Reklama

Reklama

Pět let na Marsu

(TV film)
  • USA Five Years on Mars

Obsahy(1)

V lednu roku 2004 přistály na povrchu Marsu dvě vesmírná vozítka sestrojená vědci a techniky z NASA. Počítalo se s tím, že po dobu asi tří měsíců se budou pohybovat po povrchu "rudé planety", budou na Zem předávat obrazový signál a pak se odmlčí. Počítalo se s tím, že patrně selžou zdroje energie obou robotů nebo že ve velmi obtížném terénu Marsu havarují. K překvapení duchovní otců vozítek Spirit a Opportunity se jejich mise značně protáhla a díky záběrům, které pořídila, jsme se o planetě vzdálené od nás sto šedesát miliónů kilometrů dozvěděli řadu nových skutečností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

PEZ 

všechny recenze uživatele

Fantasticky dokument! Dokumentuje skutocnu genialitu ludstva, resp. schopnosti dat dokopy team ludi, ktori dokazu vytvorit a uskutocnit nieco tak genialne ako prenos dvoch sond az na Mars, kde ich dokonca dokazu ovladat, napriek tomu, ze prenos informacii zo Zeme na Mars trva 20 minut. Povodny plan pocital s 3 mesiacmi fungovania, na obrovske prekvapenie, sondy plnia svoju misiu aj po vyse siestich rokoch! Za ten cas musel operacny team riesit nie jeden problem, niekedy uz vyzeralo, ze je po misii. Sondy boli stavane na dojazd maximalne 600 metrov, ale obidve presli uz niekolko kilometrov. Spirit napokon uviazol ale Opportunity stale pokracuje dalej a to ma za sebou uz viac ako 20 kilometrov!! WALL-E si ma ziskal, ale k tymto dvom masinkam pocitujem velky obdiv a ku koncu filmu som mal pocit, ze to nie su stroje ale bytosti. :) Odporucam vidiet. PS: Vhodne aj pre geologov, kedze sa tam skratkovite spomina aj rozbor skal a hornin, ktore sondy preskumali. ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Zajimavé téma zrujnované idiotama z NASA. Jsem alergický na polopravdy a domněnky a tenhle dokument je toho naneštěstí prolezlý všemi kouty! Jestli na tomto dokumentu je něco zajimavé tak jen to, jak dokážou upoutat na ty své polopravdy naivního diváka. USA prostě prostě na tyhle témata nebrat obvzláště pak NASA, která lže snad o každém kroku, který snad pro lidstvo "udělala". ()

Reklama

loki5 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom jak strašně primitivní je naše technika pro zkoumání vesmíru. A také o tom jak málo skutečně víme o Marsu a jeho povrchu. Trochu mi přijde naivní odvozovat vlastnosti celé planety podle těch několika ujetých kilometrů na povrchu (nepamatuji si kolik to dohromady vůbec bylo). Také mi přišlo hodně divné celé intermezzo o hledání vody. Je velmi pravděpodobné že na Marsu voda je nebo byla. Ale dělat z toho nějaké závěry o existenci života mi přijde naprosto mimo mísu. Trochu mi to připomíná dokument o tom jak si partička hraje s dálkově ovládaným autíčkem. ()

Pitrsss 

všechny recenze uživatele

Hovní krůček pro robota a ještě menší krůček pro lidstvo. Ne, vážně jsem viděl desítky lepších a hlavně zajímavějších vesmírných dokumentů. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Parádní podívaná pro všechny vesmírné nadšence. Tedy pro nás, kdo touží spatřit na Marsu jednou lidskou posádku. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • NASA definitivně odepsala marsovské vozítko Spirit 25. 5. 2011. Spirit na Mars přistál počátkem roku 2004, v květnu roku 2009 uvízl v písku a všechny pokusy NASA o jeho vysvobození selhaly. (Ehax)

Reklama

Reklama