Reklama

Reklama

Šerif Ray Owens (Arnold Schwarzenegger) původně pracoval u losangeleské policie, ale po jedné zpackané akci skončil jako šerif ospalého městečka u mexických hranic, Sommerton Junction. Šéfovat bandě neschopných policistů v poklidné zašívárně, kde je nejvážnějším zločinem šťourání se v nose, není žádné umění. Dny plné nudy utne až telefonát agenta FBI Johna Bannistera (Forest Whitaker). Při převozu z Las Vegas do mexické věznice totiž uprchnul nebezpečný boss mexické mafie Gabriel Cortez (Eduardo Noriega). Během transportu ho vysvobodili členové jeho drogového kartelu a on se snaží prchnout do své domoviny. S pomocí kumpána Burella (Peter Stormare) a s rukojmím prchá Cortéz v našlapané Corvetě ZR 1 rychlostí 250 mil/hod k hranicím. Poslední překážkou na cestě ke svobodě je právě šerifovo městečko. Jenže zdejší strážci zákona a pořádku se moc netváří na to, že by se měli postavit do cesty muži, na nějž je celá FBI krátká. Jejich šéf ale nechce znovu pošpinit svou pověst, a tak nakonec provětrají své zbrojnice a vytáhnou z nich pušky, kulomety a meče a vydají se vstříc nelítostné řežbě s cílem zastavit zdánlivě nepřemožitelného gangstera a jeho pohůnky. Bude městečko Sommerton Junction díky šerifovi Owensovi Cortézova konečná? (Magic Box)

(více)

Videa (18)

Trailer 3

Recenze (1 247)

Matty 

všechny recenze uživatele

Arnold ztvárňuje postavu, která by před padesáti lety velmi slušela Johnu Wayneovi (srovnání s Rio Bravem je nevyhnutelné). Jenomže zatímco Duke bral budování vlastního kultu seriózně, kalifornský ex-guvernér projevuje mnohem vyvinutější smysl pro sebe-ironii, která se dotýká i „nedotknutelného“ tématu patriotismu. Oblíbený terč vtipů představuje Schwarzeneggerův pokročilý věk a pomocí střetů pomalejšího světa odpočívajícího šerifa s akcí napěchovaným světem celostátně hledaných padouchů je vyprávění strukturováno. Konečná je z její comebackové podstaty vystavěná jako návrat k žánrovým tradicím, pročež oldschool metody protřelého strážce zákona nutně přinášejí větší efekt než sebemodernější technika poněkud opožděných agentů FBI (ačkoli také šerif musel kvůli product placementu vystřídat koně za chevrolety). Lehce překombinovaný scénář využívá většiny klišé béčkových akčních filmů (naštvané vystřílení zásobníku, zrádce ve vlastních řadách) a maximálně vytěžuje fetiše dělající Spojené státy Spojenými státy (rychlá auta, silné zbraně). Skloubení westernové nostalgie s hyperrychlou akcí zde přesto funguje o poznání hůře než v Hodném, zlém a divném. Akční scény nejsou – zřejmě i kvůli nižšímu rozpočtu – dost přestřelené, padouch dost výrazný a film náležitě vygradovaný. Všechny vedlejší postavy jenom vyklízejí prostor pro Arnolda, který si bez přehnaného snažení pojišťuje své dávno zasloužené místo v pantheonu velkých akčních hrdinů. Bez něj by šlo pouze o ucházející akční vycpávku večerního televizního vysílání, ve které by zřejmě nikoho nenapadlo spatřovat místy podnětný příspěvek do diskuze o současné vlně retro akcí. S Konečnou se to má podobně jako s Postradatelnými - kdykoli je na plátně akční legenda (zde bohužel jenom jedna), zábavnostní hodnota letí prudce nahoru. Jsem ale přesvědčen, že kdyby měl Kim větší režisérskou volnost, jde o mnohem masivnější akční nášup, u něhož budou snáze rozpoznatelné momenty prostě špatné a špatné záměrně (v duchu naivních akčňáků). Jako nový film s Arnoldem, jakého jej máme nejraději, uspokojující. Jako nový film jihokorejského mistra mnoha žánrů mírné zklamání. 65% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No bylo mě trošičku smutno když jsme si čet články o tom jak Arnie a Sly mají na kontě propadáky a protože jsem přítel starých dobrých akčních časů, rozhodl jsem se, že zvednu svůj, ženami tolik obdivovaný zadeček a na 107 minut ho ubytuju v sedačce multikina. Jako já si nestěžuju ani na sedačku v multikině ani na film. Samozřejmě můžeme spekulovat jak ten film byl ve stínu reflektorů, kdyby v něm nehrál big Arnie, ale taky na to můžeme mrdat a já volím druhou variantu. Osobně jsem se na film těšil a taky trošku obával, ale Arnie ze sebe mačká osmdesátky jak může a já spokojeně předu, protože všechny ty akčnáčky dnešní doby typu spidermana jsou tak nuceně cool, až mám pocit, že sleduju omalovánky, plnejch učesanejch chlapců - manekýnů ve značkovým oblečení, kterým dá marketing dotyčnýho hollywoodskýho studia nápis akční hrdina a vypustí ho rejžovat zlaťáky, jenže já mám radši chlapáky ze starejch časů, co vezmou pořadnou flintu a ulevěj přelidněný planetce o několik zbytečných existencí a neřešej zda maj na hlavě holubí hnízdo. A taky mám rád chlapy co nelítaj dvacet metrů nad zemí přivazený za ocelový lanko a jakože karate, ale co uměj dát starou dobrou ránu pěstí a ucedit u toho sarkastickou hlášku. Jo to všechno mám rád a je fajn že s tím vším co na akčnácích miluju jsem si tady moh podat ruku a říct "těší mě". Tak vítej zpět Arnie, rád vidím že si opustil brány politiky a nastoupil zase do továrny na sny, protože tam si vždycky patřil a doufám že už tam navždy zůstaneš a já se budu vždy těšit na tvou práci, chlapáku . ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Dobrá zpráva pro všechny atrofované, plešatějící otyloně, kteří v osmdesátých letech tahali na rameni svlečení do půl pasu nějakou tu třímetrovou kládu, aby udělali dojem na naondulované kikiny v plísňácích a síťovaných tričkách a při funění na benčpresu téměř neheterosexuálně, závistivě pokukovali po vybledlých, pokrčených fotografiích Mistra Olympie ve slipech, vytrhaných ze Západoněmeckých časáků, a cpali se rozmixovaným tvarohem a drcenými skořápkami ořechů kvůli objemu. Guvernátor je back, jak ostatně sliboval už nořivřší se se vztyčeným palcem do ingotu se zkapalnělým železem. Roky jsou však neúprosné a už zdaleka nevypadá jako ten přežraný, stažený králík, co si při kolébavé, nemotorné chůzi o sebe frajersky odíral ochlupení na gigantických femorisech a jemuž jsme se všichni tolik chtěli podobat. To, co se z něj vrátilo, spíše připomíná přestárlého šarpeje, kterému někdo omotal kolem krku krepák, a jemuž by to s jeho striemi a nadměrně vytahanou kůži slušelo v dalším pokračování MIB. Avšak kult je kult! Arnieho akcent i po sto letech za oceánem pořád zní, jakoby se každou chvíli chystal navléci do kožených kalhot a začít jódlovat, a jeho herecký talent nehoblovaného prkna prostě přinutí každého pravověrného funouška zamáčknout nostalgickou slzu, trochu opět rozpumpovatl na Kettleru své kefírovité bicáky, ulízat přehazovačku a zkusit ještě z posledních sil zachránit nějakou tu Sáru Connorovou ze spárů robotického dilda. Ruku na Superanabolon, zrovna dvakrát triumfální návrat se nekoná. Možná je to tím, že si scénárista ještě nevšiml, jaký máme dneska rok a v jednoduchosti spojené s topornými hláškami už síla přeci jen není, možná tím, že tam musel za každou cenu narvat supertrapného Jackasse v roli Raimiho retardovaného bratra Mixéra, který by se měl raději nadále nechávat kopat do koulí, žrát hovna a vylizovat houmlesákům podpaždí v reality show pro obráběče kovů a debilní závozníky. Tak či onak, na upocené tři to s namoženým trapézem nakonec vydá a nezbývá, než se děsit, jak bude vypadat babí léto GerontoConana, povislého krále Aquilonie. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Zpětně jsem si uvědomil, že jsem před časem přemýšlel, v jakých filmech by měl Schwarzenegger hrát a tohle je přesně ono. Nadhled, pomrkávání na diváka, pocitvá akce, nějaká ta osmdesátková explicitnost a závěrečný souboj tváří v tvář. Chybět mi nebude snad onen už přehnaný humour a špatná zadní projekce na mostě. Nadávat na Arnoldovo herectví by už bylo klišé, pokud je film kolem něj dobrý, nění o čem hovořit (i když tenhle typ akce pro mne nikdy nebyl klasikou a nejvíc mám rád Total Recall). Nakonec se ze snímku stalo nejspokojenějších 70%, které jsem za poslední měsíce udělil :o) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pomerne dosť šokujúci prepadák na úkor kvality snímku, aj keď sa musím priznať, že plná objektivita ide v mojom prípade bokom. Arnie je srdcovka a nedá sa nepridať pol bodu naviac. Je jasné, že film nemal očakávania v trhaní rekordov tržieb, ale napriek tomu sa jedná o príjemnú akčnú jednohubku s pomerne sviežim nápadom, obstojnou réžiou, miestami prekvapivo slušnou akciou, humorne odľahčujúcimi scénami s dobre vypointovanými hláškami. Preto je mi ľúto, že Arnoldov comeback nemal takú návštevnosť, akú si právom zaslúžil. Možno je fanúšikovská základňa jeho a ostatných oldschool akčných borcov už stará nato, aby si zaspomínala na takúto ikonu. V mnohých prípadoch je príčina zanevretia jasná, tu ale dávam jasné 4* za potešujúcu guilty pleasure. 80%. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (42)

Související novinky

Kevin Smith a nejdivnější horor všech dob?

Kevin Smith a nejdivnější horor všech dob?

14.10.2013

O bizarním projektu Tusk mluví Smith na conech už zhruba půl roku, ale teď se film opravdu stane realitou – natáčení začne už příští měsíc a svérázný scenárista a režisér právě pilně obsazuje hlavní… (více)

Conan, Odyseus a Ben-Hur plánují návrat

Conan, Odyseus a Ben-Hur plánují návrat

16.01.2013

Jeden fantasy, jeden mytologický a jeden „téměř-biblický“ hrdina se vrátí na plátna kin. Arnold Schwarzenegger během propagace blížící se Konečné promluvil i o dalších projektech. Tím nejzajímavějším… (více)

Nezastavitelný Schwarzenegger

Nezastavitelný Schwarzenegger

08.05.2012

Herectví mu muselo šíleně chybět. Jde totiž z filmu do filmu. V novém traileru na The Expendables 2 je zdaleka největší hvězdou, ačkoli se zřejmě ukáže jen v jedné (klíčové) scéně. Dotočil už i… (více)

Schwarzenegger, DeVito a Murphy – trojčata?

Schwarzenegger, DeVito a Murphy – trojčata?

02.04.2012

Bláznivý apríl máme za sebou, přesto je tu zpráva, u níž člověk doufá, že jde o hloupý žert. Jenže ve studiu Universal prý zcela vážně připravují pokračování komedie Dvojčata. Arnoldův historicky… (více)

Reklama

Reklama