Reklama

Reklama

Neuvěřitelná Babočka admirál

(TV film)
  • Nizozemsko Go, Butterflies, Go !
všechny plakáty
Nizozemsko, 2008, 71 min

Obsahy(1)

Barvami připomíná sváteční uniformu námořních admirálů z osmnáctého a devatenáctého století. Jeden z největších denních motýlů žije v celé Evropě, pravidelně cestuje přes Turecko do Íránu a Severní Afriky. Rovněž se vyskytuje v Severní a Střední Americe. U nás je rozšířen hojně po celém území. Je prakticky všudypřítomný nezávisle na biotopu nebo nadmořské výšce. Při svém putování (migracích) se vyskytuje i v nejvyšších horských polohách.
Vytváří dvě generace, v chladnějších oblastech pouze jednu. V našich podmínkách jsou k zastižení od května do října. V květnu k nám přilétají jedinci z jihu. Rozmnoží se tu a na podzim zase odlétají zpět na jih. Když je u nás zima, zakládají tam generaci, která k nám na jaře přilétá. Na severu Evropy dospělí motýli (imága) nejsou schopna přezimovat. U nás je to velmi ojedinělé. Samice kladou vajíčka na různé druhy kopřivovitých (Urticaceae). Stadium kukly trvá krátce.
Je to samotářsky žijící migrant s otevřenou populační strukturou. V odpoledních hodinách samečkové hájí dočasná teritoria na keřích a stromech. Na podzim jsou motýli často k vidění na spadlém ovoci (hlavně na hruškách) v zahradách. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
Michvyst DVD
26.02.2017
Lasoft DVD
02.01.2011

Reklama

Reklama