Reklama

Reklama

Slavné tanky

  • Španělsko Pz. Kpfw VI Tiger / M4 Sherman
všechny plakáty
Španělsko, 2010, 54+63 min

Obsahy(1)

Nejznámější a nejobávanější tank německých ozbrojených sil. Více jak šestapadesátitunový, těžký tank Panzerkampfwagen PzKpfW VI - Tiger I zkonstruovaný firmou Henschel, byl za Druhé světové války nejznámějším a nejobávanějším tankem německých ozbrojených sil. Užívaly ho elitní tankové jednotky, jako byla divize Wehrmachtu Grossdeutschland, nebo divize zbraní SS Leibstandarte "Adolf Hitler", Das Reich či Totenkopf. Proslulosti dosáhl tento tank přesto, že oproti jiným tankům německé produkce byl vyroben ve velmi malém množství, necelých 1450 kusů, zatímco středních Pantherů (Pz KpfW V) bylo vyrobeno přes 6 000 kusů a Panzerů III a IV celkem více jak 14 000 kusů. V malém počtu vyrobených kusů jej "předčil" již jen jeho následovník, Tiger II, těch dostaly německé jednotky jen pět set kusů. Ačkoliv byl Tiger I velmi kvalitní a skvěle vybavený tank se silným motorem a výborným pancéřováním, vyzbrojený vynikajícím kanonem ráže 88 mm, vybavený moderní optikou, prostě tank špičkové úrovně, nemohl vzhledem k počtu vyrobených kusů výrazně ovlivnit výsledek bojů ani na západě, ani na východě. A to přesto, že vzbuzoval hrůzu jak u řidičů Shermanů, tak sovětských tanků T-34, které ničil v poměru 1: 18 (u Shermanů to bylo 1:10). Vždyť tanků Sherman bylo vyrobeno přes padesát tisíc a T-34 nejméně osmdesátpět tisíc. V našem dokumentu se s Tygrem I., s jeho konstrukcí, vlastnostmi, výzbrojí, ale i nedostatky a problémy při provozu blíže seznámíte. Uvidíte při tom filmové záběry, které dosud nebyly zveřejněny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Videl som iba diel Tiger. No a čo napísať o najznámejšom a najobávanejšom tanku nemeckých ozbrojených sil ? Nemci prišli s takom, ktorý okrem toho, že vážil 57 ton a mal nesmierne silný pancier, mal hlavne fantastický 88mm kánon, ktorý nakopaval rite jak ruským T-34 tak americkým Shermanom. Nebudem tu opisovať technické parametre, dokument obsahuje kopu dobrých záberov, rieši klady aj zápory tohto kolosu, porovná a aj predstavuje nemecké tankové esa. Pozrite sa na to sami, Panzerkampfwagen VI Tiger za to určite stojí. 90% - 5* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Úplně se mi nechce souhlasit s Herr Flickem (to už bych se nechal spíš přemluvit Helgou .-). Neřekl bych, že dokument je plný nepřesností. Já jsem viděl DVD věnované americké legendě M4 Shermanu. Třeba u druhého dílu Tiger to tak bylo - nemohu soudit . U Shermíka bylo vše ok. Naopak autentické záběry byly někdy řekl bych až raritní, komentář velmi příjemný (Zbyšek Horák) a přesný. V barvě pak byly záběry na zachovalé exempláře, které dnes vlastní nadšenci či kluby vojenské historie. Díky nim se člověk mohl do tanku podívat pořádně a udělat si tak představu, že to v M4 nebyl žádnej med. Přesto i jak padlo v komentáři: M4 Shermany měli slabší palenou sílu, slabší pancíř, rádi hořely, měli vysokou siluetu - ale - byly neustále všude. Narazili jste na ně v ruských pláních, v pouštích Severní Afriky, v Itálii, ve Francii a dokonce na dalekých atolech v Pacifiku.... Určitě se poohlédnu po druhém dílu! Dávám za 4 díly pásů navařených na čelní část korby! * * * * ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem díl Tiger a jsou zde velmi zajímavé detailní informace. To pak člověk přehodnocuje průběh bojů , když někdo měl tank zepředu prakticky neprorazitelný. ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Dokument obsahuje spoutu nepřesností, dohadů a málo užitečných informací. Navíc je pouze černobílý (s výjimkou v podobě nákresů kamufláží a několika málo záběrů na některé dochované exempláře), záběry nepříliš kvalitní. Kdo se jen trochu zajímá o německou obrněnou techniku 2. světové války tento dokument moc neocení. ()

Echelon1 

všechny recenze uživatele

Neviem, či je to prekladom, alebo samotný dokument udáva občas chybné informácie, ale mimo toho veľmi pekná zbierka historických záberov, ktoré som v iných dokumentoch ani nevidel. Inak štandardný dokument pre masové publikum. ()

Reklama

Reklama