Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá světová válka se pomalu chýlí ke konci. Na německé straně hranice začíná pomalu propukat panika a místní velitel přikazuje nechat podminovat místní přístav. Nenadálého zmatku využívají čeští lodníci, kteří se rozhodnou uskutečnit šílený plán: Ukrást německou loď plnou výbušnin a vyplout směrem ku Praze, která se má podle fašistických plánů stát poslední německou pevností... Scénář dostal Cenu literárního fondu ke 30. výročí osvobození. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Najprv som si pred filmom pozrel filmovy trailer na tento film a podla neho som usudil, ze to asi bude kvalitny vojnovy film spod ceskych ruciciciek:) Dej filmu nebol zly napad a celkom bol aj putavy pre mna, ale chybalo tomu viac akcie, ako bolo ukazane len v prvej casti filmu, z ktoreho aj bol urobeny ten filmovy trailer, ktory som mal moznost vidiet kedysi davno. Ako som na zaciatku tohoto komentu spominal, uvod filmu bol dobry a aj nepatrne boje boli pozeratelne, hlavne tie ruske tanky a to nemecke delo raze 88 mm ma vskutku milo potesilo. Dokonca sa aj dostal priestor pre pesiakov, konkretne ten sopliak s panzerfaustom tiez nebol k zahodeniu. Toto vsetko, ale bolo prilis kratke a obcas som mal z toho taky nie moc dobry dojem, ako tie boje prebiehali. Potom sa len film niesol v znameni plavby po rieke na jednom nakladnom clne, ktory sa pomaly trepal do bodu Mys dobrej nadeje. Ich dobrodruzstvo uz nebolo take dobre, ako zaciatok filmu, kde sa aj nieco poriadne dialo. Ale tym zas nechcem povedat, ze ta plavba bola nudna, ale na vojnovy film by to chcelo nieco viacej a nie sa len tak plavit a nic dokopy nerobit. Druha polovica mi prisla taka obycajna a preto filmu davam menej hviediciek kvoli tej druhej polovici filmu. Keby sa film niesol v takom duchu, ako zaciatok filmu, tak mu dam urcite viacej hviezdiciek, ale takto len dostal tri, co je dost skoda. ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Film by možná i šahal po nadprůměrném hodnocení, ale z mého pohledu jej sráží dvě věci: jednak hned v úvodu, kdy ze sklepa vyvádí německého zajatce ruský voják ověnčený asi patnácti řády - snad úlitba komunismu - a pak smrt Kříže ve stylu Sedmi statečných - možná to měl být pokus o vtip, ale ten mi do válečného dramatu nezapadá. Rovněž volba herců mi úplně nesedla - Větrovec působí jako válečný hrdina divně (ten se profiloval spíš v soudružských rolích) a Augusta jako součást wermachtu je hodně úsměvný. ()

Reklama

kebom 

všechny recenze uživatele

Vcelku nedotiahnuté, niektoré momenty vskutku úsmevné. Málo inteligentní Nemci so škrekľavými hlasmi pôsobia efektne, ale zbytočne. Tretina filmu je k tomu nahovorená v nemčine a bez titulkov, čo zrozumiteľnosti deja veľmi nepridáva. Niektoré postavy sú vyslovene nadbytočné a podaktoré "náhodné" scény pôsobia absurdne. Myslím, že aj význam cesty lode Moldau je záhadou... Hudba je výborná a výkon o. Sklenčku kvalitný. Film je však žiaľ zlátaninou. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Film má pomalejší rozjezd, pořádně to začíná až až útokem Sovětů asi ve 25. minutě. Trochu pochybná je motivace hlavního hrdiny k tomu, aby podstoupil na konci války životu nebezpečnou cestu lodí napěchovanou prskavkama z Rajchu do protektorátu. Frizek mu řekne: hele čoveče, vodjeď s tim, ať nám to tady nebouchne. No tak jo, já teda jedu. Pak mi neseděla obrovská náhodička, když se dva členové posádky jdou v polovině cesty projít a kupodivu narazí zrovna na svýho bývalýho parťáka. Sklenčkovy utrápený role taky moc nemusim. Ale jinak je to dobrý. Vynikající herci, skvělé jakoby autentické záběry z války k nerozeznání od skutečných, povedená výprava s množstvím výbuchů. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Sice se jedná o vymyšlený příběh, ale i tak není po dějové stránce nijak špatný. Zřejmě vlivem nízkého rozpočtu vyznívá podivně jen útok dvou tanků na malý přístav plného Němců. Snímek televizemi opomíjený a je to škoda. I přes udělení Ceny literárního fondu ke 30. výročí osvobození za scénář je na svou dobu vzniku zcela neškodný. Zajímavá je i použitá hudba. Svým vyzněním by se spíše hodila k westernu, ale budiž. Snímek to dosti oživilo. Pravda, mohlo to být daleko dramatičtější, ale na 70. léta, kdy byl snímek natočen, bylo takovéto zpracování zcela normální. Námět o českých lodnících plujících ku Praze s ukradenou německou lodí plnou výbušnin, nebyl nijak špatný nápad. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie prebiehalo v Mělníku, Libčiciach a v okolí Prahy. (dyfur)

Reklama

Reklama