Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se do sebe zamilovali vodník Jonáš (F. Cíl) a mlynářova dcera Karolínka (I. Korolová), neměli to vůbec jednoduché. Jonášovi v lásce bránil jeho otec, nerudný vodník Hastrbuch (J. Somr), Karolínka zase neměla tušení, že její milý Jonáš není člověk. Ještěže je tu mládek Libor (J. Gottwald), který udělá všechno pro to, aby celou ves a obzvlášť Karolínku před tím vodnickým padouchem ochránil. Co na tom, že bude intrikovat a lhát? Hlavně když dokáže, aby Karolínka Jonáše zavrhla a dala přednost jemu, udatnému Liborovi… (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

dogrose 

všechny recenze uživatele

Pohádka si určitě zaslouží uznání za točení v reálu, kostýmy, výpravu, triky i hudbu (občas jí bylo moc). To vše ale nezachrání fakt, že to bylo nevalně odvyprávěno: jakkoli scénář příslibný, vyprávění je popisné až nepohádkové (nedotažená kompozice), bez vtipu, nadsázky, půvabu a laskavosti, což je koření, které dělá českou pohádku pohádkou a které v posledních letech tvůrcům tolik chybí. Nevím ani, zda byl lumpák potrestán, asi ne, naše společnost je přece ke zlu tolerantní. Vadí mi i výběr herců, kromě brilantního Somra tu Skopeček a Táborský nemají co hrát, Helšuse v hrnku sotva poznat. Když vidím mlynáře, jak se floutkovsky opírá o zeď, jelikož se nemele, je mi smutno - jo, jeho táta, ten by zahrál mlynáře, nebo Munzar či Haničinec! Je mi smutno z toho, že dneska toho herec ani moc umět nemusí, ani stát, hýbat se, mimiku či mluvení, posledních skoro třicet let je trend civilního herectví, tak jaképak s tím fraky! Komparsisti tu vypadají jak živí mrtví. Korolová všechna čest patří dle mého k těm všestrannějším a talentovaným, držím jí palce. Líp by se k ní v téhle pohádce hodil Gottwald, ale bez kníru. Cíl se snaží, stejně jako v předešlé pohádce stejného režiséra o Dilinovi, ale vedle holek prostě vypadá mladě a nevěrohodně. Přála bych si vidět tuhle pohádku v 70. letech od některé z našich renomovaných pohádkových režisérek, které přesně znaly umění, jak odvyprávět pohádku dětem. A to je přesně to, co pohádce chybí. ()

Avarga odpad!

všechny recenze uživatele

Slušná demence! Takhle idiotsky zahranou pohádku jsem ještě neviděl. To byla katastrofa! Hudební výstupy mi přišly jak když někdo zvrací ožralej z okna a ještě u toho brečí. Morální poučení bylo těžce duchaplné "Buďte na sebe hodní!" Mno a příběhovou stránku nemá cenu hodnotit, to by tu musela být ještě horší volba než odpad. Vsadím boty, že kdybych měl děti a ty by tohle viděly, tak se z nich stanou postěžený nebožátka. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Natáčelo se opravdu v krásném prostředí. Dokonce mám pocit, že se jedná o stejný nebo hodně podobný mlýn tomu z pohádky Kouzla králů. Není to pohádka, která se zapíše do dějin nejkrásnějších pohádek, ostatně nemá ani hodinu. Na druhé straně - v jednoduchosti je krása. Takhle má podle mě vypadat pohádka. Je milá, příjemná a nehraje si na žádné složitosti. Zlo je potrestáno a dobro vítězí. Ivana Korolová je neskutečně sympatická a David Prachař, Jan Skopeček či Miroslav Táborský jsou nadmíru vtipné postavy. A když se k nim přidá Radek Holub pak už úsměv na tváři hraje. Herecké obsazení je vůbec silné. Josef Somr je herecká legenda. Tohle je pohádka, kterou bych zařadil do kategorie laskavých. A hudba se taky povedla. ()

DarkoCohen 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejpovedenější pohádka natočená Českou televizí pro letošní Vánoce. Pořád to má svoje mouchy a k absolutní spokojenosti mám pořád daleko, ale aspoň už nejsem vytočená k nepříčetnosti. Vodník J. Somr byl skvělý a já jen lituju, že nebyl na obrazovce pořád. Jeho vodnický synáček byl sympaťák a I. Korolová jako Karolínka taky nebyl žádný velký průser. Jen si chtělo krapet víc pohrát se scénářem a vybrat jiného autora písniček. Texty Václava Chalupy jsou trapárna na entou. 65% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Novodobá pohádka zasazená do skutečných reálií a zároveň zpracována slušnými digitálními triky. Příběh je také celkem poutavý, hastrmani zastupují pohádkový svět, zbytek osazenstva včetně lidských nešvarů jako je závist a pomsta patří do našeho světa. Slušná nedělní zábava, která rozhodně neurazí. Hudba: Karel Cón ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Na týden se filmaři zabydleli ve mlýně v Hoslovicích a ve skanzenu. Vše bylo pravé včetně starých malovaných hrnků. (Karlos80)
  • Pohádka byla natáčena v září 2010 ve studiích ČT a v exteriérech u rybníka Brzina, v Obděnicích na Sedlčansku a v překrásném prostředí historického mlýna v Hoslovicích. (Bart)

Reklama

Reklama