Reklama

Reklama

Temná strana čokolády

  • Dánsko The Dark Side of Chocolate

Obsahy(1)

Čokoláda. Ročně se jí sní 3 miliony tun. Z toho polovina v Evropě. Úspěch čokolády však má i svoji temnou stránku. Zatím co děti vyspělého světa si vychutnávají sladkou chuť, pro děti v Africe je realita úplně jiná. Využívá čokoládový průmysl vědomě dětské práce a kryje obchod s dětmi? Co skutečně dělají velké společnosti na výrobu čokolády, aby vyřešily tento problém? (Fr)

(více)

Recenze (13)

Adramelech odpad!

všechny recenze uživatele

Onehdy jsem navštívil jednu prodejnu Fair trade, abych se podíval, co tam prodávají. Nabízeli tam jakési podezřele vypadající a hodně předražené čokolády. Zeptal jsem se prodavačky, co to je za divné zboží a proč je tak drahé. Bylo mi vysvětleno, že běžná, v Evropě vyráběná čokoláda je tak laciná, protože se dělá z kakaových bobů, které v produkčních zemích sbírají děti za minimální plat. Čokoláda nabízená ve Fair trade však nevznikla za přispění dětské práce a kromě toho byla vyrobena přímo v produkční zemi. Odpověděl jsem, že od afrických dětí je moc pěkné, že sbírají kakaové boby, protože nebýt jich, tak by si český důchodce ani nemohl dopřát čokoládu. Prodavačka se rozesmála a já jsem si nakonec jeden kus „férové“ čokolády koupil. Chutnala fakt hnusně. Dnes, kdy chutná hnusně i většina ostatních čokolád, protože se do nich přidává palmový tuk, už čokoládu téměř nekupuji. – U nás byla za socialismu dětská práce zákonem zakázaná a mám pocit, že ani kapitalisté se tento zákon zatím neodvážili zrušit. Jinak nechápu, proč by Evropa měla v zemích třetího světa zavádět své pořádky. Republika Mali nabízí k prodeji kakaové boby, Dánsko má zájem je kupovat. Proč by ale měli Dánové kecat produkční zemi do organizace zemědělských prací? Ať se tamější obyvatelé zařídí podle své úvahy a rozumu. Chtějí akceptovat dětskou práci? Budiž, je to jejich věc. Jinde zase chtějí mít dětské nevěsty a právo šaría. No tak ať mají, pokud to praktikují u nich doma! Nemontujme se do celého světa, nepředepisujme nikomu, co má dělat a jak má žít, a nechtějme příslušníky jiných kultur rovnat podle našich představ, aby oni nesrovnali nás podle jejich představ. Hlavně pak pod záminkou multikulturalismu netahejme do Evropy něco, co tady nechceme a co sem nepatří. A s tímhle filmem jděte – víte kam? ()

Aktivak 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkně natočený dokument, který se snaží poukázat na zneužívání dětské pracovní síly v rozvojových zemích Afriky. Jak se k tomuto problému staví velké západoevropské společnosti? Bohužel, stejně jako u jiných problémů globálnějšího charakteru, i zde platí, že vedoucí špičky obrovských mašinérií buď o problému vůbec neví (což je hloupé) nebo, a to je dle mého názoru pravděpodobnější, nechtějí vědět a hlavně ho nemají zájem řešit - což je VELMI VELMI smutné! Ještě, že se alespoň čas od času objeví takový dokument, který poskytuje sice bolestivá, ale pravdivá fakta.. ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

3,5* Přesně kvůli tomu mám rád dokumenty. Zatímco se mnozí z nás dívají na svět růžovými brýlemi. Někteří si tyto brýle sundají a podívají se na problém pěkně z blízka. Ale co vlastně zmůžeme, když světu vládnou peníze. Dánové se snažili nahlednout pod pokličku podobně jako Louie Psihoyos s filmem The Cove. Odvedli dobrou práci a i když ukázali to nejpodstatnější, nešli tak více do hloubky a to je důvod k tomu hodnocení mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. ()

Dslike 

všechny recenze uživatele

Dokument ktory otvori oci, poukaze a upozorni. Smutne ale na tom je ze sa asi nic nezmeni, alebo nevieme o tom ze by sa nieco na tej situacii zmenilo. Ludia si to pozru, zamyslia sa a idu dalej. Pokial ale spolocnosti ako Nestle nebudu mat spolocensku zodpovednost rozvinutu na takej urovni, aby ich vyjadrenia neostali len pri vyhovorkach ako ze na tie plantaze nemaju dosah a o prace deti nikdy nepoculi, sa s tym asi ani nic nespravi. A mozno sa v tom lepsom pripade mylim a prave sa kona zatah na nejakej plantazi, who knows. ()

HanLiuKun 

všechny recenze uživatele

Naprosto jsem nepochopila, co měl tento dokument dokázat a čemu měl pomoct. Že se v Africe obchoduje s dětmi a že to velkým společnostem dovážejících jejich produkty nevadí respektive problém ignorují? Asi žádná novinka. Neviděli jsme ani co přesně se dětem na plantáži děje. Prostě dokument o ničem. Přestanu kvůli tomu kupovat čokoládu? Ne! Budu kupovat jen fair trade zboží? Ne! Přispěju na děti v Africe? Ne! Dokument aspoň na mě neúčinkoval a ani mě nezaujal. Pěkný je snad jen závěrečný nápad s promítáním u Nestlé. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama