Reklama

Reklama

Le Plus Vieux Métier du monde

  • Západní Německo Das älteste Gewerbe der Welt (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ambiciózní povídkový projekt Nejstarší řemeslo na světě vznikl sice v produkci SRN, ale tvůrci byli vesměs z Francie a Itálie, film byl natočen ve francouzštině. Pro práci na filmu bylo osloveno šest režisérů, tři Francouzi, dva Italové a jeden německý tvůrce. Zajímavé je, že na filmu se podíleli přední tvůrci nové vlny (Jean-Luc Godard, Mauro Bolognini), tak i její odpůrci a zastánci tradičního filmařského pojetí (Claude Autant-Lara). Film Nejstarší řemeslo na světě v šesti povídkách zachycuje ve střípcích vývoj prostituce v průběhu staletí, ke scénáři byli přizváni přední scénáristé, pouze Jean-Luc Godard si svou povídku napsal sám. První povídka z prehistorické doby nachází počátky prostituce v zajímavém postřehu, že zkrášlená žena měla větší úspěch v obchodě, následují epizody z antického Říma, z doby francouzské revoluce, dvě povídky ze současnosti a poslední povídka je sci-fi vizí z budoucnosti. Je pochopitelné, že pro film tohoto typu byly angažovány nejslavnější krásky své doby, z Francie to byly M. Mercier, J. Moreau nebo R. Welch, z Itálie se na filmu podílela tehdejší hvězda Elsa Martinelli. Film byl poprvé uveden v Německu 7. dubna 1967, až pak následovaly premiéry ve Francii a Itálii. (argenson)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

majo25 

všechny recenze uživatele

Poviedkové variácie na tému prostitútky v stroho podanej histórii ľudstva. Zaujímavé, že kvalita jednotlivých poviedok príliš nekolíše, všetky majú plus-mínus rovnakú priemernú, či skôr ľahko podpriemernú úroveň. Všetky kolíšu na hrane vážnosti a komédie. Môžno o chlp sú slabšie prvá a posledná poviedka, teda týkajúce sa praveku a budúcnosti (33-ročnej budúcnosti) - miestami riadne pritiahnuté za vlasy. Druhou zaujímavosťou je, že hoci všetky poviedky sa týkajú sexu, až v tej poslednej dôjde na nejakú nahotu. Okrem Raquel Welchovej ani herečky príliš nebodujú. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ani širšia koprodukcia, ani angažovanie vtedajších ženských hviezd, ani odľahčená téma o najstaršom remesle na svete nezabránili priemernému výsledku. Šesť poviedok z rôznych časových období sú natočené známymi režisérmi, ktorí svoju prácu zobrali určite len kvôli peniazom. Tretí komentár. ()

Reklama

Chung 

všechny recenze uživatele

Přehlídka krásných lidí (vždycky žen a občas i mužů – a aby ne, stačí se podívat na vskutku hvězdné obsazení). To je sice fajn, ale nezakryje to fakt, že většina povídek se pohybuje ve světě průměru a nenápaditosti. Světlou výjimkou je v tomto případě závěrečné Godardovo Očekávání s Karinou a Charrierem (jakási ozvěna staršího celovečerního „sci-fi“ Alphaville), ve výsledku asi jediný segment, kvůli kterému se vyplatí zhlédnout celek. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama