Reklama

Reklama

Dangerous Knowledge

(TV film)
všechny plakáty
Velká Británie, 2007, 89 min

Režie:

David Malone

Hrají:

David Malone

Obsahy(1)

Co je realita, Bůh, věčnost? Filozofové, religionisté, fyzici a matematici tuto otázku zkoumají již po tisíce let. Tento dokument BBC se věnuje slavným matematikům Georgi Cantorovi, Ludwigu Boltzmannovi, Kurtu Gödelovi, Alanu Turingovi, kteří o pravé povaze reality přemýšleli. Ukazuje jejich nálezy, pochybnosti a problémy, s nimiž se setkali, když začali veřejně mluvit o svých revolučních představách. Film také ukazuje, jak obtížná a nebezpečná jejich snaha byla a jak důležitá může někdy taková práce teoretických matematiků být třeba tím, že jako vedlejší produkt jejich bádání vzniknou počítače. (markul)

(více)

Recenze (3)

bachacek 

všechny recenze uživatele

Cantor, Boltzmann, Gödel a Turing, matematici, jejichž zjištění a příběhy dalece přesahují do filozofie a psychologie nejen mysli, ale i celé společnosi. Jakoby nestačily nástrahy těžce odsuzující společnosti, jejich geniální mozky jim obstaraly i překážky od maniodeprese po paronoiu. Všichni skončili buď v blázincích nebo sebevraždou. Není divu, co má taky člověk dělat, když si vypočítá, že na určité otázky neexistuje odpovědí a že ani nikdy nezjistí, zda je jeho snažení předem marné nebo snad může mít výsledku. Rozhodně stojí za zhlédnutí, tedy vydržíte-li notné patetično vlastní snad všem BBC dokumentům. ()

Kyrgyzstanec 

všechny recenze uživatele

Rozhodně neklame názvem. Když jsem poslouchal od závěrečnou řeč vypravěče, že některé věci je lepší nevědět, skutečně mi naskočila husí kůže :). K tomuto filmu jsem se dostal skrze matematické fórum, kde se pod návrhem rozohnila debata, jestli je vhodné začínajícím matematikům pouštět film o matematicích, kteří SPOILER spáchali sebevraždu. Tyto obavy jsou asi trochu přehnané, nicméně temná atmoška, kterou autoři do filmu vpravili stojí za to. Film vysvětluje úžasné koncepty matematiky a skutečně chytře je zapojuje do filozofických problémů, které zužovali největší génie historie - snad bych si jen dovolil pochybovat o tom, že smrt Cantora a Turinga nesouvisela spíše s těžkou životní situací (a u Boltzmanna se uvažuje o bipolaritě a u Gödela o schizofrenii - zkrátka tohle je výběr toho nejzajímavějšího, takže nemějte představu, že každého matematika dřív nebo později dostihne jeho smrtící problém.) ()

Reklama

Reklama