Reklama

Reklama

DMT: The Spirit Molecule

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Lekár Rick Strassman osvetľuje vo filme pohľad na výskum mystickej substancie dimetyltriptamin (DMT), ktorá sa nachádza v ľudskom mozgu i stovkách ďalších organizmov. Množstvo renomovaných odborníkov a dobrovoľníkov výskumu popisuje svoje skúsenosti a náhľady do ďalekosiahlej teórie o jej úlohe v ľudskom vedomí. (quetzalcoatl)

Videa (1)

Trailer

Recenze (10)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavá téma, dokonca sa tu špekuluje, či tá látka nie je vstupom do skutočnej reality, lebo náš mozog má byť akýmsi prijímačom a to, čo hľadáme nie je naokolo, ale v nás, čo znie ako z nejakých poučných kníh so životnými skúsenosťami naplnenými mysticizmom. Je pravda, že dokument neponúka nejaké fakty, skôr ide o zhluk názorov na danú tému, lebo tých faktov aj tak veľa nemáme. Celé vám to môže prísť bláznivé, no zdá sa, že sme objavili molekulu, ktorá je niečím viac. Pozoruhodné, no závery sa z toho stále nedajú robiť, proste je to fascinujúce, ale na tom úžase zatiaľ len stojíme. Chýbali mi tam ešte názory duchovných, možno by to bolo kvalitnejšie. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Stassman nejspíš ví(ostatně to zde víceméně přiznává), že jeho známý výzkum DMT byl tak trochu nešikovný a nedotažený a tak se rozhodl vypustit na svět dokument, ve kterém shrnuje většinu faktů o DMT na jednu hromadu, osvětluje různé aspekty své práce, přidává zajímavou vizuální složku a pár(pro neználka neuvěřitelných) tripreportů z cesty tam a zase zpátky-no a nakonec je z toho všeho film, který laické veřejnosti přináší obrovský koš informací a osobám (nějak)zainteresovaným dává nový/pomocný systém na zařazení některých faktů...................Podtrženo sečteno=fajn ale osobně dám přednost dokumentu Other Worlds, který působí přirozeněji a bere celou věc z jiné strany než Stassman ()

Reklama

Okara 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně pohlcující anti-dokument. Proč anti? Od dokumentů jako takových očekávám informace, to je jejich základní smysl. Spirit Molecule ovšem nepřináší v podstatě žádné, naopak, vznáší mnoho, mnoho otázek a rozdílných názorů a pohledů na tuto zázračnou molekulu. A fakta vlastně žádná. Líbila se mi především přítomnost velkého počtu hovořících osob, a to z obou protichůdných směrů. Byli zde jak vědci, tak i duchovně, či spirituálně založení lidé. Jako DMT je i celý tento snímek poněkud zmatený, nemá pevnou osnovu, skáče se od tématu k tématu. Co mi ovšem nejvíce učarovalo, byla prostřední část. Zde se dostávají ke slovu testovaní lidé v prvním psychedelickém výzkumu. Hovoří o svých prožitcích, pocitech, co zažili během účinku. Vím, že pro lidi bez zkušenosti s halucinogeny to mohla být otrava. Nevím proč, jestli to bylo tím, co říkali, tou uklidňující, mírumilovnou hudbou, nebo těmi dechberoucími fraktály, ale já jsem hltal s otevřenou pusou každé slovo. V jednoduchosti je síla. Je neuvěřitelné, jak může taková miniaturní věcička navodit takové stavy, jako subjekty popisovaly. Opouštění vlastního těla, cesty do jiných dimenzí, průchod celým vesmírem, svítící gigantické koule, setkání s jinými bytostmi. Je to jako sen, je to něco nedosažitelného, kor v dnešním světě. Nejvíce vysmívající se fakt je, že DMT je všude a přitom nikde. Říká se, že drogy jsou brány pro útěk od reality. Avšak co když DMT je brána pro vstup do reality? Zní to dost fantasmagoricky, ve srovnání s tím, co je říkáno v dokumentu naopak, ale nemůžu zde bez zkušeností psát vlastně nic. Jen že tento (anti)dokument se mnou trhnul víc, než jsem očekával a zákon nezákon, touha po vyzkoušení této zhmotněné fantazie a alespoň jednou v životě okusit zakázané ovoce, vzrostla až do vesmírných výšin. 80% ()

Methew 

všechny recenze uživatele

Priam geniálny film, ktorý opisuje v podstate princíp tretieho oka, resp. epifýzy. Zabudli síce doplniť, že po tom, čo neurotransmitter prenesie slnečného svetlo do fotocitlivej epifýzy, tak tá na základe toho produkuje dimetyltryptramín a vylučuje ho do mozgu. Čo následne vytvára duchovnú náplň mysle. ()

urboss odpad!

všechny recenze uživatele

Chemické procesy v mozku jsou do dnešních dnů veskrze záhadou. A ano, díky němu vnímáme tento svět. Ostatně každý živočich na této planetě vnímá svět jinak. Může tomu být jakkoli, ale podle mého lidská mysl je plná fantazírování v rámci inteligence a k tomu nemusíme použít žádnou podpůrnou látku. Díky tomu si připadáme nadřazeně, nejsme tady jen tak ledabyle, snažíme se na to přijít od nepaměti v rámci vývoje civilizace. Nejjednodušší je upnout myšlenku právě v tu danou věc, o které jsem přesvědčen, že je nadřazená nad tento svět, kde žijeme. Nekonečný- konečný vesmír, co je za ním, duchové, různé spirituální seance, co je po smrti, mimozemšťané apod. Vždy se lidská mysl na něco zaměří a drží se toho pocitu neznáma a inteligentnější jedinci se snaží tento problém vyřešit. Je to dobře. Věda značně postupuje vpřed, lidské fantazii ku prospěchu. Podle mého je bláhové, když skupina duchovně založených vědců svého času pod vlivem všemožných omamných látek, líčí své zkušenosti s DMT a spojují to z určitým vyšším věděním, z podstatou bytí atd. Kdyby tomu tak bylo, je to konečný stav myšlení pro náš mozek nebo není, je to komunikace z bohem, mimozemšťany, z jinou dimenzí. Je to vzrušující, to je pravděpodobná jistota. Co to vůbec je konečný stav myšlení, z lidské pohodlnosti podstata všeho :) Bylo by třeba i hezké, kdyby tento halucinogen byl přístupová brána do jiné části vnímatelného světa, salva otázek vždy přibude a tak je to správné. Pro mne je vyznění dokumentu nedostačující a omezené, jakkoli jsme omezeni všichni nebo ne, jo, ne, jo... ()

Zajímavosti (1)

  • Filmu předcházela kniha Ricka Strassmana "DMT Molekula duše", která v českém jazyce vyšla v roce 2005 a popisuje experimenty a výzkum látky DMT. (Shadowland)

Reklama

Reklama