Reklama

Reklama

Recenze (8)

MrKrahujec 

všechny recenze uživatele

Tento film jako by ztělesňoval větu: Když už to teda musí být... Depardieu jako Rasputin asi vytanul na mysli mnohým, ovšem tady se ukázalo, že jeho vizáž je vlastně pravým opakem skutečného historického Rasputina, který byl hubený, až vyzáblý, mimořádně vysoký a měl údajně uhrančivý pohled skutečného fanatika. Depardieuovi tedy nezbylo, než ho ztělesnit aspoň vnitřně, což se mu možná i povedlo, ale stejně... ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Filmové biografie jsou často jalové a často tomu chybí historická věrohodnost. Tento film sám o sobě v dějovém toku nepřináší nic nového o jeho životě. Je to jen taková novější slupka. Co dodat? Nicméně neváhám říci, že i tak zatím asi nejlepší zpracování. Gérard Depardieu vyhmátnul jeho profil lidumilně. ()

Reklama

Mlle 

všechny recenze uživatele

To je idyla! Bylina jako vyšitá na sarafán. Velmi kvalitní teátr, dovednosti klasiků ve vytříbené formě. Rusko je a vždy bylo zemí dvou vyhraněných realit – ideologicky vyžehlené a bídně skutečné, před kterou všichni prchají předstíraje, že není. Stejně se to má i s pověstí o Rasputinově životě a jeho okolnostech… Taková epická obdoba Potěmkinovy vesnice. Přes hrubou falzifikaci si toto drama antického rozměru s wylerovskými a sicovskými prvky a stanislavsky vytrénovanými herci vynucuje pozornost svou nekompromisní kvalitou. Snad jen toho exteriéru se závějemi mohlo být víc. Vladimír Mashkov vypadá ovšem spíš jako Habsburk než jako car Petr – tak třeba někdy dostane i tuto příležitost ;) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Pár filmů o Rasputinovi už jsem viděla a všechny byly tak trochu pohádkové. Tento je trochu jiný, více se zabývá historickými fakty a souvislostmi. Gérard Depardieu zde hraje člověka z masa a kostí, trochu blázna, trochu vizionáře, trochu léčitele i flamendra. Realistický je i car, carevna, dvorní šlechta, politici. Nejvíce mě zaujal F. Jankovskij, který ztvárnil knížete Jusupova, homosexuálního intrikánského padoucha a hlavního Rasputinova vraha. Zlo a podlost z něj jen čišely a nevypadalo to hraně. Myslím si, že tento film mohu doporučit i jiným divákům. ()

gauchingman 

všechny recenze uživatele

Příběh je notoricky známý, a tak se tu dá ocenit hlavně (nebo jenom) forma. Romanovci byli jako "vyšití", zvláště car Mikuláš... a Rasputin? Řekněme, že mi byl Žérár docela sympatický, což je dost na to, že si onoho jurodivce představuju jinak (no jen se podívejte na jeho fotografie!) – pod pojmem "charisma" si zjevně každý vybaví, co mu libo... Asi od poloviny filmu jsem však zíval jako císař Josef II. při sáhodlouhých Wolfiho operách... asi tak, no. ()

Galerie (31)

Reklama

Reklama