Reklama

Reklama

FertCo

Animovaný / Krátkometrážní / Hudební
USA, 2002, 3 min

Režie:

Nina Paley

Scénář:

Nina Paley

Hudba:

Chris Korda

Obsahy(1)

Video poukazuje na hrozbu přemnožení lidstva a na možné následky pro ekosystém. (mr.filo)

Recenze (4)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ale ono, keď každý chce mať dneska vlastné detičky ( a každé chce mať potom vlastné ). Hrozba, ktorá tu už nanešťastie je. ()

xargos 

všechny recenze uživatele

Tříminutové video FertCo ve mně nevyvolává žádnou histerii, ani pohoršení. Po stránce vizuální a hudební je u mne jako ještě sledovatelný průměr. Něco jiného - a závažnějšího - je sdělení. O přelidnění planety se mluví už velmi, opravdu velmi dlouho. I v době naší generace už proběhla řada konferencí na toto téma, bylo vydáno bezpočet knih, ale rozumné řešení nebylo přijato nikde, v žádné zemi - nebo o tom prostě jen nevím. Jedině snad Čína prováděla experiment - politiku jednoho dítěte. Jaký je výsledek? Nic moc dobrého. Z generace jedináčků vyrostli opečovávané rozmazlené děti, které, zjednodušeně řečeno, nejsou do nepohody (https://cs.wikipedia.org/wiki/Politika_jednoho_dítěte). Jaké jsou vůbec přijatelné způsoby regulace počtu lidí? A byly by ochotny různé země přijmout nějaké společné zásady? Na první otázku - neznám žádný funkční a zároveň přijatelný způsob regulace. Ke druhé otázce - různé země by nebyly ochotné společné zásady přijmout. Co třeba jen Evropa? Dovedu si představit, že EU se může snažit o nějakou směrnici na cokoliv. Ale realita současných evropských národů je až hloupě podobná tomu, co probíhalo po rozpadu Římské řiše. Zdá se totiž, že každá civilizace, která dosáhne určitého stupně vyspělosti, má tendenci se zkrátka nemnožit:) A do uvolňovaného prostoru se stěhují jiné národy. V historii vymizely tisícileté říše, rozvinuté civilizace plné humanistů a aktivistů - i když si tehdy určitě říkali jinak, vymizely jazyky - latina je dnes pouze jazykem vědy. Svou budoucnost si Evropa tvoří právě dnes. A národy zde žijící nemají rozhodně pocit, že by měly být jakkoliv regulovány. Statistiky porodnosti různých etnik jsou pochopitelně různé. A důsledky jsou snad natolik srozumitelné, že mohu tento komentář k filmu tímto ukončit. Závěr toho všeho? Každý den píšeme svou vlastní budoucnost... ()

Reklama

whack 

všechny recenze uživatele

Pointa má, pod škrupinkou trefnej satiry útočiacej na konzumnú civilizáciu, hlbší presah. Viem si predstaviť tú hystériu a pohoršenie, ktoré toto video musí u niekoho vyvolávať :)) ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Pri tomto videu ma ihneď napadla spojitosť (či riešenie??) v podobe zvláštnej organizácie zvanej Church of Euthanasia, ktorá podporuje kanibalizmus, interupciu, či análny sex. Znie to zvrátene a šialene, ale v skutočnosti to podporujú práve kvôli regulácii premnoženej populácie... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Song, ktorý hrá celý čas v pozadí, nesie názov "Buy More" a je z albumu Six Billion Humans Can't Be Wrong (1999) kapely Chris Korda and the Church of Euthanasia. (whack)

Reklama

Reklama