Reklama

Reklama

Válka, kterou nevidíte

(neoficiální název)
  • Velká Británie The War You Don't See
všechny plakáty

Obsahy(1)

Další z řady mistrovských dokumentů novináře a režiséra Johna Pilgera volně navazuje na jeho předchozí snímek "The War on Democracy". Film se snaží velmi podrobně prozkoumat roli sdělovacích prostředků v utváření veřejného mínění a davového souhlasu ohledně válek a konfliktů vedených zejména vládami USA a Velké Británie za podpory spojenců - členů NATO. Podstatná část je věnována oficiální propagandě ohledně aktuálních válek v Iráku, Afghánistánu či Palestýně, ale ani na světových konfliktech či válce ve Vietnamu nezůstane nit suchá. Pilger zde zpovídá představitele nejmocnějších médií, armády či nezávislé novináře včetně například Juliana Assange (WikiLeaks). Závěr? Sdělovací prostředky kryjí a mnohdy i podporují ty nejhrůznější zločiny v historii lidstva. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

emma53 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekla, tak já nemám sílu ani chuť tyhle válečné dokumenty nějak komentovat. Myslím, že každý si to může přebrat sám a to, že jsme viděli jen zrnko prachu v té hnusné politické mašinérii, je snad každému jasné. Ale i tak díky alespoň za snahu nám přiblížit tenhle marasmus Johnu Pilgerovi. Byly chvíle, kdy jsem se styděla za lidskou rasu, čeho je schopná, ať je odkudkoliv i když některá fakta v tomto dokumentu jsou už mnohým notoricky známá. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Neřekl bych, že se jedná o válku kterou nevidíme, nýbrž spíše o válku, kterou vidět nechceme, protože o naši prdel zatím nejde. Naše prdel totiž stále sedí na té pevnější židličce, pod kterou nevybuchují granáty a není tedy důvod cokoli podnikat. Bojím se však toho, že si jednou budeme muset taky holt přesednout a poté už pravděpodobně nezbude nikdo, kdo by se za nás postavil. Víceméně se mohu pod tento dokument podepsat v plném rozsahu. Takhle z globálního pohledu si nemyslím, že by říkal něco šokujícího či nového, ale poodkrývá nejrůznější konkrétní detaily, nad kterými zůstává mnohdy rozum stát a mnohokrát jsem se neubránil takovému tomu WTF úsměvu. Líbilo se mi to. Práci Johna Pilgera oceňuji. S jeho názory souhlasím a zpracován je dokument také celkem chytlavě. ()

Reklama

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Jak se říká "Na každém šprochu pravdy trochu." ovšem Dokument, který se silně strefuje a ukazuje předpokládanou dlouhodobou rafinovanost ze strany nejmocnější země světa o "Správnou válečnou propagandu proti nepříteli", kde si vláda USA a UK prosazují své zájmy, mystifikují občany svých zemí, podáváním "vyhovujících a zkreslených" informací novinářům a jejich záměrného zastrašování, donutí diváka zamyslet se nad danou problematikou v širším spektru a funguje to opravdu dobře. Dokumentem nás po celou dobu provází pan John Richard Pilger, který působí v UK jako žurnalista a válečný zpravodaj, v dokumentu je mnoho známých osobností (Julian Assang zakladatel serveru Wikileaks, zástupci vlády US atd.) a i když je pan Pilger "charakterizován jako Levičák" musím říct, že s jeho názory do značné míry souhlasím a zdají se být smysluplné a opodstatněné, a i když si tyto informace ověřit nemůžu, fakta a čísla hovoří jasně. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus příliš ukecané, trochu nudně zpracované, nicméně velmi alarmující! Těch pár odpadů bych zde opravdu ignoroval, protože je dali lidi, kteří zrovna přišly o iluze a to samozřejmě bolí. To, co mě však nejvíce zaráží a nejvíc mrzí, je obecná povědomost o tomto dokumentu a o jeho předchůdci (War on democracy). U nás je to skoro 200 hodnocení, na IMDB něco přes 350. Dohromady je to směšně zanedbatelné číslo. Doufám, že tím zájem o dokumenty neklesá, že je to jen náhoda. Pořád ale nechápu, proč z Pilgera děláte nějakého levicového breptu. Tady nejde o stranu, ale o to, že se vraždí nevinné lidi a ve zprávách to nazvou vojenskou akcí proti teroristům. Doufám, že Pilgerova snaha bude pokračovat a lidi ze sebe nebudou dělat ovečky médií....ehm vlád...přečtěte si odstavec ´´Opatření proti WikiLeaks´´ zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/WikiLeaks ()

Maq 

všechny recenze uživatele

On se těžko najde filmový dokument, který bych vyloženě pozitivně ocenil. Příčiny jsou následující: --- 1) Mediální manipulaci beru vážně. I tehdy, když se mi vyslovené názory líbí. Takže konkrétně v tomto případě by si odpůrci americké invaze v Iráku měli uvědomit, že tenhle dokument vznikl se stejným cílem a používá stejné prostředky jako dokumenty "na objednávku" americké vlády, akorát nás manipuluje k opačnému názoru. --- 2) Film a televize jsou vynikajícími prostředky tzv. "názorné agitace" (pamětníci ten termín znají), ale mizernými zdroji informací. Protože se v tématu tohoto dokumentu náhodou vyznám (a to výlučně díky studiu mediálně nezajímavých pramenů), mohu zodpovědně prohlásit, že přístup k subjektu a vyslovené argumenty jsou triviální, leckdy vědomě překroucené, ale častěji bezděky směšné svojí naivní prostotou. --- Takže jak hodnotím? Pár lidí vyslovilo na kameru své postřehy a názory. Všichni odborníci na novinařinu, žádný odborník na Irák nebo Blízký Východ. A symptomaticky platí i to, co dokument opakovaně vytýká většinovému, vládu podporujícímu zpravodajství: za půldruhé hodiny se nedostal ke slovu jediný Iráčan. ()

Zajímavosti (1)

  • Vojín Bradley Manning, který byl obviněn za neoprávněné nakládání s utajovanými informacemi a spolupráci s WikiLeaks a který údajně poskytl i několik video nahrávek zobrazených v tomto fimlu, byl v roce 2013 odsouzen k 35 letům vězení. (Expertt)

Reklama

Reklama