Reklama

Reklama

Když se Dunaj vlévá do Vltavy

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2011, 52 min

Obsahy(1)

První leden 1993 má pro mnoho Čechů - ale i pro některé Slováky - trpkou příchuť. Tehdy se rozpadl státní útvar, který měl být kromě jiného symbolem porozumění. Sedmnáct let po rozdělení jsme svědky zajímavého jevu: na jedné straně se zdá, že v České republice přibývá těch, kteří mají pro konec federace pochopení, na druhé straně jako by Československo stále žilo. Může za to invaze Slováků do Čech.
Tisíce slovenských studentů studují na českých vysokých školách a desetitisíce Slováků pracují v České republice, mnozí ve významných funkcích. Přibývá společných projektů; roku 2009 se z Kavčích hor dokonce vysílal společný česko-slovenský Silvestr.
Čím to, že příslušníci početné slovenské menšiny v ČR mají pro české prostředí často větší pochopení než pro slovenské? Jsou, nebo nejsou pro nás Slováci cizinci? Které události ze společné historie k nám dodnes promlouvají a posilují vzájemné pouto? Odpovědi nabízí režisér Ján Mančuška v dokumentu, ve kterém vystupuje nejen řada Slováků usazených v ČR, ale také odborníci komentující vztah Čechů a Slováků z historického a psychologického úhlu pohledu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

Reklama

Reklama