Reklama

Reklama

Dhobi Ghat

  • Indie धोबी घाट (více)

Obsahy(1)

Malíř Arun (Aamir Khan) a Shai (Monica Dogra), dívka z bohaté rodiny, která se právě vrátila z USA do Bombaje, spolu stráví jedinou noc a ráno se rozejdou. Uzavřený Arun najde v bytě, do nějž se přestěhoval, videodopisy, které předchozí obyvatelka bytu nahrávala pro svého bratra. Osud neznámé ženy ho zaujme, inspiruje k malování a svým způsobem i pohltí. Shai se seznámí s Munnou (Prateik Babbar) žijícím ve slumu. Mladík se stane jejím průvodcem po tržištích a chudých bombajských ulicích. (rikitiki)

(více)

Recenze (12)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Oba herci podle mě neztvárňují perfektní postavy, jsou vstupní branou k současné Indii, přetrvávající nerovnosti, ale taky k hlubší psychologii čtyř postav, což ještě dokreslují lidé, kteří je obklopují. Jedna žena je úspěšná dle moderních měřítek, která s poněkud zaslepeným entuziasmem se pouští do nitra ulice velkoměsta, on je samotářský malíř s rostoucím mezinárodním významem. Sekundují jim upřímná žena z vesnice, která si právě plní svůj velkoměstský sen, a mladík, který od mala tvrdě pracuje, jeho pohled na svět však zůstává překvapivě naivní... Krásně zvolené a zahrané, stylem filmu vzbuzují otázku, kam je všechny život zavede? ()

Zephyra 

všechny recenze uživatele

Mám radši surovější filmy z indické tvorby. V nich je vidět naplno kouzlo i zmar Indie. V tomhle filmu mě velmi dostaly ty výborné fotografie zachycující místní život obyčejných lidí i sympaťák chudák z Dhobi Ghat. Až budu v Bombaji, určitě se na to místo podívám! Taky bylo zajímavý, jak se vlastně životy všech tak nějak rozešly, na začátku jsem čekala, že to někam směřuje, ale konec překvapil. Pokud oceníte netradičněji pojatý děj, tak se Vám film bude líbit. Pět hvězd za autentický a pocitově silný zážitek. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Snímek o smutku a míjení se v rušné indické metropoli má hodně rysů nezávislého filmu - ruční kamera, bezeslovné záběry, detaily, nepřikrášlenou nahotu slumových uliček, stavenišť a nejednoznačné vyznění. Jakoby oba hlavní hrdinové, kteří ale společně stráví minimum filmového času, dokázali žít jen prostřednictvím odrazů. Malíř pomocí náhodně nalezených videodopisů neznámé ženy, dívka skrze fotografie a jakýsi amatérský etnografický průzkum, při kterém si zvolí za průvodce mladíka z nejnižších vrstev, aniž by jí napadlo, jaké city to v něm může vyvolat. ____ Film dokáže přesně navodit pocit opuštěnosti a uzavřenosti, ale zbytečně nadužívá nedějové scény. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Všetok ten prach, špinu a kyslý krysí zápach (súčasne jedného z najmodernejších a najprosperujúcejších miest sveta!) som skoro cítil na jazyku. Lowcost art bolly... zaujímavý nápad a podľa mňa hodne vydarený napriek tomu, že si nie som úplne istý, či som ho dokázal plne pochopiť a absorbovať. Ale zakaždým, keď sa tam ukázal Aamir, som sa viezol. Je to až neskutočné koľko charizmy sa dá vtesnať do podobou indického Mr.Beana. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

V poslednej dobre som naozaj nič lepšie nevidela, nádherný film, realita Bombaya, zaujímavý námet viacerých príbehov voľne sa prelínajúcich a postáv navzájom sa ovplyvňujúcich v krehkých vzťahoch, ktoré sa medzi mini vytvorili. Nádherné zbery skutočnej reality mesta. Som nadšená, Aamir sa mi tu veľmi páčil, rola mu sadla, skvelé.... Praitek je zaujímavý typ herca, mala som pocit, akoby ani nehral, akoby to vychádzalo z neho...a Monica Dogra, super, v prvom okamihu som mala pocit, že vidím Anushku Sharmu, ale na prvý okamih.... Jedným slovom skvelý film, nadšenie z neho ma tak skoro neopustí ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Snímek je z velké části produkovaný indickou nezávislou filmovou společností Aamir Khan Productions, kterou v roce 2001 založil indický herec Aamir Khan. Ten zároveň ztvárnil i hlavní filmovou mužskou postavu. (Conspi)
  • Původním záměrem režisérky Kirany Rao pro natočení snímku bylo odhodlání vzdát čest indické metropoli a zároveň největší světové konurbaci a ukázat ji divákům i z jiného než z obvyklého pohledu bohatého a prosperujícího města plného nevídaných možností. (Conspi)
  • V době bombajských teroristických útoků v roce 2008 během nichž zahynulo nad 166 obyvatel zamítla z důvodů civilní bezpečnosti městská rada režisérce natáčení na hlavní bombajské vlakové nádražní stanici. Tyto scény byly posledními před samotným dokončením snímku. (Conspi)

Reklama

Reklama