Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři mladíci se náhodně připletou k vražednému řádění maďarských husarů a jako nežádoucí svědkové mají být zneškodněni. Daří se jim unikat, avšak nepřátelé jsou jim ustavičně v patách. Napínavý kostýmní příběh se odehrává v revolučním roce 1848, kdy i tuhé maďarizaci vystavení Slováci zatoužili po národnostních právech. Romanticky laděné vyprávění se vyznačuje mnohými tragickými prvky, které se vymezují jako sebeobětování pro blaho národa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Poslední Bielikův film, s fiktivním příběhem na pozadí revolučních bojů roku 1848 proti národnostnímu útlaku, mě velice bavil i s opakovaným zhlédnutím a nejvíc mě dostal závěrečným vyústěním, jež jsem si už překvapivě nepamatoval. Traja svedkovia oplývají romanticky dobrodružným nádechem, v některých scénách na mě budili až dojem typického zástupce kostýmního historického filmu své doby, v jakém jednoznačně musí pro diváka vše dobře dopadnout a hrdinství s láskou nade všemi nešváry politickými i lidskými zvítězit, ale zároveň vedle toho se jim slušně daří rozehrávat postoje několika lidí z více stran k pohnuté situaci a... ejhle, s jakým nečekaným obratem tohle vyprávění o třech mužích, již se zaručili přísaze, přijde k závěru a vypálí rovnou dvě nemilosrdné kulky bolavé zrady. Leopold Haverl mě tu z ústřední herecké trojice zaujal nejvíc, i tím, s jakou charismatickou galancí vystupuje v rámci své postavy, s níž velmi pozvolna prochází skrytou proměnou, plně pak odhalenou až ve vrcholném souboji se dvěma zbraněmi proti sobě. Atmosféru nejen po stránce barevné historické výpravy má film výbornou, skrze takřka permanentní útěky, schovávání se, dvojitou hru tří nežádoucích svědků i konflikty ve vztahu k dalším postavám tu skvěle po většinu času funguje i napětí, jaké se na mě přeneslo rovněž z poměrně zdařilých akčních scén v exteriérech. [85%] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Solídna historická dráma, vlastne až kriminálka, respektíve milostná melodráma a možno aj povstalecký vojnový film. Hneď prvá scéna sľubuje nadupaný dej, avšak ten sa veľmi rýchlo spomalí a začne sa zameriavať na vznikajúci milostný... ani neviem či trojuholník alebo ešte niečo viac, skrátka do jednej postavy sa zaľúbia všetky ženy a niektorí muži zase do jednej postavy ženskej. Je fajn, že film nie je, čo sa týka vykreslenia postáv, čiernobiely, ale to sa vlastne týka len hrdinov, nepriatelia sú čisté zlo. Pozerá sa na to dobre, asi to aj svoju dobu vystihuje celkom verne, ale dalo sa z toho vyťažiť viac. Paľo Bielik mal ale na mysli vždy predovšetkým diváka, takže určitá dejová limonáda bola nevyhnutná. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zajímavé nahlédnutí do slovenské historie, příběh tří mužů je odvyprávěn poutavě, herecký ansámbl báječný.. Pánové Leopold Haverl, Slávo Záhradník, Jozef Adamovič to rozehráli skvěle, ovšem nejvíc ze všech se mi líbil Vlado Müller a pochvalu zaslouží nepochybně i Viera Strnisková, v tomto snímku je výborná a ráda bych na závěr zmínila krásnou výpravu, nádherné exteriéry, interiéry a celkově ta dobová atmosféra úchvatná.. Poděkování Willymu za VRK i za tento film.. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nefalšovaný western v tragických tónech slovenské balady zasazený do složité doby evropské občanské revoluce a vzestupu národního sebeuvědomování, které zasadily rozhodující ránu feudálnímu uspořádání světa. Poklidný život malého sedláka a jeho hospodářství se zcela změní příchodem tří mladých mužů,  kteří s sebou přinesou čerstvý, ale nemilosrdný vichr z hor, který zcela smete poklidnou vesnickou pohodu starých dobrých časů... Bielik skvěle rozehrává malý lidský, a stále se opakující, příběh o lásce, zradě, závisti a zodpovědnosti na pozadí převratných společenských změn, které tu však vlastně sympaticky vytváří jen dobové kulisy. Zážitkem se tak místo akčních sekvencí stávají spíš osudy a charaktery jednotlivých aktérů,  "třemi svědky"  společenské změny počínaje a rodinou Remenových (ach ta Verona), která jest těmi změnami nenávratně zasažena, konče.  Neodvratnou tragédii Bielik však v samotném závěru vyváží i nadějí. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Monarchiu rozvracali, duše svoje postrácali.VRK uživatele Willy Kufalt. Čekal jsem nahlédnutí do roku 1848 s praktickou ukázkou, jak a čím revolucionář Ľudovít Štúr šťoural do uherské vlády. Dostal jsem vztahové drama o zrazené přísaze a kamarádství. Spojeném ideály a rozděleném... čím jiným než láskou, pohříchu ke stejné ženě. Což je zajímavější téma než panslavismus (mrtví prominou). REVOLUČNÍ OKÉNKO: [][] Charakteristika spiklenců. ## Marek Blaho, učitel. Permanentně zpruzený revolucionář, „děti učí nenávisti“. ## Kamil Ziaranský, jurátus (čili soudce). Jeho intriky vede touha pomstít smrt otce. Sžírán nenaplněnou láskou, politická příslušnost nejasná. Kovaný panslavista nebo proradný špicl ve službách uherské vrchnosti? Tyto dvě polohy celý film střídá jak ponožky. ## Ervin Ostrica, adjunkt. Citovou rozervanost a převlékání (husarských) kabátů doplňuje lhaní, plané sliby a střílení kamarádů do zad. Hm. Takhle vést revoluci Che Guevarra, tak se na trička v životě nedostane. [][] Naději přináší postava Jánošíkova pravnuka Blažeje (Vlado Müller na Hrad!), jinak je to samá zrada, vražda či sebevražda. Národní obrození v kelu, ale nešť, mně se ta Bielikova člověčina líbila. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Súčasťou úvodných titulkov je text: "Príbeh z rokov meruôsmych". (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Iný variant názvu filmu bol Traja... (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Film sa natáčal v lokalitách Rusovce a Šúr a taktiež na hrade Červený Kameň nad obcou Častá. Filmovanie prebiehalo od 12.5 do 13.9 1968. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama