Reklama

Reklama

13. komnata - Série 6 (2010) (série)


13. komnata Dany Zátopkové (S06E16)

(epizoda)

Obsahy(1)

Světová oštěpařka, Dana Zátopková, překonala těžká životní období a nikdy doposud o nich před veřejností nemluvila. Všechny nepříjemnosti a trable se snažila brát s humorem a nadhledem. Zažila bolestné okamžiky spojené se zatčením otce za druhé světové války. Nikdo z rodiny dlouho netušil, že byl odvezen do koncentračního tábora. Toto období bylo pro celou rodinu hodně dramatické. Když pak otce převezli do vězení, jela se s maminkou za ním podívat, což byl pro ni otřesný zážitek. Také se za války dostala do dvou nepříjemných situací, kdy jí šlo o život, ale zachovala se velmi statečně a nezpanikařila. Jednou převážela na kole kulometné náboje a měla štěstí, že ji nikdo nezastavil a nezjišťoval, co přepravuje. A týden na to převážela v tašce dvě pistole a jako zázrakem unikla smrti. Po válce, na konci roku 1945, jela Dana s týmem házené do Polska. Z jídla, které tam snědla, dostala tyfus a následkem této těžké nemoci trpěla dlouhou dobu zdravotními problémy. Měla zánět pobřišnice a velké problémy s dalšími vnitřními orgány. Navíc celý rok nemohla sportovat. Když se vdala za slavného běžce, Emila Zátopka, toužila po dětech, ale nemohla otěhotnět. Nějakou dobu se tím trápila a léčila se, ale nakonec díky podpoře svého muže a okolí se smířila s tím, že budou bezdětní. Ve svých osmaosmdesáti letech začíná na sobě pozorovat, že už jí ubývá sil, že už nedokáže být ve všem samostatná a pozoruje, že ji často přepadá malomyslnost a deprese. Začíná se podceňovat, protože už nemůže sportovat a pak se uzavírá do sebe, stahuje se z veřejného života a myslí si, že už není v ničem dobrá. I v takto pokročilém věku si jde zaházet, jako to dělávala v době tréninku, kdy ještě házela oštěpem. A to je podle ní lék na špatnou náladu i deprese. 13. komnatou Dany Zátopkové provází moderátorka Zuzana Burešová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Manželský díl. Respektive vyprávění manželky patrně našeho nejlepšího alteta všech dob, zaujme detailností vzpomínek, kterých má Dana Zátopková neuvěřitelné množství. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I když 13. komnata nepřináší nic objevného a témata jsou předvídatelná (válka, bezdětné manželství, normalizace), tak vyprávění Dany Zátopkové je plné skromnosti, optimismu, síly, energie, lidskosti a krásně se poslouchá. Tvůrci sice využili cca sedmi osmi dalších dokumentů, ale aspoň tak připomínají třeba pohled Mateje Mináče na Ťopku. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama