Reklama

Reklama

Hýčkaný vetřelec - skrytý život kukačky

(TV film)
  • USA Pampered Alien - The Hidden Live of Cuckoo
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2009, 26 min

Obsahy(1)

Nepřehlédnutelným jarním ptačím hlasem je "ku ku ku" - výrazný hlas kukačky obecné. Abychom byli přesní: pana kukačky, kukaččího samce. Kuká totiž jen on a označuje si takto svůj budoucí hnízdní revír a místo klání pro získání samice. Samičí hlasový projev je k slyšení velmi málo. Hlas jejího milostného rozpoložení je zcela jiný, tišší, znějící jako: "kli kli kli".
Pták, jehož hlasový projev zná každé malé dítě - kukačka nebo žežulka, žežulička. Pták, který zabydluje spoustu pohádek, říkadel a místního folklóru, je pro nás ve skutečnosti stále velkou neznámou.. Snad je to i tím, že důkladné a soustavné sledování konkrétních ptačích jedinců v určité lokalitě lze provádět jen s krajními obtížemi. Akční rádius a mobilní schopnost ptáků daleko přesahují možnosti nás lidí.
Teprve v poslední době je kukačce věnována větší a soustředěnější pozornost. Skupina norských vědců z univerzity v Trodheimu se věnuje výzkumu kukačky již několik let. Za oblast vhodnou pro výzkum jim byla doporučena lokalita v jihovýchodní části Moravy, kde se zkoumáním kukačky začali zabývat i čeští ornitologové a mohli tak spojit síly i prostředky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Detailně zmapované vetřelectví, které každý zná ze školního výkladu, ale stejně bude překvapen jednotlivostmi skutečného provedení. ()

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

A proč neudělat dokument o kukačce, když o ní ví 80% procent populace, že dělá "kuku", a 10% populace by si možná navíc vzpomnělo na hnízdní parazitismus? Dokumenty o vesmíru jsou možná chytlavější, ale omílá se tam to samé pořád dokola, protože teoretickou kosmologii a tenzorové pojetí obecné teorie relativity by stejně nikdo nepochopil... ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama