Reklama

Reklama

Skrytá historie diamantů

  • USA Secret History of Diamonds

Obsahy(1)

Celosvětový obchod s diamanty ročně vynáší 14 miliard dolarů. Tyto drahé kameny dokážou celý národ vytáhnout z chudoby, nebo ho naopak vrhnout do občanské války. Někteří lidé zbožňují diamanty pro jejich magické kouzlo, jiní zase pro vidinu zisku. Lovec diamantů, pašerák a policista. Ti všichni vstupují s vlastními zájmy do lukrativního byznysu, který za sebou často nechává krvavou stopu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1264. hodnocený film: Jak se již z jednoho bondovského snímku říká, "diamanty jsou věčné", tak v tomto případě se o tom divák přesvědčí hned dvakrát. Skvělý dokument o krvavých diamantech, pocházejících z Afriky, kde je spousta lidí zotročováno proto, abychom si my lidé z vyspělé civilizace mohli za hříšné peníze kupovat diamanty, platit jimy a zabíjet pro ně. Skvělá směs několika příběhů lidí, kteří jsou jimi posedlí. 5* si dokument jistě zaslouží a to už jen pro jeho realističnost. 5* ()

Lenka_J 

všechny recenze uživatele

Tři samostatné příběhy o tom, jak drahé "kamínky" mění životy lidí. Prvním příběhem je loupež diamantů v Antverpách, která sice byla zajímavá, ale z těch tří příběhů mě zaujala určitě nejméně, jelikož mezi ty dvě další mi konceptuálně až tolik neseděla, i proto jsem nedala plný počet hvězdiček. Další dva příběhy totiž byly zaměřené na Afriku, dotýkaly se problematiky krvavých diamantů a pro mě osobně bylo snad největším přínosem vidět to, jak lidé dokáží jít pro diamanty a pro peníze přes mrtvoly a to doslova. Nikdy jsem nechápala, jak na tohle může mít někdo žaludek, jednat s povstaleckými skupinami, které terorizují, nutí k práci, respektive doslova zotročují zbytek obyvatelstva. Ale tady se mi naskytl krásný obrázek toho, že tihle lidé ani nemají výčitky svědomí a nezdá se jim, že dělají něco špatného. Aneb, když někoho nezabiju vlastníma rukama, ale pouze umožním ostatním pomocí peněžních prostředků, aby to uskutečnili, tak to vlastně pro ně není zločin, nebo něco, za co by se museli stydět. Skutečně hezká psychologická sonda do mysli těchto lidí. ()

Reklama

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Tři série minipříběhů poukazujících na tři odlišné "světy diamantů". Libérie, Angola a Antverpy. Jeden příběh je o největší diamantové loupeži světa v Antverpách, druhý pojednává o hledači diamantů a třetí zase o pašování těchto drahých kovů. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama