Reklama

Reklama

Fenka dlouhosrsté kolie Lassie (čti Lesi) je po předcích výjimečně inteligentní, krásné a svědomité zvíře. Její přátelství s chlapcem Joem (Roddy McDowall) v rodině Sama Carraclougha (Donald Crisp) však naruší špatná finanční situace jejích majitelů. Po dlouhém a těžkém rozhodování ji nakonec otec prodá mylordu Rudlingovi (Nigel Bruce) do jeho velkého psince. Protože se Lassie nehodlá vzdát SVÉ rodiny, neustále mylordovi utíká a popuzuje tak proti sobě pomstychtivého Hynese (J. Pat O'Malley), který se o ni stará. Když mylord i s vnučkou Priscillou (Elizabeth Taylor) odjedou do Skotska, Lassie uteče znovu a vydá se na mnoho set mil dlouhou cestu ke svým, na které potká hodné i zlé lidi a naučí se něco o světě. (monolog)

(více)

Recenze (32)

Homer.p 

všechny recenze uživatele

Moc nechápu zdejší nízké hodnocení. No jo, on hezký film s hezkým koncem se moc nenosí že. Ale kdyby to ten pes nepřežil nebo něco podobného, to by tady lítaly superlativy, jaké je to geniální dílo. Je pravda, že jsem tento film viděl naposledy jako dítě, ale ta scéna, kdy Lassie přijde po té dlouhé cestě domů a pak jde ke škole, mi natrvalo utkvěla v paměti jako jedna z nejdojemnějších scén, jaké jsem kdy viděl. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Pro drtivou vetsinu ceskoslovenskych divaku ocividne kyc, pro me jedno z nejklasictejsich filmovych zpracovani o zvireti. Lze debatovat o kvalite zbyvajicich 10 filmu, ktere postupem casu nasledovaly, ale originalni filmovy zpracovani je proste klenotem kinematografie a nazory dnesniho divaka na tom tezko neco zmeni... ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Nejhezčí a nejklasičtější příběh o Lassie jaký jsem kdy viděl.Nevím čím to je ale já tohoto psa už prostě od nepaměti zbožňuji a to ne jen na filmovém plátně.Moje babička mí rodiče a posléze i teď mi tohoto především věrného chytrého a velmi ušlechtilého ovčáckého psa původně se Skotska musíme mít.Zpět ale k filmu.Jedná se o první její celovečerní film který z ní v průběhu několika následujících let udělal světoznámou zvířecí hvězdu.Její herecká kariéra zahrnovala celkem snad šest hraných filmů natočených v letech 1945-1951.Doopravdy krásný, dojemný a zároveň napínavý rodinný film snad pro všechny generace, a v následujících letech však také mnohokrát kopírovaný.Nové verze však kvalit originálu nikdy nedosáhli.Kromě filmu se Lassie dostalo takové slávy že si zahrála i v televizním seriálu, a v té době se s Lassie a vůbec v celém Hollywoodu jednalo jako se skutečnou hvězdou.Co se sní stalo poté a vůbec kolika let se dožila, a jestli hrála pořád ona sama i v těch dalších pokračováních během těch již zmíněných let to se mi vypátrat bohužel nepodařilo.K nepřéhlednutí je i mladičká jedenáctiletá E.Taylor která právě tímto filmem odstartovala svou bohatou a úspěšnou hereckou kariéru.Nejdojemnější scéna:Když Joe (R.McDowall)) vychází ze školy a tam už na něj čeká jako to bylo předtím než se ztratila zvykem, ztracená a posléze znovu nalezená Lassie.To nebylo určitě leckteré divákovo oko stejně jako to moje suché.! ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Praotec všech zvířátkových filmů s nejslavnějším psem všech dob. Tenhle žánr jsem moc nemusel už jako dítě, navíc je to šílený kýč, kde většina postav působí jak z pohádky. Na druhou stranu jako dětský film pro dětské publikum to nemá chybu a Lassie sbírá všechny plusy, co ten pes dovede zahrát je neskutečné. Nemám sílu dát míň než 4*. ()

r007 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený "psí" film. Nevím, jestli je to tím, že je mu už přes 70 let nebo je tam něco typicky americky podbízivého pro širokou diváckou obec, ale já mám o trochu radši Bima. Herci jsou výborní, oba Carracloughové asi vyčnívají nad ostatní, ale každá malá rolička je zahrána s citem a precizností. Knižní předloha je vynikající a film opravdu nezůstává pozadu. Popravdě není mnoho filmů tak starých, které přežily až do dnešních dnů a neztratily nic ze své působivosti. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (9)

  • Studio MGM se při hledání vhodného psa do role Lassie obrátilo na slavného cvičitele Rudda Weatherwaxe. Ten sice choval hned několik čistokrevných kolií, ale bez váhání filmařům doporučil jednoročního samečka Pala. Tato volba se nakonec ukázala jako velmi dobrá. (Karlos80)
  • Hlavní hrdina Pal bývá označován za nejslavnějšího filmového zvířecího hrdinu všech dob. S podobnou oblibou u diváků na celém světě se setkala už jen kosatka Keiko ze snímku Zachraňtě Willyho (1993) a jeho dalších pokračování. (Karlos80)

Reklama

Reklama