Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Súdobý príbeh o citovom a morálnom dospievaní mladých ľudí. Štrnáťročný Martin prekonáva prvé milostné sklamanie a spoznáva falošné konanie spolužiakov i dospelých. Cez svoje zážitky sa učí vnímať život okolo seba a dospieva k presvedčeniu, že nie je možné stále sa vyhýbať konfliktom a žiť vo vysnívanom svete. (oficiální text distributora)

Recenze (11)

dyfur 

všechny recenze uživatele

moje zaujímavosti: V roku 1987 získala snímka na 27. Filmovom festivale pre deti v Gottwaldove Cenu vydavateľstva Mladé letá a Cenu MNV za režijný debut. (dyfur) Natáčanie prebiehalo v Piešťanoch. (dyfur) ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Další krotká normalizační studie rozpuku adolescentní ideality, spoléhající se tentokrát na atraktivitu hudebních vstupů, které však jen tříští dosti mělce se profilující děj, groteskně pointovaný. Celek připomíná šedou tříšť poslepovaných klipů, které neumožňují porozumět ani postavám, natož pak světu, s nímž se rozcházejí nebo z něhož čerpají svůj nenasytný élan vital… Mladý hrdina se od prvních záběrů jeví jako mimořádný pitomec (a jako takový je výborně obsazen); závěrečná pointa na tom nic nemění, jen důkladněji rentgenuje jeho nezpůsobilost k osobnímu vztahu ke skutečnosti. Jeho život se sice zdá být spojen hlouběji s přírodou (v poměru k městskému přežívání ostatních), ale ta se mu stává jen rybářským revírem, prostorem lovu a záminkou k němotě. I jeho lovectví zvuků je nevěrohodné, působí spíše jako úkrok k technologiím než jako hledání společného jazyka; ostatně nakonec se stane zneužitým nástrojem špionáže. Jen cesta za mrtvou volavkou se zdá něco otevírat, ale to zas chromne užitá filmová mluva, jíž se zvolna rozhnívá na neudržovaném jevišti světa socialistické divadlo: nevidomá kamera se snaží postřehnout to nejočekávanější – snad aby slepotu režisérského oka nevyrušila žádná bdělá barva nebo sdělující tvar. V temném světle tohoto snímku, který se nemůže měřit ani se Smrtí mouchy, stoupá sláva ostatních nešťastných pokusů o totéž v čele se Smyczkovou drezurou Ještě jednou si písknout, ba ani Discopříběh již nevyznívá tak odpudivě jako na obrazovkách konce osmdesátých let. Tady se jen umírá – umírá, bez vědomí proměny, která je i v tom uvadání přítomná. Co je ale horší: i zde se v nejhnusnějších letech "socialistického" Československa, toho zaneseného dna Evropy, ospravedlňovala smysluplnost osvojené spotřebitelské kultury, špíny konformity a neexistence pravdy. ()

Reklama

jhrasko 

všechny recenze uživatele

KEĎ CHCEŠ BYŤ ŠŤASTNÝ DEŇ, VYPI SI VÍNA. KEĎ CHCEŠ BYŤ ŠŤASTNÝ ROK, POMOŽE TI ŽENA. KEĎ CHCEŠ BYŤ ŠŤASTNÝ CELÝ ŽIVOT, CHOĎ NA RYBY. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Film sa chcel napojiť na módnu vlnu mládežníckych filmov v Československu. Výsledkom je hrozná nuda,napriek tomu, že sa tvorcovia snažia interpretovať mladých, ich prvé milostné sklamania a straty idealizmu. Našťastie mnohé zachraňovali účinkujúce kapely (Metalinda, Turbo a na počúvanie Modus ). Králika nahovoril Peter Vláčiky a Škrabákovú Jana Valocká. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 = 29.12.1988 - Film s mladou a chutnučkou (ale načisto vymletou) GABIKOU ŠKRABÁKOVOU, s takmer sci - fi záverom o tom, že odpočúvať sa oplatí aj keď ide len o zber železa. :-) (31.5.2009) ()

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie prebiehalo v Piešťanoch. (dyfur)

Reklama

Reklama