Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když mladá hrdinka nastoupí do velkého závodu, obtížně se tu sžívá s místním prostředím, prožije řadu konfliktů, než se konečně zařadí do pracovního kolektivu. Vznikla příkladná ilustrace teze, že teprve práce člověka řádně polidští a pomůže mu nalézt duchovní rovnováhu. (oficiální text distributora)

Recenze (15)

GIK 

všechny recenze uživatele

Velice prazvláštní romance. Originální. Napínavá. S mnoha zvraty. Mnohdy podivné vyjadřování především Milana. To ale k takovýmto frajerům (v dobrém) asi patří. Hlaváčková se pro roli skvěle hodila – krásná a zároveň lehce vyšinutá. Konec je excelentní. Přesně takto by to mělo vypadat, ne? Nekoná se totiž žádný cingrlátkový happy end. Žel na hodnocení to moc vidět není. Fabrika je jenom taková kulisa. Ale autentická a uvěřitelná. Na pracovištích snad taky vznikají lásky. Překvapivé je jen to, že ještě v 60. letech frčí ženy v typicky mužských profesích. Zde svářečky. Na Slovensku trochu zaspali. Již je povolená kritika: „Zvárať, to nie je štrúdl ťahať.“ Nechybí humor: „Majstrovská poklona, Milan. Tomu sa vraví rychlík na hlavnej kolaji.“ Reklama (ne na cigarety, ale na vesmír): „Globusky nemajú.“ „Dekujem, fajčím Globusky.“ Krásná hudba. Symbolika: 5:54 – devil horns; 1:05:27 – možná 3 x 6; 1:07:10: rouhání se, Blaškovič: „Čtyři ženy neuhlídá ani sám Pán Bůh.“ ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní film. Takový hybrid mezi 50. a 60. lety, respektive mezi budovatelskou agitkou a psychologickým filmem nové vlny. Na jedné straně se tu uzavírají pracovní závazky, řeší se tu zrovnoprávnění žen, takže dívky se snaží stát se dobrými svářečkami (něco jako Štika v rybníce, kde se ženy cpaly mezi zedníky - obojí je hrozná kravina, promiňte, dámy) a hlavní hrdince pomáhá dělnický kolektiv továrny. Na druhé straně je tu ale řada citlivě ztvárněných pokusů o intimně laděné scény z hrdinčina milostného života a taky nezvykle propracovaná psychologie hlavní postavy. Jana Hlaváčková tu předvedla velmi nezvyklý a plastický herecký výkon a její hrdinka je hodně životná a uvěřitelná. Škoda, že se tato herečka později ve filmu už moc neuplatnila. Zkrátka: každý divák si tu vybere to svoje. ()

Reklama

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Psychologický film? Ta psychologie spočívá v tom, že se hlavní představitelka chová jako blázen a jak je to celé domotané? Zarputilá sedmnáctka, která vypadá na pětatřicet (ostatně jako všechny mladice té doby) je první filmovou rolí Jany Hlaváčkové. Neříkám, že nepovedenou, ale její nejlepší byla stejně v Údolí včel. Tam to její vzezření a projev vynikl dokonale. Tohle mladické "zrání" budovatelek industrializovaného Slovenska moc ke koukání není. ()

curil 

všechny recenze uživatele

"Ta mladá dobre zvárá", ale že "Je to ještě dieťa" jaksi nevadí Adamovičovi, aby rozvíjel své donchuánské vlohy a nezkoušel to na ní.  Jednadvacetiletá Jana Hlaváčková hraje sedmnáctiletou svářečku "Púpavu" a je to největší klad filmu. Oduševnělá a jemná, s jistou podobností k mladé Janě Brejchové. Je dobře, že se děj více zaměřuje na osobní život a lásku dívky, než na pracovní úsilí úderníků. ()

LVHD 

všechny recenze uživatele

Film ma očaril hneď z úvodu, nakoľko sa odohráva v častiach, kde bývam. Závody S.M.Kirova (terajšie SES Tlmače) sú krásne zobrazené vo filme ešte za čias, kedy boli funkčné len dve haly. Mestká časť Lipník, kde je situovaná ubytovňa je tiež na nepoznanie. Vo filme je krásne vyzobrazená politika tej doby, ako to vlastne aj naozaj fungovalo a herecké výkony Hlaváčkovej a Adamoviča boli priam excelentné. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Film sa natáčal v Tlmačoch (prevažne na sídlisku Lipník) a v priestoroch podniku S.E.S Tlmače, vtedajšieho závodu Sergeja Mironoviča Kirova. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama