Reklama

Reklama

Občan Kurčatov

(TV film)
  • USA Citizen Kurchatov: Stalin's Bomb Maker

Obsahy(1)

29. srpna 1949 provedl Sovětský svaz úspěšný pokus s vlastní atomovou bombou. Západ byl zděšen, režim J. V. Stalina triumfoval. Léta nebylo známo, kdo fakticky vývoj a výrobu sovětské atomové bomby řídil. S Igorem Vasiljevičem Kurčatovem (1903-1960) se veřejnost mohla seznámit až po XX. sjezdu KSSS. Talentovaný jaderný fyzik a schopný organizátor se díky své schopnostem a souhře náhod dostal do čela sovětského atomového projektu během 2. světové války. Zpočátku se "strana a vláda" stavěla k atomové zbrani bez většího zájmu, ale zprávy špionů z USA a později i svržení první atomové bomby daly podnět k nevídaným závodům. Za mimořádné materiální a zpravodajské podpory šéfa tajné služby P. L. Beriji dohnali sovětští vědci americký náskok. Tajné americké studie jim ušetřily několik let práce. Kurčatov a jeho lidé měli štěstí, nejen vědecké a technologické, ale i lidské. Úspěch byl ve Stalinově říši odměnován řády, dačami a auty, neúspěch byl považována za zradu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Přiblížení profesního života tvůrce sovětského jaderného programu, které se nevyhýbá dobovým politickým souvislostem. Osobní výpovědi Kurčatov(ov)ých (jak se to dneska píše?) spolupracovníků. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Slušně natočený dokument, sdělující mnoho vcelku neznámých informací, nic méně a nic více. Pokud vás zajímá historie, tento dokument určitě nezklame... Celkový dojem: 75% ()

Reklama

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Objektivně natočený dokument americké produkce, je to otázka jak by to natočili Rusové. Jinak se jedná o komplexní pohled na sovětský jaderný program a její hlavní postavu od narození až do smrti. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Suchý, faktografický dokument rozšiřující povědomí o vzniku jaderné zbraně v Sovětském svazu alias Říši zla. U snímku natočeném Američany mě pobavil důraz na Kurčatovovu morálku, na jeho dilema vědce vyvíjejícího smrtící zbraň, na jeho pochyby a, pravděpodobně, i morální selhání. Vždyť tu bombu nakonec vyrobil! No jo, moji milí Američani a co von Braun, co projekt Manhattan atd.? /19. 12. 13./ ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je skutočne profesionálny. Netrvá dlho, ale o hlavnej postave sa toho dosť dozvieme, je to spracované celkom slušne chronologicky, povedzme že základné informácie z každej oblasti sú podané dobre, no úprimne, vedel by som si predstaviť lepší a podrobnejší dokument, či už s jeho konaním budete súhlasiť alebo nie, jednoznačne mal veľký vplyv na vývoj dejín. O ruských a sovietskych dejinách sa toho totiž veľa nevie medzi širokou verejnosťou, napríklad o ľuďoch, ktorí zachránili svet pred jadrovou vojnou ako Vasilli Arkhipov v roku 1962, či Stanislav Jevgrafovič Petrov v roku 1983. Avšak mám pocit, že za posledných približne 15 rokov sa toho veľa v podobných približne hodinových dokumentoch nezmenilo, ale tento je ešte straší z tých, čo sa robia týmto štýlom a rozhodne by som to odporúčal si pozrieť pre rozšírenie obzorov z histórie. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama