Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Celý název této báchorky J. K. Tyla zní Lesní panna aneb Cesta do Ameriky. Hospodský Barnabáš (J. Somr) a učitel Isidor Slovíčko (V. Postránecký) podlehnou lákání starého Morelese (B. Záhorský), kterému zasílá mladý Taussig (V. Mareš) z Ameriky nadšené dopisy. Vydávají se proto hledat štěstí a bohatství do Ameriky. Po rozloučení se svým milým, učitelem Slovíčkem, se Terezka (L. Šafránková) setkává s lesní pannou Jasanou (K. Fialová), která jí za její tři vlasy slíbí, že dá na jejího milého pozor. V Americe všichni přistěhovalci zjistí, že představy o Novém světě byly jen snem a že ve skutečnosti nemají ani co jíst, zatímco doma měli vše, co potřebovali. Když se ukáže, že je mladý Taussig svými dopisy klamal, vracejí se zpět do Čech. Třikrát na sebe vezme Jasana lidskou podobu, aby se přesvědčila o Isidorově lásce. Za tři vlasy, tři zkoušky věrnosti, zaplatí Terezka třemi dny svého života… (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Normalne bych hodnotil za tri, cili prumer...citim vsak povinnost pridat ctvrtou, a to na pocest puvabu nadherne Kvety Fialove... Jinak se jedna o studiovou zalezitost - pribeh o lidech, kteri jsou stastni, ze se mohli vratit z Ameriky zpet na nasi rodnou hroudu (ehm...), coz je podtrzeno tim, ze "soundtrack" konci sborovym zpevem pisne Kde domov muj... :-) V tomto pripade je to vsak vlastne samozrejme...(Tyl) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Hned v počátku jsem si říkal proč komunistům nevadila hra, která velebí Ameriku. "Vivat Amerika." Pak jsem si vzpomněl na první díl série Básníků Jak svět přichází o básníky. Ze severní Amerikyse totiž výletníci vrací s velkou nepořízenou a najednou už ódy nepějí, což se komunistům naopak hodí. Bohužel této inscenaci škodí především hrůzostrašně jednotvárné kulisy. Všechno je natočeno v jednom studiu a je to poznat. Bez špetky nápadu či jakékoli snahy opustit jednotvárnost. Při filmové délce bych očekával, že alespoň část bude natočena v exteriérech. Takže i když je pak obsazení vcelku slušné, tak při naprosto hrozném studiu, a platí to i co se týče kulis a dekorací, je to jen ztěžka snesitelná verze. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Tyl do každé doby. Ano, celý ten falešný americký sen o štěstí a blahobytu sice v třiasedmdesátém, tedy v době nejtužší normalizace, nabírá úplně jiná sdělení, než jaká v něm kdysi spatřovali národní obrozenci, ale na druhou stranu se tam najde leccos, co lze mezi řádky číst i jinak, obráceně. Tady není žádná existence!, rozčiluje se hospodský a vzápětí se k němu přidává učitelský, morální autorita v obci. To je také moje politické vyznání! Tady už to není k vydržení! Ten starý svět je samá červotočina a co nevidět se prý rozpadne. A proto vzhůru do nového! Tam nás čeká nová, ourodnější vlast, radostnější domov, veselejší chrám, tam kvete svoboda a hojnost! Rovnost a láska! Škoda těch konců. Ale co, inscenace je to jinak pěkná, pohádková, s plejádou českých herců, na které je radost pohledět. A když se na konci ozve Kde domov můj, srdce jihne. Vskutku tylovská tečka. ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Velmi nadčasová hra a nádherně se dnes ukazuje kam ten americký sen vede. Výborné herecké obsazení, kterému kraluje Květa Fialová, která i ve čtyřiačtyřiceti letech je nádherná ženská, přesto nepřekvapuje, že učitel Isidor, ve výborném podání Václava Postráneckého, dá přednost dvacetileté Libušce Šafránkové. Za komančů se sice inscenace točily ve studiích a co nejlaciněji a to je také poznat, ale v dnešní době si nedokážu představit, že by vzniklo něco podobného. Tak nám ta krásná Libuška Šafránková už také odešla do hereckého nebe a z herců z této inscenace už zůstává naživu pouze Josef Somr. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Chápu, jde o televizní zpracování, hraje v tom Libuška, ale přece jen... Ona už samotná ta předloha je vachrlatá. "Nejezděte do Ameriky jako spousta vašich sousedů! Skutečně tam není ráj, a budete jen příštipkařit! Doma je doma. Zem to krásná na pohled!" Ano, chápu ten morální apel, ale jako každý morální apel je to rozdělené na černou a bílou, nic mezi tím, a na druhou stranu navzdory pohádkovým motivům to není ani pohádka. Zkrátka mi přijde, že ty dva motivy (realistický život přistěhovalců v Americe a pohádka) se tady navzájem tlučou. Asi jako kdyby někdo natočil realisticky myšlený film z prostředí české vlády, kde sudička Kalouskovi slíbí splnit tři přání. Dokonce ani herecké výkony mne zde moc nevzaly - třeba Menšík mne docela zklamal, hraje tak nějak sevřeně, jako by to nebyl on. ()

Galerie (3)

Související novinky

Květa Fialová 1929 - 2017

Květa Fialová 1929 - 2017

26.09.2017

Po dlouhé nemoci zemřela ve věku 88 let herečka Květa Fialová. Narodila se v české kolonii u slovenského Fiľakova do rodiny plukovníka letectva. Spolu se sestrou Blankou navštěvovala katolickou školu… (více)

Reklama

Reklama