Reklama

Reklama

Mengeleho dvojčata

(TV film)
  • Česko Tajemství Mengeleho dvojčat (více)
Německo, 2006, 50 min

Obsahy(1)

Mengeleho dvojčata - Brazilské městečko modrookých blonďatých dvojčat nevytvořil Mengele Josef Mengele. Sadistický lékař z koncentračního tábora v Osvětimi, který neblaze proslul svými pokusy na lidech. Anděl smrti, který zabil přes 400 000 lidí. Po válce uprchl před trestem do Jižní Ameriky, kde na konci sedmdesátých let zemřel. V loňském roce se jeho duch vrátil. Celý svět obletěla bizarní zpráva z brazilského městečka Candido Godoi, kde se rodí záhadně vysoké procento modrookých a blonďatých dvojčat. Pokračoval nacistický sadista ve svých pokusech i v Brazílii? Stalo se malé brazilské městečko jeho další laboratoří? S touto bizarní teorií, která proběhla i českým tiskem, přišel nedávno argentinský historik Jorge Camarasa. Nechvalně známá postava nacistické éry Joseph Mengele nemá nic společného s městečkem plným modrookých blonďáků, které existuje nedaleko brazilsko-argentinských hranic. Je pravda, že po skončení druhé světové války vedly stopy Mengeleho nejspíš do Jižní Ameriky, to je však to jediné, co ho s městečkem Linha São Pedro potenciálně spojuje. Ve zvýšené míře se zde také vyskytují modroocí blonďáci – což pravda není vzhled, který bychom si spojovali s Latinskou Amerikou. Nejde ovšem o výsledek nějakého „eugenického“ programu, ale imbreedingu – rozmnožování mezi příbuznými. Je to důsledek velikosti, respektive malosti zdejší populace, městečko je od okolního světa značně izolované. Ursula Matte vyvrací i Camarasovo tvrzení, že by obyvatelé městečka byli potomky německých přistěhovalců. Vyšší podíl dvojčat někdy bývá i důsledkem vystavení populace určitým toxickým látkám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Attta 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavé téma. Otázka zní, co všechno z toho, co zaznělo z výpovědí místních, je pravda. Nicméně tak jak tak doporučuju a zakončení přesně tak jak by to mělo být. Žádné zbytečné spekulace a mlžení. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tvůrci vytahují své trumfy potvrzení jejich teorie postupně. Izraelská tajná služba Mosad dopadla a unesla Eichmana. U jejich druhé priority Mengeleho se ji to nepodařilo. Přitom si ani nezměnil jméno. ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Účelový dokument. Našli zvlášstnoť a aby to malo sledovanosť, zapojili do toho Mengeleho a pritom dobre vedeli, aký je výsledok. 1 z 5 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Dokument který se snaží rozluštit záhadu velkého výskytu dvojčat v malém brazilském městečku Candido Godoi. Zároveň se vydává po stopách Josefa Mengeleho. Dokument vznáší spoustu otázek... Je záhadný výskyt dvojčat prací Mengeleho ? Byl vůbec v Candido Godoi ? A spoustu dalších. Záleží na tom jestli se dá věřit svědeckým výpovědím. V Mengeleho spisech není o městečku ani zmíňka. Jenže kdo zaručí že nějaké spisy záhadně nezmizely ? Proč do spisů uložených v Argentině nesměl nikdo nahlédnout ? Některé otázky dokument sice zodpoví, ale pořád tu zůstává pár otazníků. Je zde pořád prostor ke spekulacím. Důvod velkého výskytu dvojčat v malém městečku se více méně vysvětlil. Já osobně se taky přikláním k výzkumu vědců. Městečko zakládalo 8 rodin. Vznikl tady zakladatelský efekt = genetické faktory, bílkovina IGF. Život Mengeleho v exilu už ale tak přesvědčivé odpovědi nepřinesl. Já osobně si myslím že velký výskyt dvojčat Mengeleho nalákal a v Candido Godoi se určitě objevil. Dnes už se asi zkutečné pravdy nedopátráme. Tak či tak se mi tenhle dokument líbil. ()

dmk 

všechny recenze uživatele

Mengeleho příběh málo propracovaný(byť ke konci zajímavý), dvojčata v tom městečku se nijak kloudně nevysvětlí, problematika rození dvojčat obecně poze nakousnutá, nedotažená do konce. I kvalita celkové zpracování by chtěla doladit-mnoho zbytečných lidí, neustálé opakování jak málo toho o dvojčatech víme... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama