat, že velkou část peněz Madoff vložil do toxických hypotéčních pohledávek. Nechce se mi ale věřit, že by do nich dal úplně všechno. 3)Kdo jsou vítězové této kauzy neboli cui bono? Který fond, která banka u Madoffa zázračně vydělala, zatímco ostatní fondy a banky a především fyzické osoby ostrouhaly? Z výše uvedených otázek vyplývá, že celá kauza je jistě mnohem složitější, než jak nám ji tento dokument předkládá. Jistě do toho musely být zapleteny desítky možná stovky osob (v Komisi pro cenné papíry a v hedgefondech a bankách). Více k počtení zde: http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=11488 ()

Reklama

Reklama