Reklama

Reklama

Mindwalk

  • Slovensko Filozofický dialóg

Obsahy(1)

Americký politik navštívi svojho priateľa básnika v Mont St. Michael, vo Francúzsku. Počas prechádzok diskutujú o svojich životných filozofiách. Náhodou natrafia na samotársku Soniu, vedkyňu, ktorá sa zapojí do konverzácie. Dvaja muži počúvajú myšlienky tejto úžasnej ženy... (oficiální text distributora)

Recenze (18)

Radko 

všechny recenze uživatele

Gotický kostol, opátstvo a okolie ostrova Mont St. Michel na hraniciach Normandie a Bretónska (tzv. Merveille de l´ Occident - "Zázrak západného sveta") spolu s hudbou Philipa Glassa lemujú trojrozhovor politika a básnika, ku ktorým sa pridá vedkyňa-fyzička a ohúri ich zrozumiteľne vysvetlenými vetami o zákonitostiach sveta a jeho zložení , kritikou racionalisticko-vedeckého poznávania sveta, teórií rastu, a o ponúknutej zmene myslenia. Sústredenie sa na trialóg nie je vždy najľahšie. Dôjde aj na subatomárnu úroveň, holizmus, Descarta, Bacona, či Newtona. Oddýchnutého diváka, pripraveného na otvorený prístup a uvažovanie o nastolených témach však môže film, do značnej miery pôsobiaci ako kniha prevedená do filmu, myšlienkovo obohatiť. Sympatická je snaha nevnucovať jeden názor (snaha zachrániť svet nastolenou teóriou je u vedkyne jemne spochybnená protiargumentami mužov ale aj jej trochu problémovým vzťahom s dcérou). Scenár vychádza z myšlienok Fritjofa Capru - spoluautora scenára, známeho západného fyzika a teoretika a environmentalistu, réžie sa ujal jeho brat. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pekné prostredie, sympatickí herci a jeden veľký dialóg. Hutný a obohacujúci film v mnohých smeroch. Bez nadsádzky sa dá povedať, že vlastne ide o akýsi výťah kníh Fritjofa Capru - jedného z popredných predstaviteľov holizmu a systémovej teórie. Odhliadnuc od hlavnej filozofickej zložky filmu sú jednotlivé dialógy ústrednej trojice prešpikované aj základnými poznatkami z oblasti teoretickej a kvantovej fyziky (ale nájde sa tu niečo aj z historického myslenia, biológie...). A čo je hlavné, tieto poznatky sú podané takým odľahčeným spôsobom, že na principálne pochopenie problematiky má nárok každý (kiežby som tento film videl pred každou semestrálnou skúškou z fyziky). Vnímavejšiemu divákovi navyše veľmi rýchlo docvakne, že výber profesií všetkých zúčastnených nie je vôbec náhodný - politik, fyzik-vedec a básnik. Všetko tu tak dáva svoj zmyslel a všetko tu má význam. Treba si tiež uvedomiť, že aj keď sa možno niekomu myšlienky holizmu a systémovej teórie živých organizmov možno nepáčia a považuje ich za hlúposť (napr. z náboženského presvedčenia), v súčasnosti sa len veľmi ťažko hľadajú protiargumenty, ktoré by zneli v oponencii aspoň rovnako rozumne. Špičková záležitosť s obrovským myšlienkovým presahom. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný snímek, který vás vezme na filosofickou procházku o světě a životě ve velmi globálním měřítku, kde budete s hrůzou zjišťovat, že se takové ty základní pilíře od roku 1990 vůbec nezměnily a snímek tak je stále naprosto aktuální. Scénář je velmi dobrý, minimálně co se týče sestavení velmi rozličného ústředního tria, které zde rozehraje výživnou filosofickou debatu. Dialogy jsou vykládány velmi divácky srozumitelnou formou. Unikla mi zhruba až poslední 20 minutovka, ale to připisuji za vinu tomu, že začala působit ta sedmnáctka (pivo). [80 %] ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Pokud máte meditativní chvilku, rádi přemýšlíte a baví vás poslouchat debaty, tak je Mindwalk přesně něco pro vás. Mindwalk je čistá konverzačka ve třech lidech, kde samozřejmě nehrají roli vybuchující ohnivé efekty, omračující vizuál a automobilové honičky s následnou destrukcí všeho jako třeba z Kobry 11. Ale na vizuální prvek se tu k mému překvapení vůbec nezapomnělo a dochází k němu prostřednictvím změny lokací, protože naši herci nesedí pouze na jednom místě, ale jsou v pohybu. Stejně jako jejich hovor, který je v neustálém pohybu a vyvíjí se. Plynule se hovoří o různých globálních, historických, fyzikálních, sociálních a dalších tématech, které jsou navzájem propojené. Maličko jsem si vzpomněl na další vynikající konverzačku Pozemšťan, ale Mindwalk není v takovém fantaskním sci-fi lazení a opírá se o reálná témata týkající se náš všech. Krom pár miniroliček zde víc než tři aktéři nejsou a jedním z nich je "táta Kevina McCallistera"! Ehm, pardon, vlastně John Heard. Mindwalk byla příjemná rozjímací podíváná, která obsahuje spoustu myšlenek, ale zato dobře stravitelných. Jen je třeba dávat bedlivě pozor, aby vám neuteklo to podstatné. ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Vynikající scénář, fakt že jo. Ale místy mi film připadal dost strojený. Ve srovnání s typově podobným My Dinner with Andre to u mě Mindwalk o píď prohrává. Ještě bych ráda upozornila na další dílo z podobného ranku: The Quarrel od E. Cohena z roku 1991. ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

Na první pohled by se mohlo zdát, že jde jen o poklidnou nedělní procházku po Mont St.Michel, nenechte se ale ošálit, ve skutečnosti se jedná o drsné politické drama, ve kterém je americkému prezidentskému kandidátovi Jacku Edwardsovi, během dovolené na francouzském venkově, dočista vypucován mozek. Aplikace nátlakových technik "sympatickou" vědkyní Soniou, vede ke změně Jackových názorů a úsudku, takže ke konci filmu už horlivě plánuje spáchání politického seppuku. Jinak konfrontace rozdílných povah a jejich chápání světa byla zajímavě nastavená, škoda jen že jejich myšlenky a niterní obrazy byly načrtnuty jen velmi hrubými tahy. Je to asi dáno i jednoduchým příběhem, který neumožňoval jít do hloubky, tak aby setkání a rozhovor těchto lidí nepůsobil absurdně. Filmová ztvárnění asi opravdu některým druhům literatury nesluší. ()

Flooyden 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, něco mezi Před úsvitem a Stalkerem, možná více Stalkerem. Do obou mu malinko schází, přesto se podle mě jedná o neopakovatelnou událost; pro mě je to rozhodně nejlepší film, který jsem za poslední půlrok viděl... ()

Mo. 

všechny recenze uživatele

Jak funguje svět a člověk aneb "Strašně moc zajímavých teorií, které jsou ve výsledku k hovnu, protože..." [--] Jediným a hlavním problémem Mindwalku je to, že závěrečné odhalení prázdnoty dvouhodinového rozhovoru přichází až po těch dvou hodinách a celou dobu je divák nucen sledovat... prázdný rozhovor. Pořád čekáte, kdy se protagonisté konečně prokecají přes ekologii, ochranu životního prostředí, fyziku, kvantovou mechaniku, politiku a sociologii a dostanou se k tomu hlavnímu a skutečně podstatnému, ale nakonec je z toho "jenom" celková pointa snímku, která přichází až úplně na konci. Jenomže mohla přijít už třeba o hodinu dříve a šlo na tom postavit ještě něco dalšího. Přesto je to takhle samozřejmě funkční a tu sílu to má (a Liv Ullmann jako obvykle hraje samu sebe a funguje to). Jen to mohlo být o level využitější. ()

Hightower 

všechny recenze uživatele

Velice efektivně zpracované filosofické dostveníčko básníka, politika a vědkyně. Docela dobře předatvitelné bylo uvedení příkladu pomeranče a višní. Takhle má člověk jasno na čem je, nebo spíš v čem je...Tři hvězdy plus jedna filosofická ()

quip 

všechny recenze uživatele

Já vám nevím, v podstatě bych mohl opsat svůj komentář k My Dinner with Andre, s tím, že Mindwalk není zajímavý ani formálně a že láhev vína a dobrý kamarád můj život obohatí víc než college-level filozofování smug scientist Liv Ullmann s trpitelem Johna Hearda a (vlastně příjemně nepřehrávajícího) Sama Waterstona. Každopádně - pro někoho tento film může být zajímavý, I'm not judging, ale já nějak nedokážu obhájit jeho existenci. ()

Voyer 

všechny recenze uživatele

Skvělé myšlenky - jak taky jinak, když jde o posbíraná moudra Batesona, Maturany, Blakea, Donna a spol. - špatný film. Film snažící se být úvodem do komplexních dynamických systémů je paradoxně podán tím nejfrontálnějším, nejsuchopárnějším způsobem vůbec. Narativita v této podobě vůbec nepomáhá, spíš jen zintenzivňuje křečovitost přechodů od jednoho tématu ke druhému. Filmová řeč i práce s herci působí amatérsky, nedotaženě. Jako když požádáte pár kamarádů, aby vám něco odvykládali před kamerou. A třebaže máte zrovna za kamarády pár slušných herců... stejně to vyzní dutě, vyprázdněně. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Páni. Tohle jsem nečekal. Dvě hodiny intelektuálního trialogového porna o třech mozcích, gotickém kostelu a jednom přílivu. Řeknu vám, ani chvilku jsem se nenudil, ten scénář byl báječný protože je stále aktuální! Liv Ullmann krásná a moudrá. John Heard fešák. Sam Waterston ušatý sympaťák. To celé rámuje vynikající hudba. Možná že právě tady se inspiroval režisér při vzniku trilogie "Před...", já osobně viděl pouze Před soumrakem, ale ten snímku Mindwalk nesahá ani po atomy kterými je lidské chodidlo propojeno s podlahou v Le Mont-Saint-Michel! ()

Reklama

Reklama