Reklama

Reklama

Na cestě - Série 10 (2010) (série)


Na cestě po Mallorce (S10E20)

(epizoda)
Česko, 2011, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Rozlohou největší a z hlediska přírody i kultury nejrozmanitější z Baleárských ostrovů. I když má dnes Mallorca největší příjmy z cestovního ruchu a zaměstnává v tomto oboru nejvíce svých obyvatel, mnohé z původních tradic a způsobu obživy přetrvalo. Stále tu jezdí „pomerančový expres“ - starý vlak, který ze zemědělské oblasti sváží nejen pomeranče, ale i mandle, hrozny či olivy. K tradičním výrobkům ostrova patří také umělé perly, keramika a foukané sklo. Správní středisko celého souostroví Palma de Mallorca dělá čest svému jménu, neboť z palmového dřeva i listí se vyrábí kdeco – od tašek přes boty až po praky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už mě tenhle pořad nebere. Uvítal bych více z přírody, pláže , hory, památky, architekturu, spíše turistické zajímavosti než se samé lidové zvyky, tradice, a řemesla. Z ostrova pak nevidíme téměř nic, vše je točené někde v místnosti, což se může odehrávat kdekoliv. Většinu pořadu prokecají okolo výroby čehokoli. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obyvatelé 8/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Prostředí 8/10/// +hodně se dozvíte o místních ledech, kteří zde žijí, o jejich obživě a o tom, že Mallorka je oblíbené turistické místo -už o něco méně vás oslní hudební doprovod, méně toho uvidíte z přírody a stále stejný postup při natáčení a vyprávění taky neoslní/// Jsme nevěděl že Mallorka se vyslovuje Majorka, dost divně mi to zní. Jinak ničím nevybočující další díl z řady tohoto cestopisu./// Celkem 73%/// ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tentokrát musím priznať, že som čakal viac, dosť to podľa mňa flákali pri niektorých dieloch, ozaj mohli niekedy dať viac, bolo to dosť obyčajné. Malorka predsa nie je až tak malá ako napríklad Madeira a myslím si, že z mesta Palma mohli ponúknuť viac zaujímavostí. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mallorca je nádherný ostrov plný překrásné přírody a přívětivých lidí, kteří rádi turistům pomůžou. Vidíme stavby z kamene, které jsou prakticky po celém ostrově. Samozřejmě, že ostrov je "živ" z přijíždějících výletníků, kteří prožívají dovolenou na kterou budou dlouho vzpomínat. Je to Nadalovo rodiště, konkrétně městečko Manacor, ve kterém mezi hlavní zábavu patří tanec a to všech věkových kategorií. Dále vidíme výrobu praků, pomocí kterých místní lidé pořádají zajímavé soutěže ve střelbě. Budoucí návštěvníky upozorňuji, ať si dávají pozor, hlavně tedy na trzích, na tzv. dívky s karafiáty. Jsou to ženy, které k vám přistoupí s květinou a vítají vás ve Španělsku, jenže druhá zatím vás okrádá a vy jste najednou bez nějaké cennosti, kterou byste měli nechat zamčenou v trezoru na hotelovém pokoji. Hlavní město ostrova se jmenuje Palma, které má 400 000 obyvatel. Já se na Mallorcu v budoucnu chystám, takže tímto děkuji ČT za zpracování zajímavého dokumenu, který hodnotím čtyřmi hvězdami. Adios amigos:-) ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama