Reklama

Reklama

Stopa vede k A-54

Československo, 1967, 52 min

Kamera:

Jozef Ort-Šnep

Hudba:

Jiří Šust (nepůvodní)
(další profese)

Obsahy(1)

O spolupráci čs. tajné služby s agentem A-54 Paulem Thumelem. Paul byl příslušník NSDAP, pracovník Abwehru a spolupracovník druhého oddělení Hlavního štábu s krycím jménem A-54. První kontakty s československými zpravodajskými službami měl v roce 1932, kdy se nabídl pro placenou spolupráci zpravodajskému důstojníkovi 1. čs. divize. Od té doby zároveň budoval agenturní síť Abwehru na území Československa. Od roku 1933 byl zanesen do evidence druhého oddělení hlavního štábu československé kontrarozvědky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Špionáž, jako nedílná součást každého mezinárodního konfliktu. Špionáž, jako možnost velmi slušného výdělku, či morálního posunu a rozhodnutí na jakou stranu se přidat. Obraz mocichtivých nacistů, kteří svou odhodlanost k naplnění cílů přehánějí natolik, že tím odrazují i vlastní lidi. A 54 nastupuje na svou vlastní loď, která nakonec ztroskotává v Terezíně. Ani ty nejutajenější akce nezůstanou utajeny, hrdinové doby jsou prozrazeni a likvidováni. Dokument plně zobrazující práci odboje. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Thűmmelova činnosť nevyrastala z nezištného antifašizmu ale z túžby po finančnej odmene. Ako agent bol dublerom, ktorý fungoval na obe strany. Faktom je, že po zatknutí v roku 1942 nebol popravený. Až do roku 1945 bol v Terezíne, kde mal byť 20.4.1945 popravený. Po vojne sa objavili svedectva o tom, že vojnu prežil. Totožnosť tohto agenta, bola pre našu rozviedku neznáma po celú vojnu a bola odhalená až po vojne. Radím tento film medzi tie kvalitnejšie špionážne. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Síť agentů fungovala při každé příležitosti. Náš příběh se odehrává těsně před 2WW, kdy se dobrovolně přihlásí muž z německa, dostane krycí jméno A-54 a celkem s přesností informuje českou stranu o veškerém šustnutí. Za peníze se to potom dělá..... 80% ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Shrnutí okolností působení agenta A-54 a rozhovory s pamětníky tehdejší zpravodajské činnosti z doby, která dočasně zájmu o nové pohledy na historii přála. O 10 let později v zahraničí vyšly vzpomínky šéfa tehdejších zpravodajců Fr.Moravce "Špión, jemuž nevěřili", ale další data a interpretace (např. v souvislosti s činností skupiny Tří králů) se objevují dodnes. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Velmi zajimavy pribeh a moznost prozkoumat jak pracovaly tajne sluzby v obdobi blizici se valky. Pribeh A-54 patri urcite k tomu nejzajimavejsimu z teto tematiky. Potesily i informace o trech superhrdinech Mašín, Balabán, Morávek. Pokud vas pribeh Paula Thümmela zaujal, urcite mrknete na vybornou serii Ceskoslovensko ve zvlastnich sluzbach, jsou mu venovany hned dva dily: Spion ktery vedel vsechno a Spion ktery vyhral valku. Doporucuji take serial Tri kralove od Karla Kachyni, ktery pomerne verne rozkryva osudy jak A-54, tak tri zminovanych ceskych hrdinu. ()

Reklama

Reklama