Reklama

Reklama

Svatyně zla

  • USA The Sacrament (více)
Trailer 1

Traja novinári sa rozhodli zdokumentovať život v izolovanej náboženskej komunite, aby odhalili tajomstvo ľudí, ktorí tvrdia, že tu našli skutočné šťastie... Patrickova sestra Caroline prepadla drogám a odišla z New Yorku, aby sa liečila v jednej z náboženských komunít v Mississippi. Po čase pošle bratovi list, v ktorom mu opisuje svoje nádherné zážitky a skúsenosti prežité s novými kresťanskými priateľmi a zároveň ho pozýva na návštevu. V liste uvádza aj telefónny kontakt, na ktorom ju môže zastihnúť. Keď však Patrick na číslo zavolá, neznámy muž mu oznámi, že jeho sestra spoločne s ďalšími členmi komunity odišli na ťažko dostupné miesto, kam sa možno dostať iba s pomocou vrtuľníka. Fotograf Patrick skúma záhady a bizarnosti sveta, preto osloví kolegov z médií, aby jeho sestru vypátrali, strávili s jej novou rodinou zopár chvíľ, zdokumentovali život v náboženskej komunite a odhalili tajomstvo ľudí, ktorí tvrdia, že tu našli skutočné šťastie. Investigatívny novinár Jake Williams, kameraman Sam Turner a Patrick sa vrtuľníkom dopravia do kempu Eden Parish. Ako zistia, Eden Parish nie je len obyčajnou usadlosťou uprostred zdanlivo pokojnej prírody. Naopak, je to veľmi zlovestné miesto, chránené ozbrojenou strážou, v ktorom sa odohrávajú tajomné aktivity a temné udalosti. Ako tu môžu byť ľudia šťastní? Ale aj keby to novinári odhalili, svet sa už o tom nedozvie, pretože milovaný guru kresťanskej komunity zvaný Otec ich nikdy nezamýšľal pustiť späť domov... (TV JOJ)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (112)

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Počínanie postáv, a to skoro všetkých, bolo až zarážajúco stupídne a aj z toho dovodu bol film realistickejší. Atmosféra bola znepokojivá a nenudila som sa ani minútu. Je mi len ľúto, že tu je dosť jasne naznačované, že komunity sú bez budúcnosti a nie práve košer. Myslím, že nie každá musí dopadnúť práve takto. Naviac ma rozčuľovala neposedná kamera (found footage) nie je práve moja obľúbená. Každopádne však film vo svojom žánri rozhodne obstál. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sympaticky polodokumentarny film o posahanej sekte na cele s "Otcom". Treba chvilu vydrzat, lebo sa toho vela nedeje, len dialogy, ale tie zase su potrebne. Druha polka filmu, to je slusny extrem, nepamatam sa, kedy presne som videl taku hromadnu samovrazdu naposledy vo filme. Takze Ti West natocil slusny fryler. 69 % ()

Reklama

SHI-SHA 

všechny recenze uživatele

Od poloviny stopáže začne film pomalu ale jistě ztrácet tak pracně a dlouho budované napětí a naprosto promrhá veškerou zvědavost v divákovi, která ho do té doby nutí na film soustředěně zírat. A natočit found-footage film a tvrdit o něm, že jde o reálně natočený materiál je už poměrně trapný klišé. EDIT : Poslední větu beru zpět a zvyšuji hodnocení o hvězdičku. Film se opravdu opírá o skutečné události. Po shlédnutí filmu doporučuji přečíst si něco (třeba na wiki) o Jimu Jonesovi. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Ten dejchavičnej dědek,voblečenej jak Honza Pláteník z Okresu na severu mě neskutečně sral po celej film,a stejně tak nemůžu vystát toho,co dal do popisku týhle kokotiny slovu horor.Jen na začátku to mělo jakouž takous atmošku,ale jak se to začlo hroutit,tak se zhroutil i samotnej film.Znám ještě jednoho Westa,taky rejža,ale ty Tii ,si proti němu píčus a ňouma.20%. ()

Philcze 

všechny recenze uživatele

Pro mě rozhodně nejpřístupnější West. A to i když se rámec mixující found footage s dokumentem a klasickým filmem několikrát absolutně rozpadne a i na poměry found footage zkrátka nedává smysl. West ale stále dokáže vykouzlit parádní atmosféru a naplnit i obyčejnou scénu neobyčejným napětím (rozhovor, oslava). Zároveň musím ocenit asi nejkontroverznější prvek Sacramentu, a to sice že jde "jen" o rekonstrukci událostí v Eden Parish/Jonestownu. Leckomu bude chybět překvapení, zvrat, ještě větší gradace v závěru, ale mě ta jistá žánrová přízemnost Sacramentu vlastně dost osvěžila. Slabší čtyři. 70% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (10)

  • Film čerpá zo skutočných udalostí a to konkrétne Jonestownského masakru z novembra roku 1978. Vtedy spáchalo hromadnú samovraždu cez 900 ľudí, členov sekty "Peoples Temple", pod taktovkou vodcu Jamesa "Jima" Warrena Jonesa. (BoredKid)
  • Sektu Chrám lidu založil v dubnu 1955 v Indianapolisu tehdy 24letý James Warenn Jones. (ARI50)
  • Amy Seimetz (Caroline) si vybrala sama oblečení, které měla na sobě poprvé, když se její postava ve filmu představila. (Johnny.ARN)

Související novinky

West natočí western pro Blumhouse

West natočí western pro Blumhouse

23.03.2014

Americká hororová nezávislá scéna poslední roky rozkvétá a jedním z jejích nejvýraznějších tvůrců je mladý režisér Ti West (foto). Ten si získal jméno díky svému retro hororu Dům ďábla, podílel se i… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno