Reklama

Reklama

13. komnata - Série 6 (2010) (série)


13. komnata René Novotného (S06E19)

(epizoda)

Obsahy(1)

První krasobruslařské krůčky René Novotného začaly v Ostravě a přivedla ho k tomu maminka, učitelka klavíru, která byla velkou milovnicí krasobruslení. Každý den s ním vstávala ve čtyři ráno a vodila ho už jako pětiletého kluka na trénink. Několikrát se stalo, že chtěl s krasobruslením skončit. Bojoval s tím krutým vstáváním, ale nakonec vytrval a u krasobruslení zůstal čtyřicet let. V roce 1988 odletěl s výpravou na olympiádu do Calgary a tehdy u něho nastala zlomová situace, kdy chtěl definitivně s krasobruslením skončit. Den před vystoupením dostal migrénu. Vše konzultoval s lékařem a ten mu dal souhlas k tomu, aby si vzal prášek proti bolesti hlavy, Alnagon. Chybělo pár minut do startu, kdy měl s partnerkou Lenkou Knapovou vyjet na led, ale přijeli dva muži, kteří mu přikázali, aby si sbalil věci, a odvedli ho do olympijské vesnice, kde začal výslech. Vedoucí šéf lékařů mu řekl, že už nikdy nikam nevyjede, jestli se bude snažit házet vinu na zmíněného doktora. Navíc mu pohrozil, že pokud o tom někde bude mluvit, skončí s bruslením. Byla to zničující představa, když byl pár minut před vystoupením a nakonec nemohl předvést nic z toho, na co se čtyři roky připravoval. Další nepříjemná zkušenost ho čekala po příletu domů. Olympiáda běžela dál a už se objevovaly novinové články s jeho fotkou coby "feťákem", který zklamal a musel opustit Calgary. Lidé na ulici ho poznávali a poukazovali na něho, což bylo pro něho hodně nepříjemné, a přitom to cítil jako nespravedlnost. René o sobě říká, že je velký bojovník, a tak se rozhodl nic nevzdávat a proti vůli všech dokázat, že se jednou v párových jízdách proslaví. Sám si vybral třináctiletou dívku, Radku Kovaříkovou, která se později stala jeho ženou, a stali se nejúspěšnější světovou sportovní dvojicí v krasobruslení. V roce 2004 chtěl René ukončit krasobruslařkou kariéru, ale stal se mu hodně nepříjemný úraz, kdy do něho vrazila krasobruslařka a přeřízla mu šlachu na noze. Lékař, který ho operoval, se netajil s tím, že René málem přišel o nohu. Skoro dva měsíce chodil o berlích a prognózy s nohou nebyly příznivé. I když ho noha stále bolela, nevzdal to a zkoušel bruslit. Nechtěl končit kariéru ve stavu nemocných, podařilo se mu zranění překonat a skončil až o rok později. I když se v současné době věnuje podnikání, jeho srdeční záležitostí stále zůstalo krasobruslení a touha po trénování sportovní dvojice. Před časem se s Radkou Kovaříkovou rozvedli a René hledá dívku, s kterou by založil rodinu. 13. komnatou René Novotného provází moderátorka Zuzana Burešová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sportovní slzy smutku (Calgary) i radosti (mistrovský titul s Radkou Kovaříkovou v roce 1995) v této 13. komnatě pouze vydírají. Po většinu času mluví hlavně René Novotný. Novinářsky nevyvážený pořad, v němž chybí vyjádření i dalších stran (trenér a uslzená Lenka Knapová nepřesvědčí), má tragický závěr. Kromě reklamy na Novotného podnikání je hlavní jeho snaha po seznámení. Zn.: "Hledám sestřičku." ()

baby1978 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s předchozím příspěvkem. Měli dát prostor Radce Kovaříkové. Je možné, že nechtěla v dokumentu účinkovat, ale otázkou je, zda ji vůbec oslovili. ()

Reklama

Reklama