Reklama

Reklama

Nazí v sauně

(festivalový název)
Finsko / Švédsko, 2010, 81 min

Hudba:

Jonas Bohlin

Hrají:

Timo Aalto, Pekka Ahonen, Aarne Aksila, Mauno Alasuutari, Arto Blomqvist, Benjamin Dianof, Pentti Grönlund, Marko Haapaniemi, Esko Haikara, Veikko Hakasaari (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Sauny po celém Finsku mají (i když neúmyslně) jedno společné, otevírají mužská srdce a duše. Muži všech společenských postavení vyprávějí přímo od srdce své dojemné příběhy o lásce, smrti, narození či přátelství, zkrátka o životě. Stávají se z nich čisté bytosti nejen po fyzické, ale i duševní stránce. Tento emocionální film je doplněn o jedinečné záběry finské přírody. (Svetlusacek)

(více)

Recenze (10)

Yoplait.Bj 

všechny recenze uživatele

predne tedy nechapu, proc je festivalovy nazev "nazi v saune", uz to je dost zavadejici oproti originalnimi finskemu nazvu ci anglicke verzi. tento film je urcite nutne chapat v danem kulturnim kontextu. pro finy je sauna jakymsi posvatnym mistem. drive zeny v saune rodily, a kdyz clovek zemrel, jeho telo bylo ulozeno nejdrive v saune. sauna je take mistem, kde se clovek nejvice otevre, zvlaste finove, kteri jsou obvykle velmi uzavreni. dokument mozna i poukazuje na paradox, kdy finove sdili velmi osobni zalezitosti ve stavu, kdy jsou nazi (v saune), tedy v naprostem protikladu k ostatnim evropskym kulturam.faktem ale je, ze film je zdlouhavy a poenta je v zasade jasna od prvnich minut. i tak je to ale vcelku zajimavy pocin. ()

Hank 

všechny recenze uživatele

Na finský dokument o saunařích plný sál? Je to možné:-) Někteří Finové jsou zvláštní už sami o sobě, což teprve potom když jsou v sauně? Saunařská výpověď mužů z různých koutů Finska - osudy, příběhy, trápení. Sauna je prostě jistá forma terapie, někdo jde do hospody, jiný do lesa a třetí do sauny. A ta sauna je třeba ve starém karavanu, v telefonní budce nebo v práci. Trápení se ženami, trápení s životem...témata se po čase opakují, tlustí Finové pláčou...film krásně pomalý a seversky melancholický. ()

Reklama

Svetlusacek 

všechny recenze uživatele

Teprve druhý, ale doufám, že ne poslední komentář k tomuto kouzelnému filmu...je to film, který jsem ještě nikdy neviděla..má neuvěřitelnou atmosféru, náboj, něco, čím člověka dostane, i když by si na první pohled řekl, co je tak zvláštního na saunách...ale v tom je to kouzlo tohoto filmu...mým osobním hodnocením nebo spíše doporučením je, že tenhle film, by měla vidět každá žena, která chce porozumět mužům.... ()

daduza 

všechny recenze uživatele

Cinema Mundi 2011 - Připadá mi zvláštní, proč jsou Finové tak propadlí saunování, když v nich probouzí tolik melancholie a smutku. Jejich tvořivost nezná mezí, sauny vznikají i ze starých aut, vyřazených přívěsů a snad i v kombajnu lze roztopit kamínka, polít kameny vodou a vyprávět. Moc mě potěšil starý muž, který s láskou vypráví o sirotkovi, o něhož se stará a který zlobí a neposlouchá. V dalším záběru nakoukne do kamery statný medvěd a po chvíli již ničí zahradní stolek, čemuž stařík jen s klidem přihlíží s výrazem: "Já jsem to přece říkal". Jenže po nějaké době už mi příběhy začaly splývat jeden s druhým, možná by neuškodilo trochu zkrátit stopáž dokumentu. ()

kostej_ 

všechny recenze uživatele

Zobrazení tklivých osudů skutečných lidí je zde znásobeno skutečnou nahotou sešlého lidského těla. Je chvályhodné, že se dokument snaží ukazovat opravdovou skutečnost a přenášet skutečné emoce na diváky, přesto mi ale chybí něco dalšího, nějaký posun, náznak řešení či změna perspektivy. Podlehnout emocím a krutému osudu se mi nezdá být tou úplně nejlepší radou... ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama