Reklama

Reklama

The Lady

  • Velká Británie The Lady (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Aun Schan Su Ťij (Michelle Yeoh) je nejvýznamnější barmská disidentka. Tato skutečnost ovlivňuje nejen její život, ale i život jejího manžela Michaela Arise (David Thewlis) a jejich dvou synů. I přes velkou vzdálenost, nepřátelský režim a jeho útlaky si je disidentka jistá, že její práce má smysl a budoucnost. Dělá vše pro to, aby byl v Barmě nastolen demokratický režim a manžel a synové se s ní opět mohli setkat. (toy79)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (42)

Bubble74 

všechny recenze uživatele

The Lady, výstižnější název této biografie už být nemohl, což nemyslím zrovna jako kompliment. Kromě vskutku noblesního vzhledu a mírumilovného vystupování za každé, sebenapjatější situace, jsou výraznější aktivity této dámy ukázány jen letmo. Filmová Aung San Suu Kyi je elegantní a jemná žena, každého okouzlí svými úsměvy a kvítky ve vlasech, ale budí dojem, že k politice se připletla nechtěně jak slepý k houslím. Ve stylu, taťka byl oblíbený generál, zavraždili ho, tak když jinak nedáte, budu pokračovat v tom, co on už nestihl. Hluboko pod kůži ji nahlédnout nemůžeme. Její disidentská angažovanost se zkrátka jeví jako zájmový kroužek vzdělané hospodyňky a co divákům bezpochyby zůstane v paměti jsou jen nesmyslně často zobrazovaná vítání a loučení s milujícím manželem a poslušnými syny. Besson nešetří přemírou sentimentality, jenže ve špatném námětu, protože soucit ani obdiv pro tuto historicky zajímavou osobu to u mě nepodnítilo. Téměř se až hlásí dojem, že onu Nobelovu cenu obdržela jen za léta strávená jako způsobný domácí vězeň. Dobře míněné, důležité poselství se bezmála vytrácí. I když určité aspekty informativně obohatí, to je bez debaty. Díky tomu je to i přes nedostatky film z kategorie „měl by být viděn“. Když už pro nic jiného, tak pro herecké výkony a úchvatné scenérie. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Nejnovější film od režiséra filmů Arthur a Minimojové, Arthur a Maltazardova pomsta a Arthur a souboj dvou světů je vážné životopisné drama o barmské disidentce Su Ťij. Platí o něm většina toho, co platí o podobných filmech, jako třeba zdlouhavost a absence překvapení. Film má ale i pár kladů, které třeba The Iron Lady neměla - neotřelé prostředí a scénu z (pro někoho možná spoiler) předávání Nobelovy ceny za mír (in absentia), která je předčasným vrcholem filmu. Michelle Yeoh je svému předobrazu překvapivě dost podobná. Shrnu-li to, jde o druhý nejlepší film odehrávající se v Barmě všech dob! (hned po Rambo: Do pekla a zpět) ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Úžasná Michelle Yeoh, výborný David Thewlis a nádherná výprava. Ale jinak mi připadalo, že se Besson pustil do tématu, který mu není příliš vlastní a občasnou bezradnost se snažil vyplňovat citovým vydíráním, které bylo na můj vkus dávkováno až příliš hustě. Chápu, že Su Ťij trpěla odloučeností od rodiny, ale to neustálé zdůrazňování bylo únavné. A čekal jsem trochu víc i od vykreslení atmosféry strachu, která v Barmě panovala a vlastně ještě panuje. Ale ani to se mi nijak nezavrtalo pod kůži. Bylo to zkrátka až příliš barevné. Stejně tak mi chyběla intenzita boje za svobodu. Možná si to celé zbytečně heroizuji, ale nějaká ta vypjatější scéna, byť smyšlená, by filmu prospěla a nepůsobil by tak suchopárně. I když vesměs kritizuji, tak Lady nepovažuji za špatný film, ale jiný režisér by to podle mě dokázal zvládnout lépe. Besson by se měl vrátit k zabijákům, elementům a parkuru. 55% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu, v ktorej Lady začína s dráždením papalášov barmskej vlády, je príliš zjednodušene podaná a tak nejak mechanicky, nezáživne nainscenovaná i zostrihaná. V druhej polovici príbeh ožije nazeraním do pocitov a motivácií postáv, ale vedie k zdĺhavému tlačeniu na strunu sentimentu (odlúčenie od manžela). Emocionálne prepojenie týchto dvoch polovíc filmu škrípe. Formálne (prekvapivo) iba rutina. Michelle Yeoh dobrá. Ak Barmu druhý raz, dávam prednosť štvrtému Rambovi. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Gýčová báchorka o zene, ktora bojovala za spravnu vec. Ako vidim, uz samotna tema niektorym staci k tomu, aby film ohodnotili minimalne troma hviezdickami. Ved film o tak vaznej veci si menej nezasluzi. Ale zasluzi. Pokial film za vela nestoji a to tentokrat fakt nestoji. Svojou povrchnostou a sterilitou mi to pripomina nedavne Cinske oslavne filmove agitky, typu Founding of a Republic alebo 1911. U nich mi trapny vysledok nevadi, lebo sluzia rezimu s ktorym nesympatizujem. U tohto filmu neznesitelne nudna sterilita zamrzi, pretoze tak zavazna tema by si zasluzila film, ktory dokaze divaka poriadne zasiahnut. V mojom pripade sa to nestalo a odvazim sa tvrdit, ze aj väcsina z tych, ktori dali tomuto filmu 3* z povinosti, tak dalsi den po zhliadnuti na neho zabudnu. To uz intenzivnejsie pocit, ze v Barme je fakt kurevsky rezim vo vas vyvola posledny diel tupeho Ramba. Lucu, takto sa medzi elitu znova nevratis a ja uz prestavam verit, ze na to este mas. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Michelle Yeoh a Benedict Wong se spolu setkali již dříve ve sci-fi Sunshine (2007). (Chuppa)
  • Rebecca Frayn písala scenár viac ako tri roky. Vďaka rozhovorom s ľuďmi z okolia Aung San Suu Kyi sa je podarilo dôsledne rekonštruovať príbeh barmskej národnej hrdinky. (m.a.t.o.)
  • Prevažná časť natáčania filmu prebiehala v Thajsku, ale taktiež aj v Barme, Londýne, Oxforde či Paríži. (MikaelSVK)

Související novinky

Besson chystá Taken 2 a „fantastický epos“

Besson chystá Taken 2 a „fantastický epos“

26.08.2011

Luc Besson v Los Angeles propagoval vlastnoručně režírovanou disidentskou The Lady s Michelle Yeoh a akční Colombianu ze své produkční dílny. Novinářům při té příležitosti prozradil své nejbližší… (více)

Reklama

Reklama