Reklama

Reklama

Cukr-blog

  • USA Sugar Blues (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Režisérka aktuálně ohrožená těhotenským diabetem je donucena ze dne na den přestat konzumovat rafinovaný cukr. Stižena abstinenčními příznaky zjišťuje, jak obtížné je zbavit se této návykové látky a jak těžké je na trhu nalézt ty, které cukr neobsahují. Cukr je všude - od rohlíku, chleba, nejrůznějších polotovarů až k pivu, konzervované zelenině, slaným brambůrkům a uzenině, je v cigaretách, reklamě, v politice. Režisérka se investigativně pouští do zkoumání důsledků staleté konzumace cukru na jednotlivce a společnost. Zjišťuje, jak obrovskou moc tento prášek v historii měl a stále má. Objevuje neuvěřitelné souvislosti mezi duševními nemocemi, poruchami chování a nadměrnou konzumací cukru. Film se pohybuje na hranici historického thrilleru, vědecké observace a sociálně angažovaného filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

Bukk 

všechny recenze uživatele

Představa, že každý den jen od rána do večera vařím, je přímo úděsná myšlence, že bez cukru se snad dožiju nesmrtelnosti. Proč se do všeho tahají děcka? Nemyslím tím do toho, co si doma kdo jí, ale do těch různých kampaní, to pro mě vždycky byl fakt nehorázný podraz a prvoplán na to, jak dojmout a dostat lidi. Jestli se někomu po tomhle změnil život, z mýho nabytýho dojmu bych teda řekla, že absolutně ne. Ono to v tom filmu je všechno tak over the top, že to snad ani nejde brát vážně. Škoda. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jestli váháte někde na stupnici mezi naivně angažovaný<--->přesvědčivě fanatický, zkuste spíš názornější 'That Sugar Film' než tuhle osobnější zpověď. Jednou se ovšem na podobné filmy budeme koukat stejně, jako na padesát let stará varování o škodlivosi kouření. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Úmysel bol dobrý, ale záber príliš široký a efekt viacmenej nepresvedčivý. Všetko, čo bolo v dokumente prezentované boli väčšinou len domnienky a sugestívne teórie kadejakých ľudí z rôznych odborov a kútov sveta. Ale len máločo bolo podložené aj nejakým dôkazom. Režisérka sa snaží navodiť investigatívnu atmosféru a putovaním za odkrytím tajomstva "bieleho jedu". Áno, niektoré fázy dokumentu boli naozaj výborné, najmä z pohľadu, že sa táto téma režisérky výsostne osobne týka, ale v mnohom to bolo až príliš prehnané a nedôsledné. Kto by mal záujem rozšíriť obzory o cukrovom lobby a reálnych efektoch cukru na ľudský organizmus, odporúčam radšej austrálsky dokument v podaní Damona Gameaua - That Sugar Film. ()

JoSte 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější zážitek asi zanechal její syn, když v supermarketu snědl ze země gumového medvídka (aspoň to tak vypadalo), a pak když jela těhotná na místě spolujezdce s nohama na palubní desce. A taky že říkali Skittles lentilky. A krmení kachen přes zákaz. A lepení samolepek na okénko v letadle a náhodné předměty v italském supermarketu. Jinak musím uznat, že má mimořádný talent k pletení pátého přes deváté. Připojím tři citáty: „Šaman jako jediný ukazuje jasnou spojitost mezi tím, co jím, a tím, v jakém stavu jsem.“„Ať už bude výsledek soudního procesu jakýkoliv, výrobní tajemství zase vyhrálo. Je tu vůbec někdo, kdo se zaklínadlu tajemství výroby dokáže postavit?! Opravdu bych někoho takového ráda potkala. Už mě ta bezmoc vůči bezohledné průmyslové mašině štve!“„Předatavte si, že bychom všichni najednou přestali používat cukr. Změny by byly obrovské. Doprava by se masivně omezila, produkce lokálních potravin by vzrostla, velké farmaceutické firmy by kvůli poklesu nemocných lidí výrazně zchudly, Afrika by mohla lépe čelit chudobě a hladu, rodiny by trávily více času v kuchyních a mohly by spolu více mluvit.“ ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Snaha o zníženie spotreby cukru by bola chvályhodná, ale ten fanatizmus, s akým nám to autorka servíruje je na škodu veci. Ona to má vyriešené, domácnosť bez cukru je zabezpečená, v kuchyni niečo varí, ale neprezradí nám to. Jedine ovsenú kašu s cukrom a lentilkami ako satiru na jedlo v krabiciach zo supermarketu. A to zaťahovanie svojich detí do protestov, ktorým nemohli rozumieť, bolo celkom neprirodzené. Zopár informácií dokument prináša, ale sú tak extrémne jednostranné, že to nemôžem oceniť. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Film byl uveden premiérově na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů CPH:DOX v Kodani v listopadu 2014. Česká premiéra filmu byla v rámci festivalu Jeden svět 8. 3. 2015 v kině Lucerna. (arie)

Reklama

Reklama