Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdy vám cestu domů pomůže najít osoba, od které byste to nejméně očekávali…” Fred Daly žije tichým a osamělým životem. Jeho domovem je jeho auto. Vše se ale změní ve chvíli, kdy vedle něj zaparkuje Cathal ve svém malém žlutém autíčku a z těch dvou se stanou sousedé. Cathalovi je dvacet jedna let, je závislý na marihuaně, celý svět vidí pozitivně a pomůže Fredovi dát si život dohromady. A zdá se, že se mu daří. Zcela nakazí Freda svou energií, Fred přemění své auto v útulný příbytek a dokonce se zpřátelí s Jules, atraktivní učitelkou hudby, která je také samotářka a bydlí nedaleko. Jenže Fred je příliš hrdý než aby Jules přiznal, že bydlí v autě. Cathal má problém se svou závislostí, která se mu začíná vymykat z rukou. Jak se tři outsideři postupně zbližují, navzájem se ovlivňují a jejich životy se začínají proměňovat… Tento dojemný povznášející příběh vypráví o přátelství, důvěře a potřebě cítit se někde jako doma. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Frede! Zapomeň na hrdost a soustřeď se na systém.“ Když se připravujete na rande, je potřeba si doma kvůli návštěvě pořádně uklidit…nebo v autě, když je to místo, kde bydlíte. Zdánlivě obyčejný příběh, který člověka až nečekaně intenzivně emocionálně chytne. Diváka zajímá, proč byl hlavní hrdina (minimálně alespoň zpočátku) donucen k tomuto způsobu života, jaká je jeho minulost, zda dostane nové bydlení a jak dopadne jeho rozvíjející se vztah. Avšak ve výsledku na žádné z těchto otázek až tak nezáleží, příběh vypráví o něčem trochu jiném. Film je sice poměrně smutný až depresivní, ale má v sobě i trochu hořkého humoru a především v něm pořád plápolá slabý plamínek naděje. Více méně otevřený konec se sem hodil. Film mě bavil krom výše zmíněného i výborným herectvím hlavního představitele a nechyběla také hezká hudba. Tuto nezvyklou irsko-finskou koprodukční podívanou hodnotím solidními 4*. „Uprostřed životní cesty jsem se ocitl v temném lese, protože jsem sešel z pravé cesty…ale šli jsme dál a opět zahlédli hvězdy.“ ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

"Nemáte nárok na podporu, protože nemáte trvalé bydliště." "Ti, kteří kočují u cesty a na polích, nárok na podporu mají". "Ano, ale ti patří do jiné skupiny." Malý film, který přes svůj smutek pohladí na duši. Dva ztroskotanci parkují kousek od sebe u moře. Přestože jsou tak odlišní, najdou k sobě cestu a chvíle, které spolu prožijí, jsou nezapomenutelné. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

"Pan Fred Daly, Mazda 626, parkoviště Coast Road Dublin." Další z těch nenápadných snímků, které se ke mně dostaly díky doporučení druhých a já jsem za to moc vděčná. Fred s Canthalem, dvě diametrálně odlišné osobnosti, kteří se poznají na jednom parkovišti blízko studeného moře v Dublinu a postupně mezi nimi vzniká zvláštní, ale hezké přátelské pouto. Co na mě ze všech pórů čišelo, byla ta člověčina, která dnes tolika lidem chybí a které měl Fred na rozdávání a snad se mu to svým způsobem i podařilo. Colm Meaney to hrál skvěle, jako by tím žil a já mu věřila a kdo ví, možná to bylo i tím že je sám Dubliňan. A modrooký Colin Morgan, který hrál Cathala ve své drsné slupce, ale uvnitř s citlivým srdcem, byl přesvědčivý zrovna tak. To všechno je završené velmi dobrou atmosférou, která byla v těch správných momentech zvýrazněná modrým filtrem a nádherným hudebním doprovodem. Hodně silná čtyřka a já vřele doporučuju. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Nádherný a přesto drsný příběh ze současnosti. Zajímavé je už jen to, že lze mít bydliště na parkovišti, to by asi český úředník nevydýchal. Pozitivní stránka filmu - vždy je nějaké řešení a když se chce, jde to. Varující obsah - drogy jsou cesta do pekel a jestli o tom ještě někdo pochybuje, ať se podívá na tento film. Skvělý, úžasný, roztomilý Colin Morgan. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Parkovanie je smutný, chvíľami až dojímavý film o životných stroskotancoch, ktorí vo vzájomnosti hľadajú cestu vymanenia sa z nepriaznivého životného osudu. Je to vierohodne zahrané, s jednoduchým krásnym hudobným motívom, dá sa tam nájsť viacero čiernohumorných scén i humanistické poslanie. Tak prečo iba 3 hviezdičky? Pretože mi chýba empatia k takýmto typom ľudí a celý film som sledoval bez najmenšej citovej zainteresovanosti. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama