Reklama

Reklama

Životopisy: Eddie Murphy

(TV film)
  • USA Biography: Eddie Murphy
USA, 2009, 2x50 min

Hrají:

Eddie Murphy

Obsahy(1)

Jeden z nejznámějších současných amerických komiků Eddie Murphy se podle všeho s vlastností bavit lidi už narodil (a to 3. dubna 1961). Rozhodně odmalička netoužil po ničem jiném - a hvězdou, byť prozatím lokální, se stal už ve svých patnácti letech. Tehdy začal kariéru "profesionálního" baviče - se svými scénkami vystupoval v barech a prý byl znamenitým imitátorem. V roce 1980 začal účinkovat ve slavné Saturday Night Live a v polovině osmdesátých let začala jeho hvězda stoupat i v oblasti filmu. Vyjmenovat všechny jeho komedie by zabralo dost místa, ostatně nebyly všechny povedené a leckdy si za ně vysloužil nominaci na potupnou "antioscarovou" Zlatou malinu. Z těch lepších stojí za zmínku Doktor Doolittle, Zamilovaný profesor, Norbit, Dreamgirls a Shrek - tam ovšemm pouze zapůjčil svůj originální hlasový projev postavičce Oslíka. Všechno si ale vynahradil ve výše uvedených filmech, zejména v Zamilovaném profesorovi, kde ztvárnil hned několik postav - a nebyl k poznání! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

majo25 

všechny recenze uživatele

Najlepší diel cyklu Životopisy. Fotiek je menej, ovela viac je ukážok s filmov, ukážok z vystúpení...tak ako to má byť. Eddie je úžasný a je zaujímavé vidiet jeho kariéru. Aj ako vie o sebe rozprávat, že za mlada bol drzý a frajer. Hneď si idem aj stiahnut jeho stan-up comedy. Hodnotenie: 80% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na portrét herce, který mě několikrát příjemně překvapil (Dreamgirls) a jindy doslova dostal do kolen (Cesta do Ameriky).. Jasně, těch horších momentů měl za svou hereckou kariéru podstatně víc, ale je sympatické, že se nikdy nevzdal a vždycky si cestu k divákově srdci našel. A změnil/usnadnil tak život řadě herců tmavé pleti. Dokument jako takový je zcela suverénně tím nejsilnějším, který cyklus životopisů nabídnul. Laciné opakování fotografií a nepodstatných informací nahrazují v tomhle případě zásadní data kariéry komediálního herce, jeho konkrétní názory, netriviální pohled hereckých kolegů, zásadní role, důležité scény, převratné okamžiky, přešlapy.. Po dokumentu na pana Herce pohlížím zase trochu jinak!! Super.. ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Až příliš fanouškovský dokument o životě slavného komika. Proti začátku nic nenamítám. Úspěšné počátky kariéry, komické školní výstupy, SATURDAY NIGHT LIVE, začátky u filmu. Dokument se ale téměř zcela vyhýbá všem Murphyho propadákům, kterých taky nebylo málo. Film jako takový spíš působí jako dobrá reklama na Murphyho filmy. O osobním životě komika jsme se prakticky nic nedozvěděli. To je trochu s podivem, když dokument nese ve svém názvu označení ŽIVOTOPIS. Film hodnotím jako zajímavý průlet Murphyho úspěšnou filmovou tvorbou. Jakési sesumírování a sestříhání velkých rolí. Ale nepřináší nic nového, překvapivého ani zásadního nebo dokonce kontroverzního. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Zajímavá sonda do života hvězdy z pohledu spolupracovníků i jeho samotného. O tom, jak má rád převleky, komediální role, jak šlápl vedle ve výběru filmu a místo Křižovatky smrti hrál Svatého muže, a pak to těžce olitoval. Jak zahrál srdceryvně roli v Dreamgirls v návaznosti na problémy v osobním životě. Jak skvěle nadaboval Oslíka ve Shrekovi a dal zcela nový rozměr Tlustému člověku v Zamilovaném profesorovi. Všichni se ale shodli, že Eddie je přes všecky škobrty jedinečná megastar a velice skromný a pracovitý člověk, který změnil život mnoha hercům černé pleti. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama