Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento film odkrýva päťdesiatročnú históriu, ktorá zmenila Katolícku cirkev a svet. Pavol VI. – Pápež v búrlivých časoch je príbehom, ktorý čerpá emócie a poučenie z histórie a dramaticky premiešava rekonštrukcie udalostí a autentické dobové zábery z tých čias.
Pavol VI. pôsobil v Katolíckej cirkvi ako kňaz, biskup, kardinál a pápež v jednom z najťažších historických období. Zažil fašistický režim, druhú svetovú vojnu, vznik Talianskej republiky, Druhý vatikánsky koncil, ale aj veľké protesty a teroristické útoky. Pápežom bol v rokoch 1963 až 1978 a počas svojho pontifikátu napísal prorocký, kontroverzný dokument Humanae Vitae, ktorý hovorí o posvätnosti manželskej lásky a ľudského života a o zle antikoncepcie, ktorá, podľa neho, otvára dvere potratu. Bol prvým pápežom, ktorý uskutočnil pastoračné návštevy niekoľkých diecéz na piatich kontinentoch a dostal tak prezývku Lietajúci Pavol. Pavol VI. začal dialóg medzi náboženstvami – prvýkrát navštívil Jeruzalem, stretol sa s carihradským patriarchom aj s anglikánskym arcibiskupom z Canterbury. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

mosem 

všechny recenze uživatele

Film, který není jen uměleckým dílem, který není doposud příliš v povědomí diváků, ani nemá šanci oslnit hvězdným obsazením. Ale film, který si klade podle mého vnímání, za cíl nastolit spíše řadu filozofických otázek. Ukazuje události, které mohou diváka vést k tomu, aby se pod vlivem jejich představení pokusil o nich dozvědět více, než je v možnostech tohoto filmu. Ať již se jedná o problematiku Rudých brigád a jejich snah, papežské encykliky nebo problematiku tzv. lefevbristů. A pokud divák toto pozvání přijme, rozsah materiálů k dalšímu studiu je více než dost. Z tohoto úhlu pohledu je to film náročný, který není určen divákům, kteří hledají jen několikahodinovou relaxaci. Snad ze všech scén mně nejvíce upoutalo reálné setkání papeže Pavla VI. s umírajícím arabským křesťanem, stejně jako jeho následné duchovní setkání s ním. Poněkud nepřesvědčivě naopak na mne zapůsobilo představení papeže jako až uměle "lidového", všechápajícího, zcela tolerantního a vyrovnaného. Tato role mně připadala poněkud umělá a až karikovaná. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Som katolík. Plody II. vatikánskeho koncilu vnímam zväčša negatívne a sám pápežov pontifikát ako slabý. Nedokázal sa rozhodnúť, či je liberál alebo konzervatívec, v dôsledku čoho neustále "lavíroval" a neúspešne čelil vnútrocirkevnej "loby" z oboch koncilových táborov. Neodvažujem sa hodnotiť jeho osobné kvality, teda svätosť a podobne. Tí, čo sledujú dianie v Cirkvi pochopia, keď poviem, že najlepším pápežom po roku 1945 bol pre mňa Benedikt XVI. Technicky bol ten film dosť zle natočený. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nudné aj pre katolíka, často prezentované diskusiou o encyklikách a veciach viery, či dogiem. Nakoniec si z toho ani neviete, čo máte vziať. Len viete, že ten pápež prežil fašizmus a zavŕšil koncil. Celkový dojem je ale nemastný neslaný. Keď si to porovnám so špičkovým životopisným filmom o pápežovi Jánovi XXII - Posol mieru, tak minimálne o dve úrovne je toto nižšie. ()

Galerie (52)

Reklama

Reklama