Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První Čech, kterému se dostalo mezinárodního uznání. Jakým způsobem rozvíjel své vztahy s předními evropskými osobnostmi? Vojtěch Slavníkovec předběhl dobu o plných tisíc let. Na sklonku 10. století usiloval o sjednocení západní Evropy s novým křesťanským světem východu, který představovaly Čechy, Polsko a Uhry. Předpoklady k tomu, aby aktivně zasahoval do evropské politiky, mu dal studijní pobyt v Magdeburku. Dobře jazykově vybaven pak libický rodák procestoval velkou část Evropy – několikrát byl hostem císaře Oty, znal se s císařovnou Theofano, putoval po hrobech světců ve Francii, měl přátele v Itálii. Podle legend pokřtil uherského krále Štěpána. Po Vojtěchově mučednické smrti ho nechal polský král pohřbít v Hnězdně.
Režisér Otakáro Schmidt šel s filmovým štábem po stopách biskupa Vojtěcha jak v České republice, tak v zahraničí. Vedle dokumentárního zachycení míst spojených se svatým Vojtěchem film obsahuje i partie hrané – nejsou ovšem inscenovány v dobových kulisách, jsou zasazeny do současnosti.
Průvodcem poeticky laděného dokumentu je mladý jezuita Miroslav Herold. Příběh svatého Vojtěcha ve filmu komentují mimo jiné historik Jiří Sláma, kardinál Tomáš Špidlík a sociolog Tomáš Halík. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Rejže 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nebyla ta propagace EU (naštěstí ne tolik), tak bych dala 5 hvězd. Samozřejmě film se objevil v hlavním vysílacím čase o Vánocích na ČT2 2009. Je to škoda, protože to běží především pohádky, i když já se na film těšila jako na vánoční dáreček a shlédla jej. Též Městská knihovna se snažila o projekt filmů pana O.M.Schmidta. Sv. Vojtěch je neuvěřitelná osobnost a světec české náboženské scény. I když hlavní představitel podle mého názoru vůbec neodpovídá vzhledu původního sv. Vojtěcha, přeci se snažili tvůrci do dokumentu vnést moderní pojetí, což vlastně ať už pro mladé diváky je vlastně plus. Co mne ale na sv. Vojtěchu nejvíce fascinuje je jeho tajuplnost a spousty nezjištěných záhad, které by mohly souviset s jeho povýšením na patrona podobně jako sv. Tadeáš. Nechci přímo prozrazovat, ale většinou se jedná o skromný úspěch (vzdělání) nebo přírodní jevy... Je to prostě světec, který pomáhá nevěřícím lidem uvěřit, aby měli jiný-lepší pohled na křesťanství. V srdci to byl dobrý člověk a to se podepsalo do jeho osudu. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Dokument předkládá informace o českém evropském světci Vojtěchovi, jeho cestě po Evropě, jeho názorech, ale také o jeho významu a významu jeho odkazu pro Česko i pro Evropu. Především pak pro tu nově se sjednocující, jejímž patronem dokonce měl Vojtěch být. V dokumentu jsou zastoupeny i zdánlivě nesouvisející, ale zajímavé informace... například vysvětlení symboliky vlajky EU. Dokument tedy lze zhodnotit jako informačně zajímavý, ale také originálně zpracovaný, a to jak obrazem, hudbou, tak i hranými výstupy. Pokud bych měl porovnat tři mnou doposud shlédnuté dokumenty Otakára Schmidta o evropských světcích (Jan Nepomucký, Vojtěch, František z Assisi), tento by byl jednoznačně na prvním místě. Ve všech vyjmenovaných ohledech se svojí kvalitou vymyká ze Schmidtova klasického nadprůměru. Na závěr jedno malé zamyšlení... čím to je, že v naší historii minimálně tři lidé usilovali o vznik sjednocené Evropy (sv. Vojtěch, Václav II., Jiří z Poděbrad) a přitom jsme dnes jeden z nejeuroskeptičtějších národů v EU? ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Do dokumentu se lze ponořit a nechat se příjemně unášet po cestách svatého Vojtěcha, poutních místech a české krajině. Zemi Vojtěch opustil dvakrát a podruhé si tím při vyvražděním Slavníkovců zachránil život. Již se nevrátil. Byl zabit při své misijní činnosti na území pohanských Prusů. Vystupoval proti společenským jevům jako bylo pohanství, obchodování s křesťanskými otroky, kněžské manželství a rozšířenému alkoholismu. ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvýznamějších českých světců se nám v dokumentu představuje jako velký středoevropan a světoběžník, který změnil Evropu i České země a zanechal nám obrovský odkaz, který se přetavil v evropské společenství a EU. Zajímavý a poučný dokument, který vřele doporučuji věřícím i nevěřícím, osud sv. Vojtěcha by měli znát všichni bez rozdílu vyznání. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama