Reklama

Reklama

Josef Lada

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní / Životopisný
Česko, 2010, 28 min

Režie:

Jan Míka ml.

Hrají:

Josef Lada (a.z.)

Obsahy(1)

Film vypráví životní příběh českého malíře, ilustrátora a spisovatele Josefa Lady (1887-1957). Využívá k tomu z převážné většiny pouze Ladovy výtvarné práce, kterých se ve filmu objeví přes 200 - od prvních kresbiček po velké obrazy. Zbytek tvoří archivní fotografie a pouze tři nově natočené záběry. Komentář vznikl výtahem z Ladovy autobiografické knihy Kronika mého života. Přibližuje nám dobu Ladova dětství, české vesnice konce 19. století, učňovská léta v Praze, ale především přeměnu ševcovského synka v umělce celosvětového významu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Výborné zpracování Jana Míky ml. (scénář, střih, kamera, režie, zvuk). Na 200 Ladových obrázků oživuje příběh podle Ladovy Kroniky mého života (čte Jindřich Bonaventura). K zhlednutí v archívu ČT. Dokument je součástí výstavy v Galerii Smečky. ()

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

Mizerně udělaný dokument. Z dětství informací dost, ale během dospívání je to dost okleštěný. Je to škoda. Dokument měl být delší a přinést více informací. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

S pomocí mluveného slova Jindřicha Bonaventury a Ladových obrázků ( v textu píší přes 200, já je nepočítal, ale bylo jich opravdu hodně :o) ), ožívá před očima diváka celý životní příběh Josefa Lady. Od jeho ranného dětství v rodných Hrusicích(které jej poznamenaly do celé jeho pozdější životní tvorby), přes učení, spolupráci mj. s Jaroslavem Haškem až po malíře světového věhlasu, aby se vše následně uzavřelo opět v rodných Hrusicích. Málokterému umělci se v životě podaří najít svůj osobitý, nezaměnitelný a na první pohled rozpoznatelný STYL. Troufám si tvrdit ( doufat?), že nebude v Čechách moc lidí, kteří by obrázek Josefa Lady nepoznali ihned na první pohled. " Obyčejný " dokument o neobyčejném ČLOVĚKU. Nebo naopak? Nic víc, nic míň. Pro někoho možná málo, pro mě osobně hodně! ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama