Reklama

Reklama

Život především

  • Česko Francouz (více)
Trailer
Jihoafrická republika / Německo, 2010, 100 min

Obsahy(1)

Po smrti své novorozené sestry se dvanáctiletá Chanda dozví o pomluvách, které se šíří vesnicí poblíž Johannesburgu, kde žije. Pomluvy a odmítavý postoj místní komunity ničí Chandinu rodinu a donutí její matku k útěku. Chanda cítí, že nevraživost vesničanů plyne z předsudků a pověr, a rozhodne se odejít ze školy, aby našla svoji matku a objevila pravdu.

Snímek Olivera Schmitze vznikl podle bestselleru Allana Strattona, který očima mladé dívky nahlíží realitu moderní Jihoafrické republiky a tematizuje problémy zařazení černošského obyvatelstva do společnosti, pandemii AIDS a dětskou prostituci. Uvedení emocionálního dramatu na loňském festivalu v Cannes sklidilo bouřlivé ovace. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Snažil jsem se ze všech sil udržet vnímání tohoto závažného příběhu černé školačky. Chápajíce, že tento film není z řady píčovin Hollywoodu, nevypnul jsem po 19. minutě jak téměř pravidelně činívám. Bohužel nepochopil jsem záměr tvůrce a především mě to nijak nevzalo. Nějak tak tak jsem se dopotácel do konce ale poselství tohoto příběhu mi zůstalo utajeno. Snad jen to, co je mi jasné celý život. Afrika byla, je a bude chudá. Lidé v ní žijící byli, jsou a budou podřadní. To že mají černé huby, jen zlehčuje jejich identifikaci. Navíc je obyvatelstvo tohoto světadílu nesmírně líné, lživé, zkorumpované, antagonistické. Byl jsem tam, dost šokující. I Mirek Dušín by s tím měl problém, a jakej to byl Rychlej šíp, tam by dostal šípem nejspíš do hlavy.... ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Řemeslně bravurně zvládnutý snímek, na kterém mi mimořádně vadilo, jak tlačil na pilu. Snaha vyvolat v divákovi emoce je tak očividná, až to není hezké. Neustále někdo pláče, umírá, afektovaně řve, objímá se... Souhlasím, že předsudky a AIDS jsou velkými problémy současné Afriky, ale způsob, jakým nám toto téma tvůrci servírují, se mi líbil pramálo. Hudba: Ali N. Askin, Ian Osrin - je užitá velmi střídmě a zdá se, že brnkací trylky snad svou šablonovostí brzy nahradí burácející orchetrálky. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Když si vezmeme jakému tématu je Život především věnován, je příjemným překvapením, že se nesnaží lacině šokovat, citově vydírat a dokonce ani varovat. Problematika AIDS je z kinematografického hlediska velmi vděčná, a to nejen protože se jedná o jedno z globálně nejdiskutovanějších témat. Nicméně Život především se nevěnuje (jen) AIDS jako takovému, naopak očekává od diváka alespoň minimální znalost této nemoci, ale spíše (oboustrannému) vnímání (nejen) pozitivních ze strany africké veřejnosti. Snímek je vyprávěn skrze postavu dvanáctileté Chandy. Věk hlavní postavy již přímo nabádá k citovému nátlaku na diváka, nicméně, jak jsem již uvedl, touto cestou se tvůrci nevydávají. Naopak nechávají Chandu vystupovat velmi dospěle, její konfrontace s neustálými životními peripetiemi (smrt sestry, problémy s otčímem, nemoc matky apod.) je podávána bez přílišného „tlačení na pilu“. Hlavní postava sleduje současné problémy bez naučených předsudků. Odmítá představy dospělých. Nechápe jejich pohled na svou nejlepší kamarádku (lehce načrtnutá problematika dětské prostituce). Poměrně zajímavou interpretační rovinu nabízí postava paní Tafy. Ta ačkoli vystupuje jako nepříliš důležitá postava, na konci se ukáže jako hlavní hybatelka děje. Její závěrečné „osvícení“ a ovlivnění ostatních může zároveň poukazovat jak na slabé tak silné stránky filmu. Říká odvážně, že každý jednotlivec může změnit svět, na druhou stranu vyvolává otázku, zda se některé postavy nechovají jen, jak jim scénář káže. Přestože se Život především věnuje hned několika závažným tématům zároveň, působí uceleným dojmem. O tom zda jsou jednotlivá témata rozvedena dostatečně, by se však dalo polemizovat. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V Juhoafrickej republike to nebude až tak med lízať. Hoci majú obrovské zásoby nerastných surovín, bežný človek o tom ani nevie a žije z ruky do úst. Na návšteve veľkých miest vás zaručene okradnú a na vidieku sa už neoplatí byť belochom, pretože vás tam v rámci kampane anti-apartheidu kresťansky obesia na strome. Ak nebudete mať šťastie na kresťanov, potom natrafíte na animistu, ktorý len prepichne voodoo bábiku s vašou podobizňou a prenesie na vás svoju dyzentériu. No a pokiaľ sa stále neusračkujete k smrti a mali by ste chúťky na ebenovú krásku v zľave za dva doláre, príde kamarát HIV. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Téma o kterém můžeme číst téměř každý den v různých obměnách, nám tentokrát v jednom dramatickém příběhu poodkryl Oliver Schmitz. Bylo mně strašně smutno z toho, když jsem viděla jak Chanda, vlastně ještě dvanáctileté dítě, které svou matku hluboce miluje, čelí nejen pokrytectví, pomluvám a předsudkům svého okolí, ale přitom se sama musí vyrovnávat se smutným faktem, že i její matka má tu všemi odsouzeníhodnou nemoc AIDS. Smutné, drsné a já souhlasím se vším co tady už napsal uživatel Dudek. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl natočen na motivy románu "Tajemství" od kanadského dramatika a romanopisce Allana Strattona. (Terva)
  • Film byl soutěžil o cenu 83. Academy Awards mezi nejlepšími neanglicky mluvenými filmy. (Terva)

Reklama

Reklama