Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rus Akiva Liebskind (Michel Piccoli) je neporazitelným mistrem světa v šachu. Nyní však před ním stojí náročný duel: ruský velmistr Pavius Fromm (Alexandre Arbatt), jemuž se poštěstilo utéci na Západ, ho vyzval k zápasu o titul. Přes nedávno přetrpěný infarkt Liebskind vyzvání přijímá. Zápas se má konat na neutrální půdě v Ženevě a nejen pro Sověty má jeho výsledek velký politický význam... Film je inspirován legendární partií mezi o světový titul mezi Viktorem Korčnojem a Anatolijem Karpovem. (Pohrobek)

(více)

Recenze (8)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Film jednoho šachového souboje, v němž se střetnou dva muži z nejrozdílnějších. Mladý sovětský emigrant, jenž trpí ztrátou rodiny, a starý velmistr, který bere svůj souboj snad ještě prestižněji. Dramaticky velmi dobře zvládnutých dvanáct partií, jež jsou pochopitelně nejsilnějšími momenty filmu. Michel Piccoli Alexandra Arbatta jasně zastiňuje, pochválit je nutno i velmistrovu starostlivou a poněkud fatalistickou družku přesvědčivé Liv Ullmann. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

3 1/2: Šachový majstrovský súboj, ktorý nemá víťaza s výborným M.Piccolim. Slušná štylizácia studenej vojny na stranách šachovnice a najmä vedľa nej, podporená schopnými hercami - v rámci oscarových víťazov v kategórii cudzojaz.filmov nepatrí k najlepším, ale ako poctivá filmarina obstojí. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film jedneho sachoveho suboja medzi Liebskindom a Paviom Frommom. Obycajne dialogy prevladaju - a najma sa tykaju tej kralovskej hry menom sach. Mam rad sachy, damu zablokujem hoci aj vezou alebo strelcom, najhorsie su kone - chodia do L -ka a nic sa im neda postavit do cesty. U sachovych velmajstrov je mozne ze daju cloveku sach mat troma - styrma tahmi . 70 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Iba môj druhý film o šachu, prvý novodobý a prvý, ktorý sa zaoberá rapid šachom. Prostredie profi šachu je celkom zaujímavé, antagonický postoj súperov tiež. Rieši sa aj politika západ-východ či intriky. To všetko je ku prospechu, škoda len, že tempo filmu je pomalšie a ku koncu mu už po príbehovej stránke dochádza dych. Jedinou známou herečkou je Švédka Ullmannová, tá však dostáva priestor až v závere, aj to len na pár okamihov. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Pro laiky dobre drama ze sachoveho prostredi. Film je inspirovan bojem o titul MS v sachu mezi Karpovem a Korcnojem (emigroval z tehdejsiho SSSR). Kolem prvniho zapasu v Baguiou se strhla velka mela a revnivnost zapricinena obehama tabory (i KGB se v tomto zapase vyznamenala). Ve film se objevi ctyri takove udalosti parapsycholog, nepodavani rukou,nabizeni remizi pres rozhodciho a prichod pozde na partiii. Jinak ve filmu hrali oba sachisti moc rychle, ale chapu, ze filmu nemuzou cekat na tah vic jak minutu. Jeste k roli sekundantu, obvykle je jejich pocet 2-3. V tomto filmu byl jeden na kazde strane a novinky v zahajeni vytahli z rukavu hned, ve skutecnosti se pripravuji tak behem 3-4 mesicu pred zacatkem zapasu o MS :). Ale to jsou jen hnidopiske reci sachisty :). Jeste jedna poznamka Karpov byl daleko mladsi nez Korcnoj ve filmu je to obracene. Jinak film je velmi slusne drama s pusobivou zaverecnou scenou. Piccoli v roli sovetskeho sachisty vyborny. Pro sachisty je tento filmecek povinnost :)). ()

Reklama

Reklama