Reklama

Reklama

Květy války

  • Čína Jin ling shi san chai (více)
Trailer 1

Válečný velkofilm od režiséra filmu "Hrdina". V roce 1937 stojí Nanking v přední linii války mezi Čínou a Japonskem. Když útočící japonská císařská armáda obsadí hlavní město Číny, zoufalí civilisté hledají útočistě za zdánlivě ochrannými zdmi západní katedrály. Tady nalezne úkryt i John Miller, uvězněn uprostřed válečného chaosu a následné okupace. Připojí se k němu skupina nevinných školaček a třináct kurtizán, které jsou stejně jako on odhodlány uniknout hrůzám, které se dějí za kostelními zdmi. Nakonec je to hrdinský čin, co vede zdánlivě nesourodou skupinu zpět do boje ve snaze přežít násilí a pronásledování ze strany japonské armády. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (179)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pro ty co něco vědí o japonské okupaci Číny je Nanking jméno dobře známé. Toto město zažilo během dobývání a následné okupace taková zvěrstva, nad kterými by zblednul nejeden esesman z sonderkommand od Babího Jaru. Tichomořské válčiště mne vždy zajímalo více než to evropské a mám i blíže k filmům mapujícím japonskou invazi. Snad to bylo tím, že mne v mládí hodně ovlivnil spisovatel J. G. Ballard, který napsal (nejen) výbornou knihu Říše slunce, podle níž vznikl sice dobrý ale s knihou nesrovnatelný film. Samozřejmě jsem viděl i zmiňované filmy Nanjing, Nanjing a John Raabe a proto jsem se zaradoval, když jsem narazil na tento film. A hned od začátku mne přímo práskla do očí jeho nevyváženost. Přes brilantně zpracovanou zkázu a boje v uličkách starobilého Nankingu (že by na to padl také nějaký čínský Most? :-) se zde po chvilce setkáme s Johnem Millerem, hlavním hrdinou filmu. Ten na mne v tom zmaru a tváří v tvář skutečnému peklu působil jak nějaký současný zhulený Amík na turistickém výletě v Thajsku... Chápu, že jako funebrák asi byl otrlejší než leckdo z nás, ale přeci jen klid a laksnost s jakou bral své okolí mne dostala. Jediné co jej občas rozpohybovalo byl svist kulek z japonských arisak. Když se pak náhodou potká s dalšími přeživšími, klábosí s nimi vpoho válka neválka. V kostele pak náhle dojde k jeho přeměně a z funebráka lačnícího po penězích se najednou stane Otec John. Z knih vím, že se v Nankingu tehdy dělo lecos a že šílené okamžiky tříbí charaktery ale tohle je už příliš přitaženo za vlasy. Další nelogičnost byla výprava dvou prostitutek pro struny do loutny! a náušnice!!! i to jak je John hledal až našel.... Závěr ve stylu happy endu pak posvětil spokojeně si naskočivší motor Dodge, bez ohledu na léta stání s otvřenou haubnou... inu americké nákláďáky byly tehdá kvalita! Bale hrál jak hrál, chvilkama jsem mu ten jeho zápal prostě nevěřil. Z filmu byla cítit knižní předloha na sto honů a jen jsem se děsil na konci filmu, že uvidím - natočeno podle skutečné události. Hlavní nevýhodou filmu bylo že jej točili Číňané. Bylo to z něj cítit prakticky neustále. Ať už to bylo gerojství čínských vojáků či různé ty dojemné scény, někdy doprovázené písní a tancem... Sem tam i nezbytná asijská afektovanost některých herců... To vše bohužel film sráží dolů až téměř k žánru - dobrodružnému. Já nijak nechci zmenšovat statečnost čínských vojáků, kteří si bili jak lvi opravdu lehce vyzbrojeni proti valící se japonské armádě a proti níž neměli žádnou šanci... Ale to co tam předváděl ten sniper...eh.. Film beru jako vzpomínku na Nanking a to hlavně - čínskou a na hrdinství vojáků i nevojáků tváří v tvář nemilosrdnému, brutálnímu a barbarskému nepříteli. Dávám tři lahve mešního vína. * * * ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

Je to náhoda, alebo Yimou Zhang vidí v používaní v názve svojich filmov slovo kvet nejaký zvláštny zámer? Touto voľbou sa z peknej a nevinnej rastliny stáva symbol s obrovský protikladom - vojnou, ktorá vôbec neprináša potešenie, ale len hrôzu. Slovo kvet bolo skloňované vo filme Kliatba zlatého kvetu a teraz Kvety vojny. V oboch prípadoch je výsledok podávaný precízne s momentmi, na ktoré sa nezabúda a nevšedným filmovým prevedím. Po dlhšej dobe som sa znova ocitol na "vojnovom poli" kde vzduchom svištia guľky a ranený muži umierajú za správnu vec. Už len naplnenie posolstva čínskej skupinky vojakov stálo za to, keď jeden z nich formou kamikadze eliminoval nepriateľský tank, či akcia posledného z radu nezlomných odporcov. Drámu odohrávajúcu sa za múrmi kaštieľa som v počiatočných minútach veľmi nevnímal, keďže som prepadol vojnovému konfliktu, ale ku koncu som začal "mäknúť" aj z novozrodeného vzťahu Johna a Mo. A dostávam sa k Baleovi, ktorý znova potvrdil, že v dramatickom vystupovaní je tým správnym "hráčom". Zhang ma tento krát potešil snímaním kamery ako cez ďalekohľad na puške, ale aj spomaleným snímaním v niektorých situáciach, ktoré dodali filmu prezieravú zmyselnosť.80% ()

Reklama

Satan 

všechny recenze uživatele

Zhangova velkolepá imaginace a smysl pro pompéznost zde možná kvůli respektu k dané látce není zas až tak markantní, každopádně se jedná o precizní průsečík mezi jeho wuxia filmy a civilními portréty z nedávno minulé či současné Číny. Flowers of War jsou klasickým srdceryvným příběhem o lásce, sebeobětování a na pozadí nankingského masakru silně hrají na city a na kontrast v rámci společenských nebo politických pozic. Ve většině případů to nevadí, někdy už to kulhá ke klasickému kýči (klasické povídání o minulosti postav), ale dá se to přežít už kvůli jinému mentálnímu myšlení a faktu, že film sleduje divák svázán euroamerickými konvencemi. Obě velké akční scény zaslouží absolutorium, mizanscéna a kamera u Zhanga jako obvykle na jedničku s hvězdičkou. Do popředí se (ke konci) dostávají i často přehlížené masky, které plní důležitou narativní funkci. A Bale? Neexistuje lepší ožralej a nadrženej kněz široko daleko... [Přesná stopáž: 146 min] ()

Woody77 

všechny recenze uživatele

Pekny pribeh ktory vo mne zanechal stopu blenu v ustach ked si clovek predstavi to utrpenie ktore sprevadza kazdy vojnovy konflikt. Je smutne ze sme nepoucitelny a aj v dnesnej dobe tu mame nabeh na konflikt viac nez lokalneho vyznamu . Podobne ako aj film Útěk z Huang Shi sa vyznacoval zachranov deti v okupovanej Cine.Osobne je mi velmi smutno z toho co som videl avsak minulost clovek nezmeni a ukrutnosti sa diali , deju a diat budu !!! Z kazdeho takehoto filmu by si malo ludstvo zobrat to memento a sa opytat samo seba ci toto vsetko nie je cesta do pekla!!! Ja sam chcem iba pokoj a mier pre svoje deti aby ...... Velmi silny a smutny pribeh !!! Otazka je ci som ho chcel spoznat ! V kazdom pripade technicky , dejovo a herecky je na vysokej urovni ! ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Tohle je tak extrémně pitomý film, až jsem z toho lína sem cokoli psát (vim, že to zní, že to nemá smysl, ale má - kdo viděl, taky nepochopil, tak tohle chápe), takže ve zkratce: kdokoliv, kdo má soudnost nebo aspoň viděl jiná (jakákoli) zpracování o masakru v Nankingu, tomu dá maximálně a při nejlepší možné vůli jednu hvězdu. Pod komentář verbala bych se mohla tentokrát podepsat, což se neděje zrovna často. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl v Číně promítán několik dní po 74. výročí masakru v Nankingu. (chelseaman22)
  • Snímek vychází z literární předlohy „13 Flowers of Nanjing“ od Gelinga Yana. (DailyDreamer)
  • 99 % celkového finančního zisku snímek vydělal v Číně. (chelseaman22)

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

"Spravedlivé" Zlaté glóby

"Spravedlivé" Zlaté glóby

16.01.2012

Zatímco v rámci nominací na letošní Zlaté glóby se jasní favorité rýsovali, samotné ceny žádného drtivého vítěze nepřinesly. Nicméně za obrovský úspěch se dají považovat tři Zlaté glóby pro… (více)

Nominacím na Zlaté glóby vládne Clooney

Nominacím na Zlaté glóby vládne Clooney

15.12.2011

Asociace zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu dnes oznámila nominace na prestižní Zlaté glóby, které jsou tradičně považovány za oscarové předskokany. Letos se nejvíc těší George Clooney… (více)

Reklama

Reklama