Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se dnes ve významné části světa o někom řekne, že je Moravan, nebývá to chápáno jako informace o jeho rodné zemi, ale o církevní příslušnosti. Může za to muž, od jehož úmrtí letos uplynulo 250 let: hrabě Mikuláš Ludvík Zinzendorf. Ve své době poskytl na svém panství útočiště náboženským emigrantům z Moravy. Sám byl hluboce osloven jejich prožíváním křesťanské víry. Pomohl znovu oživit principy staré Jednoty bratrské, na jejíž tradici moravští křesťané přímo navazovali, a umožnil tak vznik společenství, které později vstoupilo do dějin jako Moravská církev. Ta dnes působí po celém světě, zejména (ale nejen) na západní polokouli a v Africe.
Dokument představuje životní příběh hraběte Zinzendorfa, počátky moderní protestantské misie a vznik Moravské církve. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Kuny27 

všechny recenze uživatele

Moc krásně zpracovaný dokument, jenž vypráví o bohatství českého (moravského) dědictví. Úžasný člověk, kterého si Bůh použil. - Zinzendorf napsal okolo 2 000 písní. Úryvek jedné zní: Gelobet seist du, Jesu Christ, dass du ein Mensch geboren bist und hast für mich und alle Welt bezahlt ein ewig Lösegeld! (Ty jsi požehnaný, Ježíši Kriste, že jsi se narodil jako člověk a pro mě a celý svět navždy jsi zaplatil výkupné!) - Jediné co více dodám jsou slova J.A. Komenského: "Národe český, navrať se ke Kristu." ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Velmi inteligentně udělaný dokument o "Moravských bratrech" optikou jejich příslušníků, kteří mluví vždy k věci. Vizuální rekonstrukce 18. století a historických postav byla udělána vkusně v náznacích, tady bych úroveň též ocenil. Dokument počítá s divákem seznámeným s obecnými dějinami a s dějinami protestantismu, což asi nebude zrovna masová záležitost. Na rozdíl od předchozího Šandíkova názoru si však myslím, že je dobře, že tvůrci zvolili zrovna tuto formu bez školometských základů církevních dějin (jejichž interpretace se může dle světonázoru propastně lišit!) a nemám proti průvodnímu slovu -respektuji-li, že je to dokument ochranovských o jejich víře- vůbec nic. Tu pátou hvězdičku jsem nedal jen a jen z věroučných důvodů, po formální stránce to ovšem na pět hvězdiček je! ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Slušně natočený dokument, kterému ale schází jakési širší historické ukotvení. Hovoří v něm v podstatě pouze misionáři, teologové či církevní historici. Pro diváka, kterého například zajímá historie, ale přitom neví mnoho o dějinách křesťanství, dokument postrádá sdělnost. chtělo by to pevnější propojení s obecnými dějinami raného novověku. Celkový dojem: 75% ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama