Reklama

Reklama

Poslední kvartet

  • USA A Late Quartet (více)
Trailer

Když si oblíbený čelista jednoho renomovaného smyčcového kvarteta vyslechne osudovou lékařskou diagnózu, budoucnost souboru je najednou velice nejistá: potlačené emoce, soupeřící ega a nekontrolovatelné vášně mohou ohrozit letité přátelství a spolupráci. Když se chystají odehrát koncert k jejich pětadvacátému výročí – který podle všeho má být i jejich posledním – je to právě síla hudby, která jim pomůže zachovat jejich odkaz. Inspirací i strukturou filmu je Beethovenovův Opus 131 pro smyčcový krvartet c moll, jež vzdává hold komorní hudbě a kulturnímu dění v New Yorku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer

Recenze (74)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nejsem Beethovenův fanda, i když v mládí mě fascinoval svojí sveřepostí, se kterou překonával všechna protivenství a přetvářel je v hudbu, která se dosud poslouchá; Smyčcový kvartet cis moll, op. 131, jeden z jeho posledních kvartetů, není výjimkou. Je však dávkován uměřeně, šetrně, a tím i snesitelně. Povídání o jeho hudbě celou hudební stránku hezky zaokrouhluje. Nicméně bych si dovedl představit i jinou hudbu, ne tuhle klasiku... Mimohudební dění není již tak zajímavé, tvořil ho propletenec standardních příběhů a situací, akcí a reakcí. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce v detailoch, rozporuplné v celku. Gendrovo nevyrovnané, až príliš nahrávajúce mužom, ktorí sú do jedného vo svojich mikropríbehoch oveľa zaujímavejší a tým i herecky vďačnejší. Čo paradoxne škodí inokedy skvelej C.Keener, ktorá je chvíľami herecky úplne bezradná. A i preto (a inak celkom samozrejme) musím napísať, že PSHoffman je génius. "DO YOU REALLY LOVE ME. OR AM I JUST CONVENIENT?" ()

Reklama

Triple H 

všechny recenze uživatele

Príjemná, komorná herecká štvorylka. Zo začiatku ma nezaujímalo dramatické rozjímanie pár new yorských snobov nad rozpadom nejakého sláčikového kvarteta. Ale ako sa začnú jednotlivé krízy kopiť, a sú všeho-všudy ľudské a pochopiteľné, celkom ma film chytil. Walken ma v úvode svojou typickou dikciou rozosmieval, ale v druhej polovici už je jeho výkon celkom sústredený a fajn. Film si pre seba kradne Phillip Seymour Hoffman, ktorý, asi ako vždy, predviedol expresívny a emocionálne silný herecký výkon. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Je to tak krásně poklidné - nejen tou hudbou, ale celé to kvarteto je takové krásně poklidné a žijí takový život...Bylo to tak mírumilovné - ovšem jen do poloviny - pak to lehce ožilo, ale ta hudba - wau...máte nutkání si pak pustit nějakou klasiku.. :) Mě se tedy nejvíce líbil Mark Ivanir a moje oblíbenkyně Catherine Keener :) V hudebním prostředí nežiju, tudíž nerozumím všem těm jejich názvům a vztekání se nad nedokonalostí....Ale je to rozhodně oživení a jsem ráda, že v dnešní době stále existuje klasická hudba, na kterou se chodí do vyprodaných sálů.... ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Proč se dcera P.S.Hoffmana a Keenerový chová jako běhna? Běhna na nějakym benzodiazepinu? Nudná a předvídatelná linie mezi ní tím týpkem - houslistou. Ten týpek evidentně nemá rozum, a to si hraje na vzor morálky. Christohper Walken je sice sympaťák, ale ti jeho studenti mu tedy nechutně podlejzaj, hnus, takový lidi mi byli vždycky odporní. Když to vezmu kolem a kolem, celá ta linie kolem dcery byla patetická a přebrucená. Plus je trochu klišé, když "druhý housle" už nechtěj bejt druhý! No a na konci ta scéna "unleash your passion!", to jsem se bohužel té míře patosu musela zasmát nahlas. Škoda. Jinak to nebylo špatný. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • S filmem byl spojován Ethan Hawke. Roli z důvodů pracovního vytížení odmítl. (Conspi)
  • Když Robert Gelbart (Philip Seymour Hoffman) po telefonu potvrzuje koncertní vystoupení v Číně, visí za jeho zády plákát k Janáčkově "Intimate Letters" v podání filmového kvarteta Fugu v Carnegie Hall. (Cliff Booth)
  • Scéna s koncertom sa odohráva v Grace Rainey Hall v metropolitnom múzeu a na tom istom pódiu, kde legendárni Gauneri String Quartet hrali ich rozlúčkový koncert. (Crybaby)

Reklama

Reklama